Ποσά 285 εκατ. ευρώ έχει συνεισφέρει το Υπερταμείο στο Δημόσιο την τελευταία εξαετία (συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος έτους), όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Υπερταμείου Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, στο 1ο Growth fund Summit.

Ειδικότερα, 80 εκατ. ευρώ για το ΠΔΕ, 65 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών και 140 εκατ. ευρώ για την απομείωση του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα δε με μελέτη του ΙΟΒΕ (2021), η συνεισφορά του Υπερταμείου είναι στο 1% του ΑΕΠ, στη δημιουργία περίπου 32.000 νέων θέσεων εργασίας και άνω του 1% στα συνολικά έσοδα του Δημοσίου.

Σύμφωνα, επίσης με τον πρόεδρο του Υπερταμείου, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις για τη βελτίωση των ΕΛΤΑ, της ΕΤΑΔ και του ΟΑΣΑ. Γενικότερα δε, έχει συμβάλει στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των οργανισμών με κανόνες της αγοράς, στην ομιλική κουλτούρα και στις σύγχρονες διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης. Ενώ, σύντομα το Υπερταμείο θα είναι έτοιμο για μια σειρά από επενδυτικές δράσεις, με τη μητρική να επενδύει 10 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, είπε ότι το μεγάλο επενδυτικό κενό περίπου 100 εκατ. ευρώ των προηγούμενων χρόνων, μπορεί να υπερκαλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μόχλευση των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο, το ΕΣΠΑ 2014- 2020 θα έχει 100% απορρόφηση των πόρων έως το τέλος του έτους, ενώ το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027 έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά. Θέτει ως προτεραιότητες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ήτοι την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, τις πράσινες επενδύσεις, την απολιγνιτοποίηση της χώρας και την ηλεκτροκίνηση.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, χαρακτήρισε την ΕΑΤΕ ως το εθνικό ταμείο των ταμείων. Διαχειρίζεται πόρους από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύοντας σε funds. Για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, τη διαχείριση των funds με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τις επενδύσεις στη χώρα.

Σήμερα, η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται 2,1 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ και το υπόλοιπο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης). Έχει συμμετοχή σε 22 funds στην ελληνική αγορά, που προσελκύουν άνω του 1,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και σε ευρωπαϊκά funds που εντάσσουν την Ελλάδα στις επενδυτικές προοπτικές τους.

Τέλος, ο Αλέξης Δαμαλάς, Financial Advisory Leader and Equity Partner της Deloitte, είπε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, αν και εφέτος δεν θα υπάρξουν πολλές χρηματοδοτήσεις λόγω των υψηλών επιτοκίων. Ενώ, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν σημαντικό πυλώνα για επενδύσεις, κυρίως παγίου κεφαλαίου.

Χαρακτήρισε δε το επόμενο έτος ως σημαντική χρονιά για τις αποκρατικοποιήσεις (π.χ. Εγνατία Οδός, Αττική Οδός και «Ελ. Βενιζέλος») και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Το 2024 επίσης, είπε ότι θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και ίσως μια δεύτερη κίνηση για την Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη: