Οι Έλληνες συνεχίζουν να τζογάρουν σημαντικά ποσά, τα οποία, όπως καταγράφεται σε επίσημη έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, αυξάνονται σημαντικά σε σχέση με το 2021, όπου ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο η αύξηση του φόρου που πληρώνουν οι παίκτες διαδικτυακών παιγνίων, που προκλήθηκε λόγω της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των κερδών των παικτών στα διαδικτυακά τυχερά παίγνια δημιουργεί «πονοκέφαλο» στην Επιτροπή η οποία θα εξετάσει πιθανές αλλαγές μέσω μελέτης που θα υλοποιήσει ανεξάρτητος σύμβουλος.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία της ΕΕΕΠ:

  • Τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) όλων των παρόχων παρουσίασαν αύξηση 45% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν σε 1,07 δισ. ευρώ.
  • Ειδικά για τις διαδικτυακές εταιρείες ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 25% για το ίδιο χρονικό διάστημα και από 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε σε 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) για τις διαδικτυακές εταιρείες από 401,1 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν στα  333,2 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ακαθάριστα έσοδα ή Gross Gaming Revenues (GGR) ορίζονται ως το ποσό που απομένει αν από τον τζίρο (πονταρίσματα) αφαιρεθούν τα κέρδη που επιστρέφουν οι εταιρείες στους παίκτες.

Φορολογικά έσοδα

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το ίδιο διάστημα τα φορολογικά έσοδα από τα τυχερά παίγνια:

  • Από 227 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι στο α’ εξάμηνο, φέτος την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε 326 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 217 εκατ. ευρώ αφορούν σε δικαιώματα -φόρος επί των ακαθάριστων κερδών ή GGR Tax- και τα 109 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των κερδών των παικτών.
  • Τα φορολογικά έσοδα παικτών on line παιγνίων, υπερδιπλασιάστηκαν και από 29 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, φέτος ξεπέρασαν τα 68 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση παρουσίασαν τα δικαιώματα που απέδωσαν στο Ελληνικό δημόσιο οι επιχειρήσεις παροχής online υπηρεσιών, και από 140 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε 116 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη φετινή περίοδο.

Διαβάστε ακόμη: