Ένα είναι το μεγάλο κόλπο των εργολάβων: «Χτυπούν» ένα έργο, που δημοπρατείται είτε ως δημόσιο, είτε ως παραχώρηση. Για παράδειγμα ένα έργο που μπορεί να αφορά οδικό άξονα, αεροδρόμιο ή ακόμη και λιμενικό ή κτιριακό! Και μόλις διαπιστώσουν ότι το έργο «δεν βγαίνει» οικονομικά, ότι οι υπολογισμοί που είχαν κάνει ήταν λάθος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο: Αλλάζουν τις μελέτες! Και μέσα από την αλλαγή μελετών «κόβουν και ράβουν» την παραχώρηση ή το δημόσιο έργο, πάνω στα δικά τους μέτρα!

Αν είναι για παράδειγμα εξειδικευμένοι στα κτιριακά, τα αυξάνουν, μειώνοντας κάτι άλλο.

Αν είναι εξειδικευμένοι στα μηχανολογικά ή στις ασφαλτοστρώσεις, τις αυξάνουν αφαιρώντας ότι για εκείνους είναι κοστοβόρο!

Έτσι πάει η δουλειά! Για να καταλαβαίνετε… Και να καταλαβαίνουν και αυτοί ότι …ξέρουμε και …βλέπουμε!


Οι πάμπλουτοι εφοπλιστές, παίρνουν πίσω τα κόκκινα δάνεια μπιτ παρά!

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εξέλιξη του διαγωνισμού της Τρ. Πειραιώς για το πακέτο των κόκκινων ναυτιλιακών δανείων με την ονομασία Dory!

Οι πληροφορίες λένε πως μέσα στο πακέτο αρχικά ήταν τα δάνεια 16 ναυτιλιακών εταιριών. Και ότι τώρα το πακέτο βγαίνει με τα δάνεια 12 ναυτιλιακών εταιριών! Προφανώς τα δάνεια κάποιων κατά τη διάρκεια της διαδρομής έστριψαν… Και εξαφανίστηκαν! Γιατί άραγε; Τι συνέβη;

Πάντως, είναι ειρωνεία της τύχης και επί της ουσίας υποκριτικό, να βγαίνουν στο σφυρί μπιτ παρά κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα, δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα οποία θα αποκτήσει προφανώς η DK, όπως απέκτησε και τα αντίστοιχα του Λογοθέτη και τα οποία θα πωλήσει πίσω στους εφοπλιστές στο ένα πέμπτο της τιμής!!!

Και είναι υποκριτικό διότι την ώρα τούτη οι εφοπλιστές κονομάνε τρελλά! Το χρήμα ρέει με την σέσουλα, έχουν ανοίξει οι διεθνείς κάνουλες και βρέχει δολάρια! Δεν μπορεί λοιπόν από τη μία πλευρά να γίνονται πάμπλουτοι ξανά, όπως ο Λογοθέτης για παράδειγμα που λέγεται ότι έχει βγάλει ήδη 1 δις., και από την άλλη να παίρνουν πίσω τζάμπα τα κόκκινα δάνεια τους τζάμπα, μέσω της DK ή της κάθε DK!


Η νέα «μόδα»: Δύο καναλάρχες «θέλουν να γίνουν» και εργολάβοι!

Σας γράψαμε για μία μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια που ενασχολείται εκτός όλων των άλλων και με τα media και ειδικότερα τους τηλεοπτικούς σταθμούς και η οποία βολιδοσκοπεί τις καταστάσεις για να αποκτήσει πακέτο μετοχών εισηγμένου κατασκευαστικού – και όχι μόνο- ομίλου. Οι πληροφορίες λένε για ένα «ορφανό» 9%! Με βλέψεις στην ενέργεια και τα σκουπίδια, όπου ο εισηγμένος όμιλος είναι πολύ δυνατός, δύο τομείς που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το σήμερα αλλά και για το μέλλον!

Ωστόσο μέσα από τις συζητήσεις γύρω από τα γεγονότα και τις εξελίξεις, προέκυψε ότι και άλλος επιχειρηματίας – καναλάρχης μπήκε σε συζητήσεις για ενδεχόμενη απόκτηση «διαθέσιμου» πακέτου μετοχών εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας! Οι πληροφορίες πάντως λένε πως οι σχετικές συζητήσεις δεν προχώρησαν σχεδόν καθόλου και έμειναν στενά σε αναγνωριστικό επίπεδο!

Αυτό που κυριαρχεί πάντως στις συζητήσεις μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματιών που εμπλέκονται με τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, της σχετικά υψηλής τηλεθέασης, τα νούμερα για τα κανάλια ακόμη δεν βγαίνουν! Η διαφήμιση είναι περιορισμένη, αν και υπάρχουν προσδοκίες ανάκαμψης, ενώ τα κόστη ανεβασμένα λόγω ανταγωνισμού και νέων παραγωγών! Οπότε λογικό είναι να αναζητούν επιχειρηματικές διεξόδους και προοπτικές, να μπουν σε νέες δουλειές, όπου και θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή που διαθέτουν στο σύστημα!


Η Εθνική βάζει στο χρηματιστηριακό παιχνίδι -και πάλι- τις τράπεζες!

Με αφορμή την «τρέλα» για την ΔΕΗ, όπου παρά τα εκατομμύρια χαρτιά που διακινούνται στο Χρηματιστήριο η τιμή της μετοχής όχι μόνο κρατάει αξιοπρόσεκτα αλλά βάζει τις βάσεις για νέα εκκίνηση (άλλωστε Πειραιώς και Eurobank έχουν δώσει τιμές στόχους 15,1 και 14,5 ευρώ αντίστοιχα), βλέπουμε ξαφνικά το ενδιαφέρον να μετακυλίεται στις τράπεζες που δείχνουν και πάλι να ξυπνάνε…

Αυτή τη φορά το έναυσμα δίνει η Εθνική τράπεζα, μετά τις απολύτως επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ των τραπεζών Πειραιώς και Alpha, καθώς συνειδητοποιείται από την αγορά ότι και placement θα γίνει από το ΤΧΣ, αλλά και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επακολουθήσει! Πλήρης επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του Radar.gr και της Axianews!

Για να το ξεκαθαρίζουμε πάντως, και οι δύο ενέργειες θα λάβουν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές! Δεν είναι για …αύριο το πρωί δηλαδή!

Το ΤΧΣ θα παραχωρήσει μέσω placement το 20% των μετοχών της Εθνικής σε ξένα funds αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες Έλληνες και ξένους! Πάντως, να ξέρετε, ούτε η διοίκηση του ΤΧΣ, ούτε η διοίκηση της Εθνικής επιθυμούν το placement και την αύξηση, γιατί συνειδητοποιούν ότι μέσω της πρώτης φάσης ιδιωτικοποίησης θα απωλέσουν ρόλους, θέσεις, οφίτσια, επιρροή, παρέμβαση!