Επειδή για το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ομίλου Μυτιληναίου σχετικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει γίνει λόγος πολύς, αλλά και επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, σας παραθέτουμε κάποιες …σκόρπιες πληροφορίες!

Κατ’ αρχήν είναι γεγονός πως από …φιλολογικής απόψεως τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρουν τον Μυτιληναίο, ιδίως σε συνάρτηση με την προσπάθεια εισαγωγής στο Λονδίνο! Τα ΕΛΠΕ δηλαδή αποτελούν μια περίπτωση που κάνει γκελ σε θεσμικούς, αγορές και επενδυτικό κοινό!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το προηγούμενο placement, όπως αποκάλυψε το Radar, ο Ευ. Μυτιληναίος απέκτησε το 1% των ΕΛΠΕ, με τις πληροφορίες να λένε πως στο μεταξύ μέσα από αγορές στο Χρηματιστήριο, έχει ανεβάσει το ποσοστό του γύρω στο 3%!

Από εκεί και πέρα, τα ΕΛΠΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή αρχές του 2025, ανάλογα με την έκβαση των αγορών, θα προχωρήσουν σε νέο placement της τάξης του 20% των μετοχών!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή ο Μυτιληναίος θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει ένα 6%-7% των μετοχών ούτως ώστε να προσεγγίσει το 10% και να καταστεί ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος μειοψηφίας στα ΕΛΠΕ, όπως για παράδειγμα η CVC στην ΔΕΗ και παράλληλα να απαιτήσει ή να διεκδικήσει να έχει μια αντιπροσώπευση στο ΔΣ!

Στο βαθμό που οι πληροφορίες αυτές έχουν βάση, η υπόθεση έχει ενδιαφέρον, καθώς δεν πρόκειται για εξαγορά που μπορεί να ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες στον χώρο των Πετρελαίων και των Διυλιστηρίων αλλά για στρατηγική – επενδυτική και μετοχική τοποθέτηση που θα κριθεί σε όλα τα επίπεδα σε βάθος χρόνου!

Το ζήτημα ωστόσο είναι, τι θέλει η κυβέρνηση ως προς το ποσοστό του Δημοσίου, τι θέλει η οικογένεια Λάτση, αλλά και πως θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο αυτό οι εξωγενείς επιχειρηματικοί παράγοντες, που διαθέτουν παρέμβαση, ισχύ και επιρροή, σε κυβέρνηση και ΜΜΕ!

 

Κουίζ (για πολύ μυημένους): Ποιος επιχειρηματικός παράγων της αγοράς έχει καταστεί ως ο νέος προνομιακός συνομιλητής του Μ. Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά;

Ένα κουίζ για πολύ μυημένους:

Μολονότι στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ οι σχέσεις του με την κεντρική εξουσία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή λόγω των παλαιοτέρων ισχυρών δεσμών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα τούτη ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις με το Μαξίμου όχι μόνο έχουν αποκατασταθεί, αλλά ο ισχυρός επιχειρηματικός παράγων, που έχει εξελιχθεί λόγω των επιθετικών κινήσεων του σε καθοριστικό συστημικό παίκτη, παρά το low profile και τους χαμηλούς τόνους που διαχρονικά τηρεί, αποτελεί  προνομιακό συνομιλητή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο φέρεται πλέον να διατηρεί και προσωπική σχέση!

 

Ένας τραπεζίτης από τα παλιά, με μαύρο κορακί μαλλί πλέον, άλλοτε δεξί χέρι του πιο πολυσυζητημένου στο χώρο, φέρεται να μπαίνει σε ανερχόμενη εταιρία πληροφορικής που διεκδικεί έργα του Δημοσίου!

Μαθαίνω ότι…

Ένας πρώην μεγαλόσχημος τραπεζίτης δεύτερης διαλογής – με υψηλές γνωριμίες διαχρονικά- με χαρακτηριστικό του το μαύρο κορακί μαλλί (αγέραστος …), αφού το γκριζάρισμα τον ενοχλούσε ψυχολογικά, στην ουσία δεξί χέρι επί σειρά ετών και άνθρωπος για όλες τις δουλειές του πλέον αναγνωρίσιμου και αμφιλεγόμενου τραπεζίτη στη χώρα (αλλά και άλλου αντίστοιχου),  αφού ξεπέρασε τα προβλήματα με την Αρχή για το Ξέπλυμα και γλύτωσε στο παρά ένα την παραπομπή του στον Εισαγγελέα για ένα ποσόν 15 εκατ. ευρώ που δεν δικαιολογείτο από τις φορολογικές του δηλώσεις, φέρεται να μπαίνει σε ανερχόμενη εταιρία πληροφορικής προκειμένου να μπει κι αυτός, όπως ήδη κι άλλοι πολλοί, στο κόλπο με τις ψηφιοποιήσεις και τα μεγάλα έργα του Δημοσίου!
> Σημάδια των καιρών …

 

Γιατί έχουν «παγώσει» οι σχέσεις των 2 μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών στο χώρο των Πετρελαίων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο ρόλος Σκυλακάκη, η έκτακτη φορολόγηση και ο νέος «κολλητός» που θέλει να μπει στα Πετρέλαια…

Μου λένε ότι…

Οι δύο μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, με εξωθεσμική ισχύ, επιρροή και παρέμβαση, που εκτός όλων των άλλων δραστηριοποιούνται ενεργά στα Πετρέλαια και τα Διυλιστήρια, φέρεται εδώ και αρκετό καιρό να είναι αποστασιοποιημένες από το Μέγαρο Μαξίμου και οι σχέσεις τους να είναι «παγωμένες» με τον πρωθυπουργό!

Είναι γεγονός πως ειδικά η μία από τις δυο μεγάλες οικογένειες πνέει τα μένεα με τον υπουργό Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης παρά τις πιέσεις κράτησε στην κυβέρνηση, ενώ τις σχέσεις των δυο πλευρών έχει επιβαρύνει και η έκτακτη φορολόγηση στα δήθεν υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιριών!!!

Ωστόσο όπως μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, οι δύο μεγάλες οικογένειες φέρεται να έχουν παγώσει τις σχέσεις τους με τον πρωθυπουργό, για τον πρόσθετο λόγο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει έρθει πολύ κοντά με έτερο μεγαλοεπιχειρηματία της ενέργειας – και όχι μόνο- ο οποίος ακούγεται ότι θέλει να μπει στα Πετρέλαια…

Διαβάστε ακόμη: