Ο μετασχηματισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προχωρά με έμφαση στο σκέλος της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και βάσει των κριτηρίων ESG.

Στόχος του  θεσμικού και εποπτικού εκσυγχρονισμού της είναι να γίνει αποτελεσματικότερη και κατά τον έλεγχο περιπτώσεων στο πεδίο της «μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης», σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ Γιώργος Ζαββός  και συμπληρώνει:  Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσουμε και την στρατηγική για την δημιουργία πλαισίου προτύπων για πράσινα ομόλογα και για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό της επιχειρηματικής κοινότητας στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Για τις  εισηγμένες εταιρείες, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα κριτήρια καταλληλόλητας και  ανεξαρτησίας των μελών των ΔΣ, ενώ προβλέπονται κυρώσεις στις περιπτώσεις αποκλίσεων από τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης και παραβάσεων των ορκωτών λογιστών.

Κανονιστική συμμόρφωση, διαχείριση κινδύνου και εσωτερικός έλεγχος είναι κομβικής σημασίας, καθώς σύμφωνα με το Ν. 4706/2020, οι συγκεκριμένες μονάδες παρακολουθούν, ελέγχουν και αξιολογούν: την εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, ιδίως ως προς την επάρκεια και την ορθότητα της παρεχόμενης χρηματοοικονομικής και μη πληροφόρησης.

Για την κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Και έχουν μπει στο μικροσκόπιο της επιτροπής τις θεσμικές ατέλειες του συστήματος που οδήγησαν στην υπόθεση της Folli-Follie. Αναμένεται λοιπόν το πόρισμα της αλλά και η πρόταση της για την αναθεώρηση του πλαισίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα εξετάζεται:

  1. Δημιουργία ανεξάρτητου πειθαρχικού οργάνου ή η δημιουργία δύο ανεξάρτητων οργάνων για πρόληψη και καταστολή.
  2. Ενίσχυση συνεργασίας με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Πρόθεση είναι η στενότερη συνεργασία και συνέργεια με ορκωτούς ελεγκτές και ενδεχομένως να εξεταστεί το πλαίσιο για την έκδοση πιστοποιητικών ελέγχου.
  3. Εκσυγχρονισμός της οργανωτικής και διοικητικής δομής.
  4. Αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας-αξιολόγησης των στελεχών της.
  5. Αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων.
  6. Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων.
  7. Ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγορών (European Securities and Markets Authority -ESMA), στην οποία είναι ήδη μέλος.
  8. Ενσωμάτωση όλων των νέων οδηγιών για προετοιμασία συμμετοχής της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο σχέδιο της Ε.Ε. για τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
  9. Συνέργειες-συνεργασίες και υιοθέτηση αποτελεσματικών εργαλείων και μεθόδων που ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο, πχ, από τις αμερικανικές αρχές.
  10. Διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων, σε πολλά επίπεδα (πχ με άλλες επιτροπές κεφαλαιαγοράς, τράπεζες, αρμόδιες αρχές, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο συνεργασίας του ΟΟΣΑ και της FATF (Financial Action Task Force) για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
  11. Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό περιλαμβάνει νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς ο ασκών τον έλεγχο θα ελέγχεται επίσης.
  12. Ενίσχυση της ασφάλειας δεδομένων και υποχρεώσεων έναντι της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου και το πότε και πως μπορεί αυτό να αρθεί.
  13. Ενίσχυση της νομικής προστασίας των μελών και των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στην Ε.Ε. και διεθνώς, προκειμένου να επιτελούν το έργο τους χωρίς το φόβο ή την απειλή προσωπικών διώξεων.
  14. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας ως αρχή, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και θέματα αξιολόγησης στελεχών και μελών, και το θέμα της νομικής προστασίας (όρια, προϋποθέσεις, κλπ), και της ανεξαρτησίας των μελών. Επίσης, στο θέμα της ανεξαρτησίας εντάσσεται το ζήτημα της αυτοχρηματοδότησης, αυτοδιοίκησης και αυτοαξιολόγησης. Για παράδειγμα, τα πειθαρχικά όργανα, τα όργανα καταστολής, πρόληψης να είναι ανεξάρτητα και να λειτουργούν εντός της αρχής. Δηλαδή, να υπάρχουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα του έργου της, χωρίς να δέχεται έξωθεν παρεμβάσεις (ελέγχους κλπ).

    Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.