Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσπαθεί να διορθώσει την «προβληματική» του εικόνα.
Σχεδόν 2.500 παγκόσμιοι ηγέτες από τον επιχειρηματικό στίβο, την πολιτική και την κοινωνία των πολιτών συμμετείχαν σε μια σπάνια ανοιξιάτικη εκδοχή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.
Η ετήσια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές αλπικό χιονοδρομικό θέρετρο Νταβός της Ελβετίας για πέντε ημέρες με κυρίαρχα θέματα των συζητήσεων όπως η πανδημία του Covid-19, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κλιματική κρίση.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχαν αναβάλει τη συνάντηση που γίνεται παραδοσιακά στις αρχές του νέου έτους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, το Φόρουμ επέστρεψε τώρα την «άνοιξη» μετά από μια παύση δύο ετών.
Το θέμα της εφετινής εκδήλωσης είναι «Ιστορία σε σημείο καμπής: Κυβερνητικές πολιτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές».
«Σημαίνει πολλά για εμάς. Σημαίνει πολλά για ολόκληρη την Ελβετία», δήλωσε ο Samuel Rosenast, εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου τουρισμού, σε συνέντευξή του στον Tom Chitty του CNBC.
Ο Rosenast είπε ότι η εκδήλωση ήταν «απίστευτα σημαντική» για όσους κατοικούν στην υψηλότερη πόλη της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι το θέρετρο θα μπορούσε να δει ένα απροσδόκητο κέρδος περίπου 70 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ($72 εκατ) μόνο γι’ αυτή την εβδομάδα.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ ανυπομονούν για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Είναι χαρούμενοι που θα γίνει εδώ και εφέτος».
Σύμβολο μιας αποτυχημένης εποχής
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι που βλέπουν την επιστροφή της παγκόσμιας επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ στις ελβετικές Άλπεις.
Το γεγονός έχει επικριθεί δριμύτατα τα τελευταία χρόνια ως αναποτελεσματικό και άσχετο.
Πριν από τρία χρόνια, ο Ολλανδός ιστορικός Ρούτγκερ Μπρέγκμαν έγινε viral σε ένα πάνελ στο Νταβός επειδή εγκαλούσε τους δισεκατομμυριούχους για φοροαποφυγή.
Σε ένα βίντεο που έχει προβληθεί τώρα σχεδόν 11 εκατομμύρια φορές, ο Μπρέγκμαν είπε ότι η παγκόσμια αποτυχία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροαποφυγή ήταν η κύρια αιτία της ανισότητας.
«Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε μια διάσκεψη πυροσβεστών και κανείς δεν επιτρέπεται να μιλήσει για το νερό», είπε τότε ο Μπρέγκμαν. «Αυτό δεν είναι επιστήμη πυραύλων… πρέπει να μιλάμε για φόρους. Αυτό είναι. Φόροι, φόροι, φόροι».
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτέλεσε επίσης αντικείμενο αβάσιμων θεωριών συνωμοσίας τις οποίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο.
Αναφερόμενοι στο προηγούμενο θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, «The Great Reset», εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, πολλές φαίνεται να ισχυρίζονται ότι η παγκόσμια ελίτ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τον κορωνοϊό για να επιφέρει πλήρη οικονομική κατάρρευση.
«Εμείς, όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, έχουμε γίνει στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης. Και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε πολύ προληπτικά να εργαστούμε για να καταπολεμήσουμε», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
«Πιστεύουμε στα γεγονότα, πιστεύουμε στην επιστήμη, πιστεύουμε στα στοιχεία και πιστεύουμε στην τεχνογνωσία. Και αυτό πρόκειται να προσφέρουν οι εκατό περίπου ειδικοί που συγκεντρώνονται σε αυτή τη συνάντηση μαζί με ηγέτες επιχειρήσεων και πολιτικούς ηγέτες».
Διαδηλωτές, ακτιβιστές και άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της ανισότητας προσπάθησαν να αμφισβητήσουν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την «κενή ρητορική» του, κατηγορώντας το Νταβός ότι αντιπροσωπεύει «ένα σύμβολο μιας αποτυχημένης εποχής» που πρέπει να μείνει πίσω.