Η βασίλισσα Ελισάβετ πρέπει να σφίξει το ζωνάρι όσον αφορά τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας, καθώς η μεταπανδημική πιστωτική κρίση φαίνεται πως έχει πλήξει ακόμη και το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο σερ Μάικλ Στίβενς, ο διαχειριστής του οικονομικού ταμείου της βασιλικής οικογένειας, δήλωσε χθες ότι ενώ η ετήσια ανασκόπηση αντανακλά «κάτι σαν επιστροφή στην κανονικότητα» για το βασιλικό νοικοκυριό – με τα ταξίδια, τις επενδύσεις και τα υπαίθρια πάρτι – συνεχίζει να είναι μια δύσκολη περίοδος για τη μοναρχία.

Έλλειμμα στα οικονομικά της βασίλισσας – Εβαλαν χέρι στις αποταμιεύσεις

Το κόστος της βασιλικής ζωής δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, με τις δαπάνες να ανέρχονται σε 102,4 εκατομμύρια λίρες πέρυσι – αύξηση 17% – με το μεγαλύτερο μέρος τους να απορροφάται από το μεγάλο δεκαετές πρόγραμμα οικοδομικών εργασιών που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Μάλιστα, μόνο για τις ανακαινίσεις, σημειώθηκε αύξηση των δαπανών κατά 41% σε 54,6 εκατομμύρια λίρες.

Την ίδια ώρα, μπορεί το παλάτι να κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον 9,9 εκατομμύρια λίρες από τις επισκέψεις των τουριστών στα βασιλικά ακίνητα καθώς και άλλα προγράμματα, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα έλλειμμα 14,6 εκατομμυρίων λιρών στα βασιλικά οικονομικά, το οποίο καλύφθηκε βάζοντας χέρι στις αποταμιεύσεις του παλατιού.

Βέβαια, ο σερ Μάικλ Στίβενς έσπευσε να τονίσει πως η χρήση αυτών των αποταμιεύσεων δεν ήταν «απροσδόκητη». Όπως είπε, το παλάτι εξοικονομούσε χρήματα από την αρχή του έργου της διατήρησης των αποθεμάτων του παλατιού, όταν το κόστος ήταν χαμηλότερο, για να προετοιμαστεί για τη στιγμή που τα έξοδα θα ήραν πολλά. Παραδέχτηκε όμως ότι, όπως όλα τα μεγάλα ιδρύματα, το παλάτι εξακολουθεί να υποφέρει από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το πιο πολυδάπανο ταξίδι ήταν του Γουίλιαμ και της Κέιτ στην Καραϊβική

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του παλατιού, το ταξίδι του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον στην Καραϊβική ήταν η πιο ακριβή περιοδεία της βασιλικής οικογένειας κατά το πρόσφατο οικονομικό έτος, καθώς το κόστος για τη μεταφορά και τη διαμονή του βασιλικού ζευγαριού έφτασε στις 226.000 λίρες.

Το ταξίδι του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον στην καραϊβική ήταν το πιο πολυδάπανο της βασιλικής οικογένειας

Κι ενώ η περιοδεία έγινε προς τιμή του πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ, το ζευγάρι βρέθηκε αντιμέτωπο με αυξανόμενες εντάσεις στα κράτη που επισκέφθηκε και σημειώθηκαν διαμαρτυρίες για την αποικιοκρατία καθώς και εκκλήσεις για την αποπομπή της βασίλισσας από αρχηγός κράτους.

Η δεύτερη πιο ακριβή επίσκεψη στο εξωτερικό ήταν του πρίγκιπα Καρόλου, ο οποίος ταξίδεψε στα Μπαρμπέιντος τον περασμένο Νοέμβριο με κόστος 135.000 λίρες. Ο διάδοχος του θρόνου ήταν παρών στην τελετή μετάβασης των Μπαρμπέιντος, καθώς απομάκρυναν την βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό του κράτους και διόρισαν τον πρώτο πρόεδρο της χώρας τους.

Ο πρίγκιπας Κάρολος στα Μπαρμπέιντος

Όπως φαίνεται όμως από τα οικονομικά στοιχεία, ακόμη και η χρήση του βασιλικού τρένου δεν είναι οικονομική. Μάλιστα, το ταξίδι της βασίλισσας Ελισάβετ στην Κορνουάλη για την φιλοξενία των πολιτικών ηγετών της G7 τον περασμένο Ιούνιο κόστισε 31.796 λίρες, ενώ και το ταξίδι της στο Εδιμβούργο για επίσημη επίσκεψη, ήταν επίσης πολύ ακριβό με το κόστος να ανέρχεται στις 46.442 λίρες.

Κατά το περασμένο οικονομικό έτος, καταγράφηκαν επίσης 179 πτήσεις με ελικόπτερο από μέλη της βασιλικής οικογένειας (συνολικού κόστους 900.000 λιρών) και 24 πτήσεις τσάρτερ (κόστους 280.000 λιρών).

Η πτήση τσάρτερ της βασιλικής οικογένειας προκειμένου να παραβρεθεί στην πρεμιέρα της ταινίας Τζέιμς Μποντ στοίχισε 32.000 λίρες

Μεταξύ των άλλων αριθμών που προκαλούν εντύπωση, είναι η πτήση τσάρτερ της βασιλικής οικογένειας για την πρεμιέρα της ταινίας Τζέιμς Μποντ, αξίας 32.000 λιρών, ενώ 400.000 λίρες δαπάνησε το παλάτι του Μπάκιγχαμ για κρασιά και αναψυκτικά για τις επίσημες δεξιώσεις, ενώ το κόστος για την καθαριότητα του παλατιού κόστισε 700.000 λίρες.