Τροπολογία για τον τρόπο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία προβλέπεται πως ο φόρος ακινήτων θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2022, καθώς τα έσοδα θα μπορούν να προσμετρηθούν στον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος κλείνει επίσημα τον δεύτερο μήνα του νέου έτους.

Με την ίδια τροπολογία, διευρύνονται οι εκκλησιαστικοί φορείς που απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α. με χορήγηση απαλλαγής και για τα ακίνητα που ανήκουν στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022

Από μηδενική βάση αναμένεται να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022, καθώς η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, αλλά και η ένταξη σχεδόν 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να ξαναγράψει το φόρο.

Έτσι, η 18μελής ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών αναζητά τη φόρμουλα για τα νέα κλιμάκια, τους νέους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, αλλά και τους συντελεστές παλαιότητας για τον τελικό καθορισμού του φόρου.

Όπως έχει διαμηνύσει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η εξίσωση θα πρέπει να έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα, καθώς οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 θα πρέπει να αγγίξουν και πάλι τα 2,6 δις ευρώ, που σημαίνει ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με φέτος.

Η εξίσωση αναμένεται να φέρει μειώσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί η «χρωστούμενη» μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8%, την οποία έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ λόγω της πανδημίας.

Στο τραπέζι άλλωστε, βρίσκεται και η μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Οι φοροελαφρύνσεις ανάμενεται να χρηματοδοτηθούν από την ένταξη των 3.500 περιοχών στις αντικειμενικές αξίες, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα κρατικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ.

Πάντως, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το σενάριο πληρωμής του φόρου σε 10 ή και 12 δόσεις. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν σε έκθεσή της στις αρχές του έτους, είχε «αποκαλύψει» πως ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από το Μάρτιο του 2022, κάτι που σημαίνει πως τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο το Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Εφόσον ισχύσει αυτό το σενάριο, πριν αποπληρωθεί και η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν στα χέρια τους το εκκαθαριστικό του επόμενου έτους.

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ έως και 100%