Ισχυρή εμφανίζεται η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών στην άσκηση προσομοίωσης της κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα stress tests η τράπεζα με την καλύτερη επίδοση ήταν η Alpha bank, ακολούθησε στην 2η θέση η Eurobank στην 3η θέση η Πειραιώς και στην 4η θέση η Εθνική τράπεζα.

Η αρνητική έκπληξη ήταν η τελευταία θέση της Εθνικής τράπεζας.

Εάν συμπεριληφθούν και οι αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν το 2021, η Πειραιώς με 1,35 δισεκ. και η Alpha bank με 800 εκατ εξάγεται το συμπέρασμα ότι με βάση το δυσμενές σενάριο για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας common equity tier 1 – τον πιο βασικό κεφαλαιακό δείκτη για τις τράπεζες – η Alpha bank ήταν πρώτη, δεύτερη η Πειραιώς, στη 3η θέση η Εθνική εφόσον συμπεριληφθούν έκτακτα και πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής και στην 4η θέση η Eurobank.

Η Alpha bank εξακολουθεί να επιτυγχάνει διαχρονικά πολύ καλές επιδόσεις στα stress tests, ενώ στο δυσμενές σενάριο η Alpha bank έχασε 3,1 δισεκ. από κεφάλαια και περιορίστηκε στα 4,6 δισεκ. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ αλλά και την παραδοχή ότι τα τελικά κεφάλαια θα προσδιοριστούν στα 5,4 δισεκ. η τελική αρνητική επίδραση ήταν 2 δισεκ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν πόσο σημαντική ήταν η αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank κατά 800 εκατ.

Μια Αυξηση Κεφαλάιου – η πρώτη αναπτυξιακή για ελληνική τράπεζα – που είχε ειδικό βαθμό δυσκολίας αφού έγινε υπό την πίεση του χρόνου σε μια τιμή που δεν ήταν «σκοτωμένη», και αποδείχθηκε ικανή να αφήσει χρήματα πάνω στο τραπέζι για όλους και να δικαιώσει απόλυτα τον Βασίλη Ψάλτη και την διοικητική του ομάδα που πήραν την απόφαση  σε μια  χρονική συγκυρία που  η μετάλλαξη «Δέλτα» σε μια κατεξοχήν τουριστική χώρα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό άκουσμα για να επενδύσει κανείς, παρόλα αυτά η συγκέντρωση των κεφαλαίων ήταν παραπάνω από ικανοποιητική δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια της διοίκησης.

Με απόλυτη επιτυχία πέρασαν τα stress tests οι 4 συστημικές τράπεζες