Η Ρωσία παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς, την ώρα που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η οικονομική της απομόνωση.

Το χρηματιστήριο της Ρωσίας άνοιξε ξανά χθες Πέμπτη, αφού παρέμεινε κλειστό για ένα μήνα.

Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα υπήρχε μεγάλη ζήτηση για μετοχές σε ρωσικές εταιρείες, δεδομένου ότι πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε μια οικονομία που αναλυτές αναμένουν να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 20% φέτος.

Ομως, η έκπληξη ήταν ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης MOEX αυξήθηκε έως και 10% στην αρχή της διαπραγμάτευσης, περιορίζοντας ωστόσο την άνοδο γύρω στο 5% στις απογευματινές συναλλαγές στη Μόσχα.

ΗΠΑ: Eπιβάλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το χρηματιστήριο της Ρωσίας δεν λειτουργεί με κανονικούς κανόνες. Η κεντρική τράπεζα έχει εμποδίσει τους ξένους επενδυτές να πωλήσουν τις μετοχές τους και απαγόρευσε το short selling. Μόνο σε 33 μετοχές επετράπη να διαπραγματευτούν σήμερα Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι ξένα κεφάλαια κατείχαν πάνω από το 80% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Μόσχας το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με το Reuters. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αντιπροσώπευαν το 54% του συνόλου, με 22% από το Ηνωμένο Βασίλειο και 21% από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν εντυπωσιάστηκε πολύ με την «επαναλειτουργία» του χρηματιστηρίου.

«Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να διαθέσει κυβερνητικούς πόρους για να στηρίξει τεχνητά τις μετοχές των εταιρειών που διαπραγματεύονται», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ντέιλιπ Σινγκ σε μια σπάνια δήλωση του Λευκού Οίκου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές άλλης χώρας.

«Δεν πρόκειται για πραγματική αγορά και για βιώσιμο μοντέλο – το οποίο υπογραμμίζει απλώς την απομόνωση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», πρόσθεσε ο Σινγκ.

Η απαγόρευση πώλησης μετοχών σε ξένους επενδυτές δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Μόσχα παραβιάζει τους παραδοσιακούς κανόνες της αγοράς.

 

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Αυτό βεβαίως δεν συνάδει με χώρες και εταιρείες που έχουν συμβόλαια τα οποία ορίζουν ότι θα πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ευρώ ή σε δολάρια.

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε απαίτηση πληρωμής για το φυσικό αέριο σε ρούβλια θα αντιπροσώπευε παραβίαση της σύμβασης.

«Δεν είναι σαφές πώς οι δυτικές χώρες θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε επαρκή ρούβλια για να χρηματοδοτήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ή ακόμη και αν θα ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια», δήλωσε ο Λάιαμ Πιτς, οικονομολόγος Ευρώπης στην Capital Economics.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα δείχνει να παραιτείται από τις οικονομικές της δεσμεύσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Μόσχα θα αποπληρώσει τους πιστωτές από «χώρες που δεν είναι φιλικές» σε ρούβλια έως ότου αρθούν οι κυρώσεις – ακόμα κι αν οι συμβάσεις απαιτούν πληρωμή σε δολάρια.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης απάντησαν στην προφανή προθυμία της Μόσχας να αγνοήσει τους κανόνες υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση της χώρας.

Η Fitch έχει προειδοποιήσει ότι επίκειται στάση πληρωμής χρέους.

Η απαγόρευση πώλησης μετοχών από ξένους επενδυτές και η προσπάθεια αλλαγής των συμβολαίων θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία, σύμφωνα με αναλυτές.

«Η πιο μακροπρόθεσμη συνέπεια είναι ότι αυτό επιταχύνει τη στρατηγική της Ρωσίας για αποδολαριοποίηση και ενισχύει την ιδέα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να κινείται προς την αυταρχικότητα», δήλωσε ο Πιτς.