Οι θάνατοι από τους καύσωνες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη.

Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη στην Ευρώπη και ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Όμως η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο Lancet Public Health, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων θα ανταποκριθεί αργά στην αύξηση της θερμοκρασίας του καιρού και μπορεί ακόμη και να αυξηθεί μέσω της αύξησης της ηλικίας των ανθρώπων που γίνονται πιο ευάλωτοι στις επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Εάν η παγκόσμια θέρμανση φθάσει τους καταστροφικούς 3C ή 4C, κατέληξαν οι ερευνητές, η αύξηση των θανάτων από καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από ψύχος. Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να υπολογίσουν τους θανάτους από ζεστές και κρύες θερμοκρασίες σε όλη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκότωνε περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα έπεφτε στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των καύσωνων.

«Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο μειώνονται ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγγραφέας της μελέτης.

Οι θάνατοι από τη ζέστη θα μπορούσαν να σκοτώσουν 129.000 ανθρώπους ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν στους 3C. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000. Αλλά ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 άτομα σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη και αν οι παγκόσμιοι ηγέτες επιτύχουν τον στόχο τους για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5C, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα έρχεται με αφορμή μια σειρά από καυτούς καύσωνες που προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα αποτελέσματά της αμφισβητούν τα επιχειρήματα όσων ισχυρίζονται ότι η παγκόσμια θέρμανση είναι καλή για την κοινωνία, επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από το κρύο.

Ακόμη και στην Ευρώπη, που χαρακτηρίζεται ως η πιο δροσερή ήπειρος, οι ζωές που χάνονται από την ζέστη θα αντισταθμίσουν εκείνες που σώζονται από το κρύο, σύμφωνα με τη μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Αμερικής έρχονται αντιμέτωπες με ακόμη πιο θανατηφόρες θερμοκρασίες.

Διαβάστε ακόμη: