Η κατανάλωση αλκοόλ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 0,5 λίτρα μεταξύ 2010 και 2020. Κόντρα στην τάση, αρκετές χώρες αύξησαν την κατανάλωσή τους.

Αξιοσημείωτη είναι η μείωση κατανάλωσης στην Ελλάδα, η οποία συνολικά βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών με την μικρότερη κατανάλωση.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, φαίνεται ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής στην Ευρώπη έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μας με το αλκοόλ προς το καλύτερο.

«Κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι ασφαλές για την υγεία μας», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά με αυτό το δεδομένο η ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται σημαντικά όταν καταναλώνεται περισσότερο αλκοόλ. Οι υγειονομικές αρχές καλούν τους ανθρώπους να σταματήσουν να πίνουν αλκοόλ ή τουλάχιστον να το μειώσουν.

Πώς άλλαξε η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες; Σε ποιες χώρες παρατηρείται ο μεγαλύτερος ρυθμός μείωσης και αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ;

Η συνολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως οι ετήσιες πωλήσεις καθαρού αλκοόλ σε λίτρα ανά άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω, σύμφωνα με το Euronews.

Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στην ΕΕ

Στην ΕΕ, η συνολική κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω μειώθηκε κατά 2,9 λίτρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, από 12,7 λίτρα το 1980 σε 9,8 λίτρα το 2020, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 23% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η κατανάλωση κατέγραψε σημαντική μείωση μεταξύ του 1980 (12,7 λίτρα) και του 2000 (10,5 λίτρα).

Η ποσότητα και ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκαν τις επόμενες δύο δεκαετίες. Μειώθηκε κατά 0,5 λίτρα μεταξύ 2010 και 2020 στην ΕΕ.

Το 2020, η ετήσια κατανάλωση αλκοόλ κυμαινόταν από 1,2 λίτρα στην Τουρκία έως 12,1 λίτρα στη Λετονία μεταξύ 36 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και των υποψήφιων χωρών της ΕΕ.

Kατά μέσο όρο, οι πολίτες της ΕΕ κατανάλωναν 9,8 λίτρα αλκοόλ.

Η Γερμανία (10,6 λίτρα) είχε την υψηλότερη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, μεταξύ των «τεσσάρων μεγάλων» της ΕΕ όσον αφορά την οικονομία και τον πληθυσμό, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (10,4 λίτρα), την Ισπανία (7,8 λίτρα) και την Ιταλία (7,7 λίτρα). Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 9,7 λίτρα.

Εξετάζοντας τις αλλαγές σε επίπεδο χώρας μεταξύ 2010 και 2020, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε σε 25 χώρες, ενώ αυξήθηκε σε 11 χώρες.

Ορισμένες κατέγραψαν μικρές μεταβολές, αλλά οι περισσότερες χώρες παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές κατά την περίοδο αυτή.

Η Ιρλανδία και η Λιθουανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα αλκοόλ κατά την περίοδο αυτή. Μειώθηκε κατά 2,1 λίτρα και στις δύο χώρες, ενώ ακολούθησαν με μικρή διαφορά η Ισπανία και η Ελλάδα (και οι δύο 2 λίτρα).

Οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία, η Κύπρος και η Φινλανδία κατέγραψαν επίσης μείωση άνω του 1,5 λίτρου. Το ποσό της μείωσης ήταν επίσης μεταξύ ενός λίτρου και 1,5 λίτρου στη Σερβία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Στην ΕΕ, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 0,6 λίτρα μεταξύ 2010 και 2020.

Η Λετονία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση, όπου η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,3 λίτρα.

Η Βουλγαρία (1,4 λίτρα), η Μάλτα (1,1 λίτρα), η Ρουμανία και η Πολωνία (και οι δύο 1 λίτρο) παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση. Η αύξηση ήταν πάνω από 0,5 λίτρα στη Νορβηγία, την Ιταλία και την Ισλανδία.

Η Ελλάδα την μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

Καθώς η κατανάλωση αλκοόλ διέφερε σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η εξέταση της ποσοστιαίας μεταβολής αποτελεί επίσης χρήσιμο δείκτη.

Η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση κατά 24,1%, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (20,9%), την Ισπανία (20,4%) και την Τουρκία (20%).

Το ποσοστό μείωσης ήταν επίσης πάνω από 15% στην Ιρλανδία, τη Σερβία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Η Λετονία (23,5%) είχε επίσης την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση.

Το τοπ 5 με την μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ

  1. Λετονία -12,1 λίτρα
  2. Τσεχία – 11,6 λίτρα
  3. Λιθουανία -11,4 λίτρα
  4. Αυστρία -11,3 λίτρα
  5. Βουλγαρία -11,2 λίτρα

Το τοπ 5 με την μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ

  1. Τουρκία -1,2 λίτρα
  2. Β. Μακεδονία -3,9 λίτρα
  3. Αλβανία -4,4 λίτρα
  4. Ελλάδα -6,3 λίτρα
  5. Ολλανδία -7,2 λίτρα

Υπάρχει ασφαλές επίπεδο χρήσης αλκοόλ;

Είναι μια απλή ερώτηση με μια απλή απάντηση: όχι, δεν υπάρχει.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα λεγόμενο ασφαλές επίπεδο χρήσης αλκοόλ. Δεν έχει σημασία πόσο πίνεις – ο κίνδυνος για την υγεία του πότη ξεκινά από την πρώτη σταγόνα οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού», εξήγησε η Δρ Carina Ferreira-Borges, εν ενεργεία επικεφαλής μονάδας για τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών και περιφερειακή σύμβουλος για το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ωστόσο, η ποσότητα του αλκοόλ εξακολουθεί να είναι σημαντική.

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι όσο περισσότερο πίνετε, τόσο πιο επιβλαβές είναι – ή, με άλλα λόγια, όσο λιγότερο πίνετε, τόσο πιο ασφαλές είναι», δήλωσε η Ferreira-Borges.

Διαβάστε ακόμη: