Τον Ιούνιο του 2017, στο Πετρογκάο Γκράντε, μια κατάφυτη περιοχή στην περιφέρεια της Λεϊρία, στην κεντρική Πορτογαλία , ξέσπασε η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας.
Ο απολογισμός θλιβερός 66 νεκροί και περίπου 300 τραυματίες.
Η πυρκαγιά είχε ένα κοινό με το Μάτι, πολλοί από τους νεκρούς εγκλωβίστηκαν στην προσπάθεια τους να σωθούν αφού οι οδοί διαφυγής αποκλείστηκαν και έγιναν παρανάλωμα του πυρός.
Αμέσως μετά την πυρκαγιά σήμανε εθνικός συναγερμός: Εκπονήθηκε εθνικό σχέδιο την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο σχεδιασμός της αντιπυρικής προστασίας έγινε από την αρχή, δεν αγνοήθηκαν αεροπλάνα και ελικόπτερα αλλά εκτιμήθηκε ότι οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται καλύτερα , από τα επίγεια μέσα.
Την Τρίτη το βράδυ ξέσπασε πυρκαγιά στο παραθεριστικό Κασκάις, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους τουρίστες.
Η φωτιά επεκτάθηκε λόγω των ανέμων, αλλά αντιμετωπίστηκε μέσα στη νύκτα από τις επίγειες δυνάμεις, χωρίς να χρειαστεί να εκκενωθεί ούτε ένα σπίτι!
Άρκεσε η κινητοποίηση 670 πυροσβεστών και η εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης που υπάρχει στη χώρα από το 2017.
Ίσως η σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο βδομάδες να μην είναι δόκιμη, αλλά για την ιστορία σημειώνουμε ότι η πυρκαγιά σε ολόκληρο νησί, τη Ρόδο αντιμετωπίζεται με 300 περίπου πυροσβέστες και χωρίς κάποιος από τους πολλούς αρμοδίους και αναρμοδίους να μιλήσει ποτέ για το ποιο σχέδιο – πλην των εκκενώσεων – εφαρμόζεται ..