Μέσα στο Δεκέμβριο ενδέχεται να ανακοινωθεί το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την αξιοποίηση των 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κρατική δαπάνη θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται στις αρχές του 2021, νωρίτερα από τις πληρωμές που θα κάνει η Ευρώπη, οι οποίες τοποθετούνται έως και τον Ιούλιο.
Το προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες προβλέπει επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια 12,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν επιπλέον σε 12,5 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, στην κατηγορία “Πράσινη Μετάβαση” θα διατεθούν 6,2 δισ. ευρώ ή το 38% των επιχορηγήσεων. Για την “Ψηφιακή Μετάβαση” προβλέπονται 2,1 δισ. ευρώ ή το 13% των επιχορηγήσεων.
Για απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή θα διατεθούν 4,1 δισ. ευρώ ή το 25% των επιχειρήσεων και για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ ή το 24% των επιχορηγήσεων. Στα ποσά αυτά προστίθενται τα 3 δισ. του React EU και του προγράμματος αγροτικής και περιφερικής ανάπτυξης και τα δάνεια ύψους 12,6 δισ. ευρώ.
Το τελικό κείμενο των προτάσεων της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποσταλεί στην Ε.Ε. τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο να εγκριθεί στο τέλος της Άνοιξης.
Επιλέξιμα θα θεωρούνται έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση, στη ψηφιακή μετάβαση, στην Έρευνα και Ανάπτυξη, στις Εξαγωγές, στην αύξηση μέσου μεγέθους επιχειρήσεων – Συνεργασίες, Επιχειρηματικά πάρκα και Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).
Ως επιλέξιμες μπορούν να θεωρηθούν δράσεις όπως:
-η online σύνδεση ταμειακών μηχανών με την Εφορία,
-χωροταξικά σχέδια,
-έργα για το Περιβάλλον,
-μεταρρυθμίσεις σε Εργασία, Φορολογία, κράτος Πρόνοιας και Επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το Ταμείο αυτό είναι διαφορετικό, σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του παρελθόντος, για τρεις λόγους:
*Ο πρώτος είναι ο χρόνος. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Η αξιοποίηση των πόρων πρέπει, συνεπώς, να γίνει με ταχύτηταχωρίς προηγούμενο.
*Ο δεύτερος είναι η πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων. Με τη χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά, αλλά νακινητοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις και την αξιοποίηση στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ καιτων Eταιρειών Eνεργειακών Yπηρεσιών (ESCOs).
*Ο τρίτος είναι ότι το Σχέδιο συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι επενδύσεις δίνουν στο Σχέδιο μακροοικονομική και οικονομική ισχύ και οι μεταρρυθμίσεις, αποτελεσματικότητα και προοπτική.
“Τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο, 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, είναι τόσο μεγάλα, ώστε με σωστή αξιοποίηση να μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής ανάπτυξης και σύγκλισης με την Ευρώπη”, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα πάρουμε τα 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Μέσα στο Δεκέμβριο ενδέχεται να ανακοινωθεί το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την αξιοποίηση των…