Παρ’ ότι όλοι γνωρίζουν ότι η σωματική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο οφείλει να ασκείται κανείς. Η διάρκεια της άσκησης που απαιτείται εξαρτάται από την ηλικία, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Αναλυτικά, οι υγιείς ενήλικες έως 65 ετών οφείλουν να κάνουν τουλάχιστον μισή ώρα ήπιας άσκησης επί τέσσερις ή πέντε ημέρες, φθάνοντας έως τις δυόμιση ώρες την εβδομάδα. Υπάρχει και εναλλακτική, με 1.25 ώρα την εβδομάδα, όμως, εντατικής άσκησης.
Αντιθέτως, για τα παιδιά, απαιτείται τουλάχιστον μία ώρα ήπιας άσκησης την ημέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αν φθάσει κανείς αυτά τα επίπεδα, μπορεί να αποτραπεί ένας στους έξι πρόωρους θανάτους, καθώς και η εμφάνιση καρδιακών ασθενειών.
Ωστόσο, προκειμένου να δει κανείς πραγματικά οφέλη, συστήνονται πέντε ώρες άσκησης κάθε εβδομάδα. Κατά την American Heart Association, εάν ασκείται κανείς τέσσερις φορές όσο το ελάχιστο απαιτούμενο όριο, τότε ο κίνδυνος πρόωρης θνησιμότητας μειώνεται κατά 1/3.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ακόμη και η λίγη άσκηση έχει σημαντικά οφέλη, αφού –κατά το επιστημονικό περιοδικό BMJ– το 10% των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι ενήλικες έκαναν μόλις τη μισή ώρα άσκησης που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό, αντιστοιχεί σε μόλις δέκα λεπτά την ημέρα για τους ενήλικες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός προτείνει, επίσης, δύο φορές την εβδομάδα να εντάσσεται στο πρόγραμμα, κάποιου είδους ενδυνάμωση μυών. Αυτό, δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να υπάρξει άσκηση στο γυμναστήριο, αφού αρκεί η γιόγκα, το πιλάτες ή ακόμη και το… σήκωμα βαριάς σακούλας από το σούπερ μάρκετ.
Η άσκηση έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία, από την ενδυνάμωση των μυών και του σκελετού, μέχρι τη βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης, ακόμη και του μικροβιώματος. Ωστόσο, το 1/4 των ανθρώπων παγκοσμίως δεν κάνει αρκετή σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του 81% των ενηλίκων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να αυξήσει κανείς την εβδομαδιαία του άσκηση, μπορεί να επιλέξει το περπάτημα ή το ποδήλατο όποτε είναι δυνατόν, έναντι της οδήγησης. Ακόμη, είναι καλό να ανεβαίνει κανείς με τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή να κατεβαίνει μία στάση νωρίτερα στο λεωφορείο ή το μετρό. Τέλος, μπορεί να καθιερώσει τη βόλτα μετά το φαγητό.
Διαβάστε ακόμη: