Μέσα στη γενική αναταραχή και την διεθνή κρίση, το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του χθες (7/4) από την Ουάσιγκτον παρουσίαζε την ελληνική οικονομία σαν ένα «καλοτάξιδο πλοίο» (ανάπτυξη 2,1% για το 2025, δημοσιονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος) προειδοποιούσε όμως, πως έρχονται εξωγενείς κίνδυνοι (εμπορικοί πόλεμοι, διεθνής οικονομική επιβράδυνση, γεωπολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα) που απειλούν την θετική αυτή πορεία.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αποφάσισαν ότι -όπως σε όλες τις τρικυμίες έτσι και στην τρικυμία Τραμπ– θα πρέπει να απαλλάξουν το «σκάφος» από βαρίδια που απειλούν την ευστάθεια: μείωση γραφειοκρατίας κατά 25%, σταθεροί κανόνες, εφαρμογή των νόμων, εξωστρέφεια, έργα υποδομής, εξηλεκτρισμός που μπορούν να δώσουν νέα πνοή και κατεύθυνση, κόντρα στους «ανέμους» της εποχής. Το κρίσιμο -και παρήγορο- είναι ότι τη φορά αυτά προβάλλονται όχι ως απλή ευχή, αλλά ως όροι επιβίωσης.
Με διαδικασίες «κατεπείγοντος» η ελληνική στρατηγική άμυνας και αντεπίθεσης θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τέσσερις κρίσιμους τομείς, που είναι αλληλένδετοι: στήριξη και προσέλκυση επενδύσεων, αναζήτηση νέων αγορών, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, κινητοποίηση του εργατικού και αγροτικού δυναμικού.
Κλειδί των αποφάσεων είναι η ανάπτυξη. Αν κινδυνεύσει να μειωθεί και αν η Ελλάδα χάσει αγορές, αυτόματα μεγαλώνει ο εφιάλτης του χρέους, μειώνονται οι επενδύσεις, οι δουλειές, οι μισθοί και ο πλούτος στη χώρα.
Στην βάση αυτή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) που συνεδρίασε χθες αποφάσισε να δοθεί ώθηση:
1. Στις Επενδύσεις
Οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στην άρση εμποδίων, με τα εξής μέτρα όπως:
·Απλοποίηση και ταχύτητα: Απλούστευση διαδικασιών και αδειοδοτήσεων, μείωση γραφειοκρατίας και διοικητικών βαρών κατά 25%, με ευθύνη κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης
· Ασφάλεια Δικαίου: Ηλεκτρονικές διαδικασίες, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης ώστε να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ολοκλήρωση Κτηματολογίου, ψηφιοποίηση μεταβιβάσεων ακινήτων, με πρωτοβουλίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
· Σαφείς Κανόνες: Ολοκλήρωση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων (τουρισμός, ΑΠΕ, βιομηχανία, ορυκτές πρώτες ύλες) για να ξέρουν οι επενδυτές πού και πώς μπορούν να επενδύσουν, με δράσεις των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Βιομηχανίας.
Η υστέρηση σε όλους αυτούς τους τομείς αποτελούσαν και αποτελούν κρίσιμο διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας. Η αποκατατάστασή τους ανέκαθεν αποτελούσε -ρητορικά τουλάχιστον- στόχο και παράγοντα προόδου. Όταν όμως τα οικονομικά σύνορα κλείνουν τα κεφάλαια δεν περισσεύουν και, αν δεν υπάρξει αντιμετώπισή τους, δεν θα υπάρχει ένα φιλικό, ασφαλές και ευέλικτο περιβάλλον που να προσελκύει επενδύσεις.
2. Στην Ανταγωνιστικότητα και την Παραγωγικότητα
Δεν αρκεί η χώρα να προσελκύει επενδύσεις, αν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να παράγουν αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος προϊόντα. Στον τομέα αυτό, οι αποφάσεις περιλαμβάνουν μέτρα που ενισχύουν την παραγωγικότητα (δηλ. την αξία που κάθε εργαζόμενος παράγει σε συγκεκριμένο χρόνο εργασίας), θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, ή θα αυξάνουν το επίπεδο καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά, υπό την έννοια ότι αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τον τρόπο που παράγουν προκειμένου να επιβιώσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Συγκεκριμένα, προτεραιότητες αποτελούν σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ:
· Ενέργεια και Δίκτυα: Νέα δίκτυα ηλεκτρισμού (ολοκλήρωση διασυνδέσεων Κρήτης, Κυκλάδων) και επέκταση οπτικών ινών για φθηνότερη και ταχύτερη ενέργεια και επικοινωνία.
· Μεταφορές: Μεγάλα έργα υποδομής (Πάτρα-Πύργος, Ε65, Μετρό Θεσσαλονίκης) για ταχύτερη και φθηνότερη διακίνηση και μεταφορά προϊόντων και ανθρώπων.
· Εκσυγχρονισμός Αγροτικής Παραγωγής: Επενδύσεις σε σύγχρονα θερμοκήπια για αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
3. Στην εξωστρέφεια για κίνητρα για ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και εκτός συνόρων
Πέραν από το να παράγεις καλά και φθηνά, χρειάζεται να μπορείς να πουλήσεις εύκολα στο εξωτερικό. Οι πρωτοβουλίες εδώ είναι στοχευμένες στην άρση διοικητικών εμποδίων, ως εξής:
· Διευκόλυνση Εμπορίου: να πάρει «σάρκα και οστά» ως το 2026 ο Οδικός Χάρτη του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τελωνείων, Ενιαία Θυρίδα Εξωτερικού Εμπορίου (Ε-trade Single Window), Ενίσχυση συνδεσιμότητας Ελλάδας με γειτονικές χώρες
· Εξωστρεφής Αγροδιατροφή: Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα για να φτάνουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ευκολότερα στις ξένες αγορές, με πρωτοβουλίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
· Στήριξη ΜμΕ: Ειδικό πρόγραμμα “Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”.
· Κίνητρα για εξαγωγές από ΜμΕ με το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από το υπουργείο Οικονομικών
4. Στην αύξηση συμμετοχής στην αγορά Εργασίας
Οι δράσεις εστιάζουν κυρίως σε:
· Δεξιότητες και Συμμετοχή: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αναβάθμιση δεξιοτήτων, με έμφαση σε γυναίκες, νέους, ΑμεΑ και μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.
· Κίνητρα Εργασίας: Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας για να ενθαρρύνει την επανένταξη.
· Κατάρτιση: Ειδικά προγράμματα για νέους αγρότες.
Πολλά από τα παραπάνω έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί -και από διάφορες κυβερνήσεις- αλλά είχαν τελματώσει ή έχασαν τη δυναμική και την κατεύθυνσή τους. Υπό τις νέες συνθήκες μπαίνουν σε καθεστώς εντατικής εκτέλεσης και παρακολούθησης μετρήσιμων αποτελεσμάτων και με πίεση να εφαρμοστούν άμεσα και αποδοτικά, θυμίζοντας την κινητοποίηση του μηχανισμού του κράτους σε εποχές κρίσης όπως η πανδημία, το lockdown και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι ήξερε εκ των έσω ο Τζον Πόλσον και πούλησε τις μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank;
- Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού γεννούν οι κότες
- Οι διαγωνισμοί του Υπερταμείου για τις παραχωρήσεις κρουαζιέρας και τα «παιχνίδια πίσω από το κάδρο»
- Νόμπελ δημιουργικής λογιστικής διεκδικεί ένας ιδιοκτήτης εταιρείας που μονοπωλεί τις συμβάσεις στον ΟΛΠ