Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Θεόδωρος Κολυδάς εξήγησε ποια μετεωρολογικά δεδομένα χαρακτηρίζουν έναν καύσωνα.

Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, με σχετική του ανάρτηση, στάθηκε στη θερμή αέρια η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της Μεσογείου και, βάσει χάρτη, φαίνεται πως επεκτείνεται πιο ανατολικά: «Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο των μέγιστων θερμοκρασιών, κυρίως στα ηπειρωτικά πεδινά, όπου τοπικά θα πλησιάζουν τους 38 με 39°C. Οι υψηλότερες τιμές είναι πιθανότερες στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και κατά τόπους στη δυτική χώρα» ανέφερε.

«Ωστόσο, η θερμή μεταφορά δεν αρκεί από μόνη της για να χαρακτηριστεί μια περίοδος ως καύσωνας. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνεμοι, η υγρασία, η διάρκεια της ζέστης και κυρίως οι ελάχιστες θερμοκρασίες τη νύχτα» ξεκαθάρισε ο Κολυδάς.

Η ανάρτηση Κολυδά για τις συνθήκες καύσωνα:

«Η θερμή αέρια μάζα που καλύπτει μεγάλο μέρος της Μεσογείου επεκτείνεται ανατολικότερα. Η εικόνα στα 850 hPa, δηλαδή περίπου στα 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια, δείχνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούνται πάνω από τη χώρα μας και κατά διαστήματα ενισχύονται. Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο των μέγιστων θερμοκρασιών, κυρίως στα ηπειρωτικά πεδινά, όπου τοπικά θα πλησιάζουν τους 38 με 39°C. Οι υψηλότερες τιμές είναι πιθανότερες στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και κατά τόπους στη δυτική χώρα.

Ωστόσο, η θερμή μεταφορά δεν αρκεί από μόνη της για να χαρακτηριστεί μια περίοδος ως καύσωνας. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνεμοι, η υγρασία, η διάρκεια της ζέστης και κυρίως οι ελάχιστες θερμοκρασίες τη νύχτα. Στην παρούσα περίπτωση φαίνεται να διατηρείται κάποια νυχτερινή υποχώρηση της θερμοκρασίας, ενώ το μελτέμι και γενικότερα οι βόρειοι άνεμοι θα περιορίζουν τη ζέστη στο Αιγαίο και στα ανατολικά παράκτια.

Συνεπώς, αναμένεται μια θερμή περίοδος, κατά τόπους έντονη, χωρίς όμως προς το παρόν τα χαρακτηριστικά παρατεταμένου και γενικευμένου καύσωνα. Η εξέλιξη χρειάζεται παρακολούθηση, καθώς μικρές μεταβολές στην κυκλοφορία μπορούν να αλλάξουν τόσο την ένταση όσο και τη γεωγραφική κατανομή της ζέστης».

Διαβάστε ακόμη: