Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2023». Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι δικαιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν δωρεάν κρατικό χρήμα με το σχετικό ποσό να αγγίζει ακόμη και τα 21.000 ευρώ.

Εντούτοις πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει μια «προεργασία». Θα πρέπει ακόμη να γνωρίζει πως εφόσον η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» ανοίγει στις 12 Ιουνίου 2023 και θα δέχεται αιτήσεις έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2023. Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να υφίστανται νόμιμα.

Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), θα πρέπει να έχει εκδοθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2020 κι έπειτα.

Έρχεται και το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις

Λίγο μετά την έναρξη του προγράμματος Εξοικονομώ 2023, πιθανότατα τον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Μέσω αυτού, έμποροι, επαγγελματίες του κλάδου των Υπηρεσιών, αλλά και του Τουρισμού εξασφαλίζουν επιδοτήσεις που φτάνουν έως και τα 250.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αυτή αφορά -μεταξύ άλλων- σε θερμομονώσεις, σε επεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, σκίασης ή αερισμού χώρων, ακόμη και σε φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες, καλύπτοντας μέρος του κόστους με δωρεάν κρατικό χρήμα.

Κάθε επαγγελματίας, εφόσον πληροί συνολικά 20 βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, μπορεί να επιλέξει μέσα από μια γκάμα 9 επιλέξιμων έργων τον τρόπο που θα αναβαθμίσει ενεργειακά την επιχείρησή του, λαμβάνοντας επιδότηση από 40 έως 50% για επενδύσεις ύψους 50.000 έως και 500.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα