Τι και αν η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει τον πλανήτη απ’ άκρη σε άκρη, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι εφέτος πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων στην ιστορία του, καταγράφοντας τζίρο 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναμένεται να ξεπεραστεί καθώς απομένουν ακόμα 20 πωλήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Γράφει η Ιωάννα Ανδριοπούλου

Ο οίκος, που ιδρύθηκε το 1744 και μετρά 277 χρόνια ύπαρξης, παρά την υγειονομική κρίση, κατόρθωσε να επιτύχει απανωτά ρεκόρ χάρη στο άνοιγμά του στην ασιατική αγορά. Επίσης, πόνταρε (και κέρδισε) σε ένα νέο, τεχνολογικά πιο καταρτισμένο, κοινό που έχει τα δικά του ιδιαίτερα γούστα και απαιτήσεις στον τομέα της τέχνης.

Το αποτέλεσμα; Οι δημοπρασίες ανήλθαν συνολικά στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και οι ιδιωτικές πωλήσεις στα 1,3 δισεκατομμύρια. Πιο αναλυτικά, οι δημοπρασίες του οίκου παρουσίασαν αύξηση 71% σε σχέση με το 2020 και 26% σε σύγκριση με το 2019.

Η πανδημία κατέστησε αδύνατες τις φυσικές πωλήσεις. Ο οίκος, ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής, έγινε πιο ψηφιακός και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο οίκος Sotheby’s, η τεράστια επιτυχία του οφείλεται στις νέες μορφές πωλήσεων που υιοθετήθηκαν, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν ένα νέο και ευρύτερο κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι το 39% των αγοραστών το 2021 ήταν «νέοι».

Έτσι, έργα με βαρυσήμαντες υπογραφές έγιναν ανάρπαστα, αλλά και νέοι, πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες, έγιναν πόλος έλξης δείχνοντας ότι θα αποτελέσουν στο μέλλον τα ισχυρά «χαρτιά» του χρηματιστηρίου της τέχνης.
Καταλυτικό για τον οίκο το «άνοιγμα» στην ασιατική αγορά.

Το 46% των «χτυπημάτων» άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 προέρχονται από Ασιάτες συλλέκτες. Αγοραστές από αυτήν την ήπειρο κατακύρωσαν τον πιο ακριβό πίνακα της συλλογής του πρώην ζεύγους Μακλόου, το «Nο 7» του Μαρκ Ρόθκο (82,4 εκατομμύρια δολάρια), ή τον πιο ακριβό Μπάνκσι του κόσμου το έργο «Love is in the bin» (25,4 εκατομμύρια δολάρια).

Ο οίκος για το έτος που σε λίγο φεύγει καλωσόρισε χιλιάδες πελάτες ξανά στις γκαλερί και τις αίθουσες πωλήσεών του. Όμως το «παιχνίδι» παίχτηκε με το ποντίκι! Οι Sotheby’s επέκτειναν τις ψηφιακές τους δυνατότητες και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Μέτρησαν πάνω από 16,6 εκατομμύρια προβολές ζωντανής ροής, κατέγραψαν 4,2 εκατομμύρια οπαδούς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, 13,2 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες στο Sothebys.com, 6,5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες σε διαδικτυακούς καταλόγους. Επίσης, περισσότερες από 200.000 προσφορές δόθηκαν μέσω διαδικτύου ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 92% των συνολικών προσφορών. Τέλος, οι διαδικτυακές πωλήσεις κατέγραψαν το ποσό ρεκόρ των 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Sotheby’s: Δημοπράτησε για 2 εκατ. ευρώ ιστορικές φωτογραφίες

Η «Αγάπη» είναι πανάκριβη!

Ο Μπάνκσι σημείωσε για άλλη μια φορά ρεκόρ δημοπρασίας υπό το σφυρί των Sotheby’s. Το έργο «Η αγάπη είναι στον κάδο» που αυτοκαταστράφηκε πριν από τρία χρόνια, πουλήθηκε για 25.4 εκατομμύρια δολάρια, έτσι έγινε το πιο πολύτιμο έργο του. Αυτό το κομμάτι πουλήθηκε το 2018 από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s για 1,4 εκατομμύρια δολάρια, οπότε σε σύντομο χρονικό διάστημα η αξία του αυξήθηκε εκθετικά. Στην πραγματικότητα, οι Sotheby’s εκτιμούσαν ότι το έργο, επίσημα γνωστός ως «Κορίτσι με μπαλόνι», θα πουληθεί για 8,2 εκατομμύρια δολάρια το πολύ, αλλά το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε.

Αξίζει να θυμίσουμε κατά τη δημοπράτηση του έργου «Το κορίτσι με το μπαλόνι», ακριβώς την στιγμή που ένας ανώνυμος Ευρωπαίος αγοραστής έκανε τη νικήτρια προσφορά, ένας κρυμμένος τεμαχιστής που εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο από τον Μπάνκσι «ζωντάνεψε» και έκανε λωρίδες το μισό έργο, αφήνοντας το ήμισυ του καμβά να κρέμεται από το πλαίσιο. Εκείνη ήταν η πρώτη (και άκρως επεισοδιακή) φορά που δημοπρατήθηκε αυτό το κομμάτι. Μετά από αυτό φτάσαμε στο σήμερα όπου η τιμή του έργου εκτοξεύτηκε και σε αυτό σίγουρα συνέβαλε η εκπληκτική και περιπετειώδης ιστορία του.

Μεταξύ εμβληματικών δημοπρασιών, ο οίκος Sotheby’s πέτυχε το εξαιρετικό ποσό των 676 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μόλις βράδυ τον Νοέμβριο του 2021 στη Νέα Υόρκη. Στο σφυρί βγήκε η συλλογή έργων τέχνης του πρώην ζεύγους Μακλόου.

Rothko

Στη μιάμιση ώρα που διήρκεσε η δημοπρασία της συλλογής Μακλόου, τέσσερα έργα πωλήθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Ακριβότερος όλων, ένας πίνακας του Μαρκ Ρόθκο, με τίτλο «No 7», που πουλήθηκε έναντι 82,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακολούθησε ένα κρεμαστό μπρούντζινο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζακομέτι με τίτλο «Η μύτη», το οποίο έφτασε τα 78,4 εκατομμύρια δολάρια. Την τετράδα συμπλήρωσε ο πίνακας «Νο 17» του Τζάκσον Πόλοκ με 61 εκατ. και έκλεισε με το «Άτιτλο» του Σάι Τόουμπλι με 58,8 εκατ. δολάρια.

Giacometti

Τριάντα πέντε από τα αριστουργήματα των Μακλόου δημοπρατήθηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου και το ποσό που έφτασε στον οίκο ήταν 676,1 εκατομμύρια δολάρια. Αν η αγορά αντέξει, λένε οι ειδικοί, εκτιμάται ότι με την πώληση των υπόλοιπων 30 έργων, που θα γίνει τον Μάιο του 2022, η συλλογή Μακλόου πρόκειται να ξεπεράσει το ρεκόρ δημοπρασίας που κατέχει η συλλογή των Ροκφέλερ. Σημειώθηκε το 2018, και ήταν 835 εκατομμύρια δολάρια – στον οίκο Christie’s.

Μποτιτσέλι 92,2 εκατομμυρίων

Το εμβληματικό έργο του Σάντρο Μποτιτσέλι «Πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα που κρατά μενταγιόν», που φιλοτεχνήθηκε το 1480 κατακυρώθηκε για 92,2 εκατομμύρια δολάρια. Η τιμή αυτή το καθιστά όχι μόνο ένα από τα πιο πολύτιμα πορτρέτα οποιασδήποτε εποχής που έχει πωληθεί ποτέ, αλλά και ένα από τα πιο πολύτιμα έργα ζωγραφικής μεγάλων δασκάλων της τέχνης που έχουν πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Το πορτρέτο του νεαρού άνδρα αγοράστηκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία το 1982 για 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Botticelli

Η χρονιά της υπέροχης Φρίντα Κάλο

Ένας σπάνιος πίνακας διά χειρός Φρίντα Κάλο πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 34,9 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για έργο της Μεξικανής καλλιτέχνιδας. Η αυτοπροσωπογραφία της Κάλο, «Diego y yo» (Ο Ντιέγκο και εγώ, 1949), με το πρόσωπο του συζύγου της και ζωγράφου, Ντιέγκο Ριβέρα, στο μέτωπό της, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για έργο της Κάλο (8 εκατομμύρια δολάρια), που είχε καταγραφεί το 2016.
Ξεπέρασε επίσης το ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο τέχνης από τη Λατινική Αμερική που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, ένα ρεκόρ που προηγουμένως κατείχε ο ίδιος ο Ριβέρα, του οποίου ο πίνακας «Los Rivales» που φιλοτεχνήθηκε το 1931 πουλήθηκε αντί του ποσού των 9,76 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2018. Τον πίνακα «Ο Ντιέγκο κι εγώ», που πούλησε ένας άγνωστος συλλέκτης, απέκτησε ο Eduardo F. Costantini, ιδρυτής ενός μουσείου στο Μπουένος Άιρες. Το έργο αγοράστηκε για την ιδιωτική του συλλογή.

Frida Kahlo

Άρωμα άλλης εποχής

Το γλυπτό «Hamilton Aphrodite» (Η Αφροδίτη του Χάμιλτον), ένα αρχαίο ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα, έχει γίνει πλέον το πιο ακριβό αρχαίο γλυπτό που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία καθώς κατακυρώθηκε για 24,6 εκατομμύρια δολάρια.
Ο οίκος είχε αρχικά εκτιμήσει ότι το έργο θα έβρισκε πλειοδότη στα 2,7 εκατομμύρια δολάρια, αλλά την ίδια ημέρα πωλήθηκε στο εκπληκτικό ποσό των 24,6 εκατομμύριων δολαρίων, σχεδόν εννέα φορές πάνω από τη τιμή εκτίμησης.

Hamilton Aphrodite

Ψηφιακά και πολύτιμα!

Μια συλλογή από 101 Non Fungible Tokens (NFTs) του Bored Ape Yacht Club (BAYC) πωλήθηκαν για 24,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο αριθμός υποδηλώνει μέση τιμή ανά NFT ανέρχεται σε 241.515 δολάρια, ποσό που υπερέβη την αρχική εκτίμηση του οίκου για τη συνολική συλλογή από 12 έως 18 εκατομμύρια δολάρια.

«Το έργο Bored Ape Yacht Club είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και δημιουργικά συλλεκτικά αντικείμενα NFT από την κυκλοφορία των CryptoPunks και έχει γίνει μια σημαντική δύναμη στην pop κουλτούρα», δήλωσε ο Michael Bouhanna, επικεφαλής ψηφιακής τέχνης του οίκου Sotheby’s, σε δήλωσή του.

Η διαδικτυακή πώληση στο Sotheby’s.com είδε πάνω από 40 προσφορές που υποβλήθηκαν από πλειοδότες από οκτώ διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας που ήταν νέοι στον οίκο δημοπρασιών. Η πώληση προσέλκυσε σε μεγάλο βαθμό θετική υποστήριξη από την BAYC και την ευρύτερη κοινότητα των NFT στο Twitter.