Ανάλυση για το πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα δημοσιεύει το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί πλέον σε συνδρομητική βάση.

«Είναι θέμα ειδικής μελέτης η χαλαρή διαχείριση των 43,3 δισ. κρατικές ενισχύσεις το 2021. Πώς, παράδειγμα, 210.211 επιχειρήσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή εμφάνισαν αυξημένα έσοδα κατά 33,6% πέρσι σε σχέση με το 2020; Πώς εκτινάχτηκαν οι καταθέσεις; Πώς αυξήθηκε ο τζίρος 15,5 δισ. ευρώ πάνω από εκείνον του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία;», αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, το K-Report:

Πώς βλέπουν οι διεθνείς αγορές την Ελλάδα;

ES5YRTYJFU

Τα spread ανοίγουν: Στο διάγραμμα βλέπετε την εξέλιξη των αποδόσεων 10ετών ομολόγων από τον Φεβρουάριο 2021 έως τον Φεβρουάριο φέτος. Από το φθινόπωρο, η απόδοση του γερμανικού (σκούρο μπλε) αυξάνεται λιγότερο, οι αποδόσεις των 10ετών του νότου περισσότερο, τα spreads τους με το γερμανικό ανοίγουν (εδώ). Η κόκκινη γραμμή απεικονίζει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς: Η διαφορά της από τις αποδόσεις των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων μεγαλώνει απότομα από το Νοέμβριο 2021, ανοίγουν τα spreads με όλα τα άλλα, οι αγορές μας δανείζουν όλο και πιο ακριβά απ’ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί;

Τράπεζες-επιχειρήσεις: Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να επαναγοράζει κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα, οι αγορές επανεκτιμούν τον κίνδυνο της χώρας, κάποιοι βγαίνουν από τα ομόλογά μας προσωρινά (όπως η JP Morgan) και αυτοί που μένουν απαιτούν να έχουν μεγαλύτερη απόδοση. Η εξέλιξη θα συμπαρασύρει τις τράπεζες, που μέχρι το 2026 χρειάζονται να αντλήσουν 15 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές για να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), και θα δυσκολέψει μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δανείζονται με ομολογιακές εκδόσεις στις διεθνείς αγορές.

REHYFTG

Επενδυτική βαθμίδα: Το κόστος υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει. Σε διεθνές περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων και με δεδομένο ότι η αναπλήρωση του ΑΕΠ συνοδεύεται από ακόμη ταχύτερη διεύρυνση του εμπορικού ισοζυγίου (το οικονομικό μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας ούτε έχει αλλάξει ούτε σχεδιάζεται πώς θα αλλάξει…), αναδεικνύεται αναγκαία η αντιστάθμιση με αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση. Με κεντρικό στόχο, να ανακτήσει η χώρα μας επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, μέσα στο 2022 ή στις αρχές του 2023. Για να παραμείνει διαχειρίσιμο το χρέος μας, πρέπει τα ελληνικά ομόλογα να πάψουν να υπάγονται στην κατηγορία «σκουπίδια».

Προεκλογικές τακτικές: Είναι θέμα ειδικής μελέτης η χαλαρή διαχείριση των 43,3 δισ. κρατικές ενισχύσεις το 2021. Πως, παράδειγμα, 210.211 επιχειρήσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή εμφάνισαν αυξημένα έσοδα κατά 33,6% πέρσι σε σχέση με το 2020; Πως εκτινάχθηκαν οι καταθέσεις; Πώς αυξήθηκε ο τζίρος 15,5 δισ. ευρώ πάνω από εκείνον του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία; Το πιο επικίνδυνο θα ήταν η συνέχιση αυτής της χαλαρότητας. Οι αγορές κοστολογούν ακριβά τα δάνεια προς μια υπερχρεωμένη χώρα που συνεχίζει να αυξάνει το χρέος της για να δίνει οριζόντιες παροχές –και σε αυτούς που, στ’ αλήθεια, δεν τις χρειάζονται.

Η επενδυτική βαθμίδα αποτρέπει τις εκλογές!