Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με εστίαση στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στόχους -αν όχι τον κυριότερο- της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία μέχρι την ώρα τούτη λειτουργεί -και δρα- με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση!

Η προσπάθεια ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, μετά από σχεδόν 15 χρόνια, αποσκοπεί στο να βγάλει τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία junk, δηλαδή να πάψουν να χαρακτηρίζονται από τους διεθνείς οίκους «σκουπίδια» με ό,τι τούτο συνεπάγεται ως προς την χρηματοδότηση της χώρας αλλά και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Έτσι θα ξαναμπούν οικονομία και χρηματιστήριο στο κάδρο! Η εξυπηρέτηση του χρέους!

Σε απλά λόγια, η επενδυτική βαθμίδα θα ξαναβάλει την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο για τα καλά στο κάδρο των ξένων επενδυτών και θα ανοίξουν οι δρόμοι για τη χρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να υπάρχει πλέον η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο άλλωστε σταδιακά συρρικνώνεται!

Επιπροσθέτως, θα διαμορφωθούν τότε όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ούτως ώστε το δημόσιο χρέος να εξυπηρετείται επαρκώς, και μέσω των αναβαθμίσεων να «ανοίξουν οι κάνουλες» της ρευστότητας των διεθνών οίκων για αγορές ελληνικών μετοχών, επιχειρήσεων, ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων!

Ωστόσο, ο μεγάλος αυτός εθνικός στόχος της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας συνεπάγεται προσήλωση στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, χωρίς δημοσιονομική χαλάρωση, χωρίς παρεκκλίσεις όσον αφορά σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές!

Τέλος στα ρουσφέτια και την πολιτική παροχών

Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας δεν συνάδει ούτε με παροχές, ούτε με ρουσφέτια, ούτε με προσλήψεις, ούτε με φορολογικές ή άλλες ελαφρύνσεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, δημιουργούν ελλείμματα και απομακρύνουν από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων!

Επιπροσθέτως, η επενδυτική βαθμίδα συνδέεται εκτός των άλλων και με την ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος!

Οι τράπεζες ξανά ατμομηχανή του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η ιδιωτικοποίηση Εθνικής και Πειραιώς και οι διαγωνισμοί του Δημοσίου

Υπό το πρίσμα αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η επίσπευση της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής τράπεζας μέσω placement διάθεσης τουλάχιστον του 20% των μετοχών, από το ΤΧΣ, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η υπόθεση της Τρ. Πειραιώς περί τα τέλη του χρόνου!

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πανδημία (αν δεν υπάρξει νέα δυσμενής παραλλαγή) τελειώνει, τα περιοριστικά μέτρα αναιρούνται και οι προσδοκίες για επιστροφή του ελληνικού τουρισμού στα ύψη, πιο πάνω και από το ιστορικό 2019, είναι μεγάλες και εφικτές!

Ταυτοχρόνως, τα μεγάλα δημόσια έργα προχωρούν, οι αναθέσεις ακολουθούν η μία την άλλη, ενώ και οι διαγωνισμοί για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά στην προκήρυξη, στους όρους και στην διαδικασία.

Η Αττική οδός, το Μαξίμου και η κυριαρχία των ξένων funds!

Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το γεωπολιτικό ζήτημα

Και η κυβέρνηση την ίδια στιγμή ευλόγως παρακολουθεί και προωθεί ό,τι είναι απαραίτητο ούτως ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση και διάχυση στις επιχειρήσεις των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνεργασία με τις τράπεζες, οι οποίες ταυτοχρόνως εξυγιαίνονται, αναπτύσσονται και ανακτούν μετά από χρόνια τη χαμένη τους αίγλη!

Όλα τούτα είναι κρίσιμα και σημαντικά καθώς δημιουργούν κλίμα, δρομολογούν καταστάσεις και βάζουν σε σειρά επιλογές και προτεραιότητες.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευνοϊκή αυτή συγκυρία για τα ελληνικά δρώμενα λαμβάνει χώρα σε μια πολύ κρίσιμη και ευαίσθητη καμπή σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, λόγω της εύφλεκτης κατάστασης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, ενώ εκτινάσσεται ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, και κατ’ επέκταση καθίσταται αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων τόσο της FED όσο και της ΕΚΤ!

Απαιτείται πολιτική σταθερότητα

Υπό το πρίσμα αυτό, με την επενδυτική βαθμίδα ως πρώτο στόχο για την κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με την πανδημία να τελειώνει, τον τουρισμό να ανακάμπτει, τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να εκτινάσσονται και τους διαγωνισμούς για δημόσια έργα και ιδιωτικοποιήσεις να προχωρούν χωρίς προβλήματα, ενώ ουσιαστικά μόλις τώρα αρχίζει η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθίσταται σαφές περισσότερο από ποτέ ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα!

Μετά βεβαιότητας δεν είναι κατάλληλος ο καιρός ούτε για παροχές, ούτε για ρουσφέτια, ούτε για φορολογικές ή άλλες ελαφρύνσεις, ούτε για προσλήψεις, νταραβέρια, «πάρε-δώσε» με συμφέροντα, μεσάζοντες και νταραβεριτζήδες!

Προσήλωση στους στόχους και όχι πρόωρες εκλογές

Την ώρα τούτη απαιτείται προσήλωση στους εθνικούς στόχους, δουλειά και αποτελεσματικότητα, υπό μια διεθνή συγκυρία περίπλοκη που απαιτεί τεταμένη προσοχή, καθαρή σκέψη και υγιείς αποφάσεις!

Καθώς το σκηνικό γύρω από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι σύνθετο και ομιχλώδες!

Υπό την οπτική γωνία αυτή, υπό το βάρος των περιστάσεων και έξω από καιροσκοπισμούς και κομματικά ή άλλα εξωθεσμικά παιχνίδια, οι εθνικοί στόχοι, με κυρίαρχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και όσα συνεπάγεται για την οικονομία και τη χώρα, αποτρέπουν την διενέργεια πρόωρων εκλογών αυτή την άνοιξη και μεταθέτουν την πολιτική σύγκρουση και αντιπαράθεση για έναν χρόνο μετά, τον Απρίλη του 2023, εκτός κι αν προκύψουν νέα δεδομένα που θα καταστήσουν επιτακτική την προσφυγή στις κάλπες το προσεχές φθινόπωρο…

Γιατί η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να είναι εθνικός στόχος