Ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ είναι το τέλειο ξεκίνημα της ημέρας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αλλά όταν πίνετε αυτή την πρώτη γουλιά, είναι εύκολο να ξεχάσετε πόση δουλειά χρειάζεται για να την φέρετε στο τραπέζι.

Από τους αγρότες που καλλιεργούν και συλλέγουν κόκκους καφέ, μέχρι το άλεσμα και το καβούρδισμα, πολλά κρίσιμα βήματα σκληρής εργασίας εμπλέκονται στην παραγωγή καφέ.

Όπως όλες οι βιομηχανικές διαδικασίες και αυτή χρησιμοποιεί συχνά πολύ νερό, εκτάσεις γης και ενέργεια.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενος έλεγχος γύρω από τη βιωσιμότητα του ταξιδιού από κόκκους στο χωράφι έως το φλιτζάνι στο τραπέζι μας – κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα αφεντικά ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ στον κόσμο.

«Πρέπει να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο», δήλωσε ο Andrea Illy στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφερόμενος στο «εξορυκτικό μοντέλο» του παρόντος και του παρελθόντος.

Ο ιταλικός κολοσσός Illy Caffe

Ο πρόεδρος του ιταλικού κολοσσού Illycaffe, ο οποίος μιλούσε με γενικούς όρους, είπε ότι το τρέχον σύστημα εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και παράγει «άπειρη» ποσότητα υπολειμμάτων. Αυτά «μολύνουν και συσσωρεύονται στη βιόσφαιρα, τελικά την πνίγουν και εμποδίζουν τη βιόσφαιρα να αυτοαναγεννηθεί», πρόσθεσε.

«Η ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο και να δημιουργήσουμε ένα νέο «βιο-μιμητικό» μοντέλο, που λειτουργεί όπως η φύση, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και  πιθανώς περισσότερο την ηλιακή».

«Μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά είναι… προϋπόθεση για μια πολύ μεγαλύτερη μετάβαση, που είναι η οικολογική», είπε επίσης ο ίδιος στον Steve Sedgwick του CNBC σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση σε πολλούς κλάδους εκτός από τα εμπορεύματα (commodities), στην ναυτιλία κ.ά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το επιχείρημα του Illy τροφοδοτεί την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Η ιδέα έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια, λένε οι ειδικοί, με πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να προσπαθούν να λειτουργήσουν με τρόπους που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και ενθαρρύνουν την ανακύκλωση προϊόντων.