Θετικά χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s.

Όπως αναφέρει η Moody’s,  η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια βελτιώνοντας την κερδοφορία. Επίσης, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Σημειώνει επίσης ότι η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης, πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485 μονάδες βάσης), αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν τον αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Alpha Bank πέτυχε στα τεστ αντοχής τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Η Moody’s σημειώνει πως οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των τεστ αντοχής δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας στο 10% και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στο 5%. Τα τεστ αντοχής έδειξαν επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Standard & Poor’s: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες

Για εύλογη ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η εύλογη ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στηρίχθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού (NPAs).

Η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα ανέφεραν δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων Fully Loaded στο τέλος του 2023 της τάξης του 8,3%, 7,6%, 6,5% και 6,4%, αντίστοιχα.

Οι τράπεζες εξακολούθησαν να προχωρούν σε πωλήσεις NPA από τις αρχές του 2021, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.  Η Standard & Poor’s δεν αναμένει αλλαγή των αξιολογήσεων για τις τράπεζες που υποβλήθηκαν στα stress tests, καθώς δεν σημειώθηκαν μεγάλες εκπλήξεις.