Ανάμεικτα είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου, καθώς ναι μεν συνεχίστηκε σε ετήσια βάση η ανοδική πορεία και τον Αύγουστο, αλλά σε μηνιαία βάση υπήρξε μείωση.

Αναλυτικότερα, για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2021 ανήλθε σε 2,72 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,4% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,38 δισ. ευρώ και μείωση 13,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 3,15 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 59,3%.
  • Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 57,8%.

Η δραστηριότητα που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 10,3%.

Παρουσίαση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερες μεταβολές

Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα» που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, περιλαμβάνει λιανικό εμπόριο ειδών αρωματοποιίας, καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού. Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ειδικευμένα καταστήματα» που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο υφασμάτων, νήματος πλεκτικής, βασικών υλικών για την κατασκευή κιλιμιών, ταπήτων τοίχου ή κεντημάτων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ψιλικών, όπως βελόνες, κλωστές ραπτικής (ραφοκλωστές) κλπ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά την πρόσφατη συγκυρία, η παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών των τάξεων δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου είναι σημαντική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που υφίστανται λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19). Επιπρόσθετα, μέσω της παρακολούθησης των μεγεθών του λιανικού εμπορίου προκύπτουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κατανάλωσης (σε μέγεθος, χαρακτηριστικά, προτιμήσεις και υποκατάσταση προϊόντων) της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.

Επιχειρήσεις σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας

Την ίδια ώρα, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, και είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2021 ανήλθε σε 23.051.449 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 32,6% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, που είχε ανέλθει σε 17.389.673 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 116,6%, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μερίμνα, κατά 1,7%.

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2021 ανήλθε σε 2.528.354 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 57,2% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, που είχε ανέλθει σε 1.607.944 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλύματα, κατά 135,2%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες, κατά 6,9%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δραστηριότητες οργανώσεων, κατά 51,5%.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι, σκοπός των δημοσιεύσεων αυτών είναι η παρακολούθηση και παρουσίαση της εξέλιξης του βασικού οικονομικού μεγέθους (κύκλος εργασιών από Διοικητικές Πηγές) των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας, διαχρονικά και συγκεκριμένα από την αρχή του έτους 2020, καθώς επίσης και κατά το έτος 2021 καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και κατά τις περιόδους σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και συγκριτικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του εκάστοτε προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορούν να αναδείξουν, αφενός ποιες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο, σε όρους μείωσης του κύκλου εργασιών, κατά τις περιόδους ισχύος των περιοριστικών μέτρων, και αφετέρου ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα ή βραδύτερα κατά τις περιόδους άρσης των μέτρων αυτών. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορεί να συναχθεί, από την πλευρά της προσφοράς, ποιες από τις επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν – προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στη λειτουργία υπό τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, από την πλευρά της ζήτησης, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα, έμμεσα συμπεράσματα σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις οποίες επέλεξαν κατά προτεραιότητα και μαζικότερα οι καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) κατά τις περιόδους άρσης των περιοριστικών μέτρων για να καλύψουν βασικές και άλλες ανάγκες τους.