Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες για την προμήθεια POS, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώσουν με κάρτες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου και οι επαγγελματίες θα έχουν διορία για να συνδέσουν τα POS με τις ταμειακές τους μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024 καθώς από 1η Μαρτίου ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να έχουν ενοποιηθεί.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:

H διαδικασία διασύνδεσης POS και ταμειακών συστημάτων διαμορφώνεται σε τρία στάδια:

  1. Υποβολή Δήλωσης Συμμόρφωσης από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs) που εμπλέκονται με τη λειτουργία των POS, με την οποία δηλώνεται ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα POS τους εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές της ΑΑΔΕ και δύνανται να αναβαθμιστούν.
  2. Οι Πάροχοι έχουν υποχρέωση να αναβαθμίσουν άμεσα τα POS που διαχειρίζονται και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ κάθε ημέρα για τις αναβαθμίσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη ημέρα.
  3. Οι επιχειρήσεις ειδοποιούνται από την ΑΑΔΕ με email για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναβάθμισης από τους Παρόχους του συνόλου των POS που διαθέτουν, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο Μητρώο POS.

Από την ειδοποίηση αυτή υποχρεούνται, εντός 30 ημερών, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ. Αντί της αναβάθμισης των υφιστάμενων POS τους, oι επιχειρήσεις μπορούν να δηλώσουν στο Μητρώο POS, το αργότερο έως τέλος του μήνα, ότι προτίθενται να τα αντικαταστήσουν με νέα, ήδη εναρμονισμένα με τις προδιαγραφές της ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τον χρόνο στον οποίο θα λάβουν ατομική ειδοποίηση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με τα POS τους ή να έχουν αποκτήσει νέα συστήματα που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές το αργότερο μέχρι τις 29/2/2024.

Τσουχτερά πρόστιμα

Όσοι δεν έχουν εγκαταστήσει POS μέχρι 1η Μαρτίου θα ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Μάλιστα προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις έχει συσταθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι θα πρέπει πλέον να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό καθώς και να αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

Μέχρι τώρα πάντως, στο Μητρώο της ΑΑΔΕ έχουν δηλωθεί 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις.

Ευκολότεροι έλεγχοι

Μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS, οι έλεγχοι θα είναι ευκολότεροι καθώς, σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν, να βλέπουν τις χρεώσεις στο POS, τις εισπράξεις στην ταμειακή καθώς, και τις εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος στο POS.

Όπως εκτιμούν στο Υπουργείο Οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κενό στον ΦΠΑ και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, που είναι το 2026 να μειωθεί στο 9%, από περίπου 15% που είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τα κρατικά ταμεία της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ από ανείσπρακτο ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμη: