Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από λιγότερο από τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της Βρετανίας, παρόλο που κέρδισε τεράστια πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του 2019. Οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί συνήθως αναμένεται να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να βρεθεί διάδοχος. Πώς γίνεται όμως αυτό;

Όπως εξηγεί το BBC, μόλις παραιτηθεί ένας ηγέτης των Συντηρητικών, προκηρύσσονται εκλογές για νέο αρχηγό κόμματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ Συντηρητικών βουλευτών για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Μόλις ανακοινώσουν όλοι την υποψηφιότητά τους -εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι- οι βουλευτές των Τόρις πραγματοποιούν μια σειρά ψηφοφοριών μέχρι να μείνουν μόνο δύο.

Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων για να παραμείνουν στη διαδικασία (σήμερα 18 βουλευτές)
στον δεύτερο γύρο πρέπει να πάρουν το 10% (σήμερα 36 βουλευτές)
στους επόμενους γύρους αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους.
Όταν απομείνουν δύο βουλευτές, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα -δηλαδή βουλευτές και ψηφοφόροι- θα ψηφίσουν για τον νικητή.

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε ανάδειξη νέου αρχηγού κόμματος αποφασίζεται από την Επιτροπή των Βουλευτών του 1922, η οποία μάλιστα μπορεί να ψηφίσει για την αλλαγή των κανόνων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Πώς διορίζεται ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας
Όποιος κερδίσει στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών, θα γίνει αρχηγός του κόμματος που αυτή τη στιγμή διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η βασίλισσα θα του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Θα γίνουν γενικές εκλογές στη Βρετανία;
Όταν ένας πρωθυπουργός παραιτείται στη Βρετανία, δεν προκηρύσσονται αυτόματα γενικές εκλογές. Το αργότερο που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές αυτή τη στιγμή στη Βρετανία είναι ο Ιανουάριος του 2025, ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιλέξει να προκηρύξει εκλογές πριν από αυτή την ημερομηνία.

Πόσο καιρό θα παραμείνει στην εξουσία ο Μπόρις Τζόνσον
Όπως δήλωσε και στο διάγγελμα της παραίτησής του, ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να συνεχίσει ως πρωθυπουργός μέχρι να οριστεί νέος ηγέτης. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στη θέση του έως ότου οι Συντηρητικοί επιλέξουν νέο ηγέτη, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον όταν παραιτήθηκαν.

Οι εξουσίες  που διατηρεί ακόμα ο Μπόρις Τζόνσον
Μέχρι να παραιτηθεί επίσημα από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο κ. Τζόνσον εξακολουθεί να έχει τις ίδιες εξουσίες, θεωρητικά. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχει την εξουσία να εισαγάγει οποιαδήποτε ριζοσπαστική νέα πολιτική.

Θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξωτερικό και μπορεί να συνεχίσει να κάνει δημόσιους διορισμούς ή αλλαγές στην ομάδα των υπουργών του.

Μία από τις τελευταίες του πράξεις στο αξίωμα είναι πιθανότατα κάποια απονομή του αξιώματος του Ιππότη ή ένας διορισμός στη Βουλή των Λόρδων.

Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Μπόρις Τζόνσον 
Προς το παρόν, δεν υπάρχει προφανής διάδοχος του Βρετανού πρωθυπουργού, οι πιθανοί υποψήφιοι, όμως, είναι αρκετοί. Οι πρώην υπουργοί Τζέρεμι Χαντ και Σατζίντ Τζαβίντ έχουν θέσει στο παρελθόν υποψηφιότητα για την ηγεσία και ενδέχεται να επιλέξουν να το κάνουν ξανά

Παραιτήθηκε αλλά σχεδιάζει γαμήλια δεξίωση στην πρωθυπουργική κατοικία

Θέλει να γιορτάσει τον γάμο του με τη σύζυγό του Τσέρι στο Τσέκερς, την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι προσκλήσεις είχαν ήδη σταλεί πριν ανακοινωθεί η παραίτηση του Τζόνσον, ο οποίος παντρεύτηκε κρυφά τον Μάιο του 2021, με μια μικρή τελετή στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Γουεστμίνστερ. Στον γάμο παραβρέθηκαν μόνο 30 πρόσωπα, επειδή εκείνη την εποχή ίσχυαν οι υγειονομικοί περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για αυτό και η δεξίωση αναβλήθηκε για φέτος το καλοκαίρι.