Μπόρις Τζόνσον: Το προφίλ και η θυελλώδης ζωή του πολιτικού μάγου που έχασε τον έλεγχο. Με αφορμή την  παραίτησή του, το SkyNews κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στην πορεία του εκκεντρικού πρωθυπουργού από το πανεπιστήμιο μέχρι το υψηλότερο θεσμικό αξίωμα της χώρας και την πτώση.

Παγκόσμιος βασιλιάς

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1964, ο Alexander Boris de Pfeffel Johnson πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του μετακινούμενος από χώρα σε χώρα με την οικογένειά του, καθώς ο πατέρας του Stanley ακολουθούσε μια ποικίλη διεθνή καριέρα.

Στην ηλικία των οκτώ ετών, λέγεται ότι δήλωσε ότι η φιλοδοξία του ήταν να γίνει “βασιλιάς του κόσμου”.

Σπούδασε στο Ίτον και το 1983 πήγε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει κλασική φιλολογία στο Balliol College. Έγινε πρόεδρος της κοινωνίας αντιπαράθεσης Oxford Union, καθώς και μέλος της διαβόητης λέσχης Bullingdon Club.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Οξφόρδη γνώρισε την πρώτη του σύζυγο, την Allegra Mostyn-Owen.

Μετά την αποφοίτησή του ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοσιογραφία, εντασσόμενος στους Times ως μαθητευόμενος πριν απολυθεί επειδή επινόησε ένα απόσπασμα σε μια ιστορία.

Στα 25 του έγινε ανταποκριτής της Daily Telegraph στις Βρυξέλλες, κάνοντας το όνομά του ως συγγραφέας με άρθρα που αμφισβητούσαν και γελοιοποιούσαν νόμους και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αναγνώστες της ευρωσκεπτικιστικής Telegraph τα καταβρόχθιζαν σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Σερ Τζον Μέιτζορ πάλευαν με το ακανθώδες ζήτημα της Ευρώπης.

Τα άρθρα του μπορεί να διαστρέβλωναν την αλήθεια, αλλά από τότε πιστώθηκαν την αναζωογόνηση του ευρωσκεπτικισμού.

Τα πάντα -συμπεριλαμβανομένων των ρούχων, του αυτοκινήτου και του διαμερίσματός του- ήταν χάλια. Αλλά αυτή η προσωπικότητα αφόπλιζε τους αντιπάλους του, αφήνοντάς τους με κατεβασμένα τα ρολά.

«Ο Μπόρις ήταν πολύ ικανός στο να δημιουργεί μια εικόνα και να υποβαθμίζει τις προσδοκίες, έτσι ώστε οι συνάδελφοι να πιστεύουν ότι ήταν εντελώς εκτός εαυτού και ότι δεν ήξερε τι έκανε, δήλωσε ο δημοσιογράφος των Times Michael Binyon στη βιογράφο του κ. Τζόνσον Sonia Purnell.

«Αποπροσανατόλιζε τους αντιπάλους και στη συνέχεια έβρισκε μια καταπληκτική ιστορία».

Μπόρις Τζόνσον-Κερδίζοντας τη φήμη

Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο πέντε χρόνια αργότερα, ο κ. Τζόνσον έγινε τακτικός αρθρογράφος της Telegraph και άρχισε να γράφει για το The Spectator.

Σε ένα άρθρο του ο κ. Johnson αναφέρθηκε σε “bumboys με μπλουζάκια” και περιέγραψε τους άνδρες της εργατικής τάξης ως “μεθυσμένους, εγκληματίες, άσκοπους, άχρηστους και απελπισμένους”.

Περίπου εκείνη την εποχή ο μελλοντικός πρωθυπουργός άρχισε να εμφανίζεται στην εκπομπή κουίζ του BBC Have I Got News For You.

Οι εμφανίσεις αυτές τον σύστησαν σε ένα ευρύτερο κοινό και θεωρείται η αρχή της περσόνας του “Μπόρις”.

Το 1999 ανέλαβε την αρχισυνταξία της εφημερίδας The Spectator, έναν ρόλο που του δόθηκε από τον ιδιοκτήτη Conrad Black με τον όρο να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να μπει στο Κοινοβούλιο.

Δύο χρόνια αργότερα όμως εξελέγη βουλευτής για την ασφαλή έδρα των Συντηρητικών στο Χένλεϊ του Οξφορντσάιρ.

Η περίπλοκη ερωτική ζωή του Μπόρις Τζόνσον που τον οδήγησε στο διαζύγιο

Όπως συμπεραίνει κανείς, ο Μπόρις Τζόνσον είχε κατά καιρούς μία πολύπλοκη ερωτική ζωή, ενώ αυτήν την περίοδο, μάλιστα, είναι ένα βήμα πριν πάρει διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, εξαιτίας της σχέσης που διατηρεί με τη συνεργάτιδά του και «γκουρού» των δημοσίων σχέσεων, Κάρρι Σάιμοντς.

Η προσωπική του ζωή, όμως, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν σκεφτεί κανείς, ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το μικρότερο παιδί του, για το οποίο υπάρχουν φήμες, ότι δεν διατηρεί καμία σχέση με τον ίδιο ή με τα αδέλφια του. Τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας Τζόνσον, όμως, φαίνεται πως είναι σε καλύτερη μοίρα, αφού έχοντας σπουδάσει στις ανώτατες ιδιωτικές σχολές της χώρας και στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, βλέπουν ένα λαμπρό μέλλον να ανοίγεται μπροστά τους.

Η σχέση που διατηρεί με τα παιδιά του ο Μπόρις Τζόνσον

Η Λάρα Λέτις είναι η μεγαλύτερη κόρη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, την οποία την είχε αποκτήσει στον πρώτο του γάμο με την Μαρίνα Ουίλερ το 1993. Η ίδια εκτός από το επώνυμο του πατέρα της έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί και της μητέρας της. Η Λάρα Λέτις αποφάσισε να σπουδάσει Λατινικά και πριν κερδίσει μία θέση στο St Andrews University πήγαινε στη σχολή, Bedales με δίδακτρα που άγγιζαν τις 33,000 λίρες ετησίως. Τώρα εργάζεται ως δημοσιογράφος, συγγραφέας, αρθρογράφος κάνοντας ακόμη και live μεταδόσεις στο Λονδίνο. Ειδικεύεται στις τέχνες και στην κριτική μόδας, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί και στο περιοδικό Vogue. Σύμφωνα με το mirror.uk.com, η Λάρα Λάτις είναι μόνο πέντε χρόνια μικρότερη από την τωρινή σύντροφο του πατέρα της, Κάρρι, ενώ μετά από το διαζύγιο των γονιών της ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένη μαζί του.

Ο Μίλο Άρθουρ προέρχεται επίσης από τον πρώτο γάμο του Μπόρις Τζόνσον και τώρα είναι 24 ετών. Έχει δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, ενώ παρακολούθησε το Westminster School, του οποίου τα δίδακτρα ανέρχονται σε 27,000 λίρες το χρόνο. Σπούδασε στο Αφρικανικές Σπουδές στο London’s School of Oriental και εκτός από Αγγλικά, μιλά Αραβικά, Ρώσικα και Γαλλικά.

Η Κάσσια Πίτσες είναι 22 χρονών και τελείωσε το Highgate School, που κοστίζει 18,000 λίρες το χρόνο. Η Κάσσια είναι συγγραφέας όπως ο πατέρας της και η μεγαλύτερη αδελφή της.

Ο Τέοντορ Απόλλο είναι ο μικρότερο γιος που είχε αποκτήσει ο Μπόρις Τζόνσον με την Μαρίνα Ουίλερ και είναι 20 ετών. Ο Τέοντορ σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες γι΄αυτόν. Ακούγεται, όμως, ότι έχει τελειώσει κι εκείνος ιδιωτικό σχολείο στο Λονδίνο.

Η Στέφανι Μάκινταιρ είναι το μικρότερο παιδί του Βρετανού πρωθυπουργού και είναι καρπός του έρωτά του με την Χέλεν Μάκινταιρ. Γεννήθηκε το 2009 και τότε η μητέρα της προσπάθησε να κρατήσει τη γέννηση της κρυφή, ενώ δεν δίστασε να κινηθεί νομικά απέναντι σε μία εφημερίδα που ήθελε να τη δημοσιοποιήσει, προκειμένου να το αποφύγει. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε, ότι ο κόσμος είχε το δικαίωμα να γνωρίζει για την κόρη του Τζόνσον. Σήμερα, η Στέφανι δεν έχει σχεδόν καθόλου σχέσεις με τον πατέρα της, ούτε με τα ετεροθαλή αδέλφια της.

Η είσοδος στην πολιτική μάχη

Παρά τα σχέδιά του για ανώτερα αξιώματα, ο κ. Τζόνσον κατά την πρώτη του θητεία στο κοινοβούλιο απογοήτευσε αι απογοητεύτηκε.

Ο πρωθυπουργός των Εργατικών Τόνι Μπλερ είχε μόλις καταγράψει τη δεύτερη από τις τρεις εκλογικές του νίκες και η πολιτική του τύχη δεν είχε ακόμη επηρεαστεί από τον πόλεμο στο Ιράκ.Ο κ. Τζόνσον λαχταρούσε την εξουσία, αλλά το κόμμα του φαινόταν ότι θα έμενε εκτός εξουσίας για τα επόμενα χρόνια.

Το 2004 ο Μάικλ Χάουαρντ, ο τότε ηγέτης, τον έκανε σκιώδη υπουργό Τεχνών, τον πρώτο του ρόλο στο προσκήνιο.

Δεν άντεξε πολύ στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο. Απολύθηκε πριν από το τέλος του έτους επειδή είπε ψέματα για μια σχέση με την Petronella Wyatt, αρθρογράφο του The Spectator.

Συνέχισε το έργο του ως αρθρογράφος στην εφημερίδα The Daily Telegraph.

Μπόρις Τζόνσον-London is calling

Μέχρι το 2007 ο κ. Τζόνσον είχε βάλει στο στόχαστρο την πρωτεύουσα, ανακοινώνοντας ότι θα διεκδικούσε το αξίωμα του δημάρχου του Λονδίνου.
Αφού κέρδισε την κούρσα για να είναι ο υποψήφιος των Συντηρητικών που θα αναμετρηθεί με τον Κεν Λίβινγκστον το 2008, θριάμβευσε στη δημαρχία με 53% των ψήφων.

Το αποτέλεσμα ανέδειξε την ευρεία εκλογική απήχηση του κ. Τζόνσον και έκανε πολλούς Συντηρητικούς να αναρωτηθούν: Αν μπορούσε να νικήσει τους Εργατικούς στο Λονδίνο, τι θα μπορούσε να κάνει στην υπόλοιπη χώρα;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο δημαρχείο αποτελούσε διαρκή πηγή γοητείας για τα μέσα ενημέρωσης.

Κατά την πρώτη του θητεία αποχώρησαν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησής του, ενώ δέχθηκε κριτική για την αντίδρασή του στις ταραχές του 2011 στην πρωτεύουσα.

Ωστόσο, κέρδισε την επανεκλογή του το 2012, ενισχύοντας περαιτέρω τη φήμη του ως δυνητικού μελλοντικού κατοίκου του αριθμού 10.

Με την προσοχή του να στρέφεται πίσω στο Westminster, ο κ. Johnson επέλεξε να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία το 2016.

Έφυγε από το Δημαρχείο με τη φήμη του άθικτη – μια δημοσκόπηση της YouGov στο τέλος της δεύτερης θητείας του έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους πίστευαν ότι ο κ. Johnson είχε κάνει καλή δουλειά.

Για τη λεγεώνα των επικριτών του, ο κ. Johnson παρέμεινε όλο στυλ και καθόλου ουσία. Ένας γελωτοποιός της αυλής που δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να πλησιάσει υψηλά αξιώματα.

Όμως εκεί ακριβώς έθετε τους στόχους του ο φιλόδοξος κ. Τζόνσον.

Στην κορυφή του κόμματος

Μεταξύ του καταλόγου των διεκδικητών του στέμματος των Τόρις, ο κ. Τζόνσον ήταν ο ξεκάθαρος επικρατέστερος.

Μπορεί άλλοι υποψήφιοι να κατείχαν υπουργικές θέσεις -όπως η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ή ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ-, αλλά η μάχη για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον θεωρήθηκε ότι θα την έχανε.

Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι επίσημες υποψηφιότητες στις 30 Ιουνίου 2016, η εκστρατεία του κ. Τζόνσον διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου.

Δημοσιογράφοι και υποστηρικτές του βουλευτές συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα υποδοχής ξενοδοχείου στο Λονδίνο, αναμένοντας μια ομιλία για το πώς σκόπευε να διαμορφώσει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit. Κανείς δεν περίμενε να ακούσει αυτό που ακολούθησε.

Ο μυστικός γάμος του Μπόρις Τζόνσον και το νοικιασμένο νυφικό από Έλληνα σχεδιαστή

Η 33χρονη νύφη νοίκιασε για μία μέρα ένα νυφικό του σχεδιαστή Χρήστου Κωσταρέλου, αξίας 2.870 λιρών, έναντι μόλις 45 λιρών. Κουμπάρος ήταν ο αδερφός του Μπόρις, Λίο.

Παρούσες ήταν οι μητέρες και του γαμπρού και της νύφης, όχι όμως και ο πατέρας της Κάρι, για τον οποίο δεν είναι γνωστό αν προσκλήθηκε από το ζευγάρι στον γάμο.

Απουσίαζαν επίσης και τα 4 ενήλικα παιδιά του Μπόρις Τζόνσον από τον δεύτερο γάμο του. Καλεσμένος δεν ήταν κανείς από την κυβέρνηση ή τον πολιτικό κόσμο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της The Sun.

Ο Μπόρις Τζόνσον εγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Αγγλίας που παντρεύεται εδώ και 199 χρόνια.

Το νιόπαντρο ζευγάρι θα εκανε την πρώτη του κοινή εμφάνιση ως σύζυγοι κατά τη Σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη, υποδεχόμενοι τους παγκόσμιους ηγέτες και τις γυναίκες τους.

Partygate

Η δημόσια εμπειρία των θυσιών, των τραγωδιών και των χαμένων ευκαιριών που προκάλεσε η πανδημία είχε δημιουργήσει μια αίσθηση κοινού εθνικού καθήκοντος και ευθύνης – κάτι που ο κ. Τζόνσον είχε ενθαρρύνει ενεργά λέγοντας στους πολίτες ότι η απώλεια των δικών τους ελευθεριών θα “έσωζε ζωές.

Όταν όμως άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές για τα πανδημικά πάρτι που λάμβαναν χώρα στην Downing Street και στο Whitehall, όλα σε περιόδους που η υπόλοιπη χώρα δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο λόγω lockdown, ο ίδιος και η ομάδα του αρνήθηκαν επανειλημμένα οποιαδήποτε παράβαση.

Όταν άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια φωτογραφίες, βίντεο και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέψευδαν αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Τζόνσον απάντησε πρώτα επαναλαμβάνοντας την άρνηση.

Η πρώην γραμματέας Τύπου του, Allegra Stratton, ήταν το μόνο μέλος του προσωπικού που παραιτήθηκε, μετά την απόκτηση ενός βίντεο από το ITV News που την έδειχνε να αστειεύεται σχετικά με ένα πάρτι στην Downing Street που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η πτώση

Αντίθετα, ο καταλύτης για την πτώση του πρωθυπουργού δεν προήλθε από τα κόμματα που παραβίαζαν τον νόμο στην Downing Street ή τις καταστροφικές απώλειες στις επαναληπτικές εκλογές, αλλά από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε ένα ιδιωτικό κλαμπ μελών στο St James’.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ο Κρις Πίντσερ παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της επιτροπής, γράφοντας στον πρωθυπουργό ότι είχε «πιει πάρα πολύ» το προηγούμενο βράδυ.

Γρήγορα αναφέρθηκε ότι ο κ. Πίντσερ κατηγορήθηκε ότι χούφτωσε δύο άνδρες στο Carlton Club, μπροστά στα μάτια πολλών βουλευτών των Τόρις.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, ο απολογισμός της Ντάουνινγκ Στριτ για το τι γνώριζε ο κ. Τζόνσον σχετικά με τους ισχυρισμούς γύρω από τον κ. Πίντσερ άλλαξε επανειλημμένα.

Η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου παρέμεινε αρχικά πιστό, οι παραιτήσεις του καγκελάριου Ρίσι Σουνάκ και του υπουργού Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ προκάλεσαν ένα κύμα αποχωρήσεων από πιο κατώτερες βαθμίδες της κυβέρνησης.

Η ταχύτητα με την οποία η κατάσταση έγινε αφόρητη ήταν ιλιγγιώδης – προφανέστερα για τον ίδιο τον κ. Τζόνσον, καθώς φαινόταν να βρίσκεται σχεδόν σε άρνηση καθώς η πρωθυπουργία του κατέρρεε γύρω του.

Λίγοι πολιτικοί θα βρίσκονταν στη θέση που βρισκόταν αυτός και θα παρέμεναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Ήταν η τσαχπινιά και η αυτοπεποίθηση που ίσως εξηγεί την εξαιρετική ιστορία της ανόδου του στην εξουσία.