Το φούσκωμα του στομάχου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Αντιβίωση

Η λήψη αντιβιοτικών διαταράσσει την μικροβιακή ισορροπία του εντέρου με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός των «κακών» μικροβίων εις βάρος των ωφέλιμων.

Συνέπεια αυτής της ανισσοροπίας είναι η πρόκληση πεπτικών ενοχλήσεων όπως το φούσκωμα.

Η λύση είναι η λήψη προβιοτικών μαζί με την αντιβίωση, όχι μόνο με τη μορφή συμπληρωμάτων από το φαρμακείο, αλλά και από τη διατροφή μας επιλέγοντας π.χ. προϊόντα ζύμωση όπως το κεφίρ και το ξινολάχανο

Λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν σάκχαρα που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Η ραφινόζη λόγου χάρη είναι ένας τρισακχαρίτης που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως λάχανα, μπρόκολα και λαχανάκια Βρυξελλών και παραμένει άπεπτος μέχρι να υποστεί ζύμωση από τα βακτήρια του στομάχου προκαλώντας αέρια και φουσκωμα.

Τα τρόφιμα αυτά επίσης περιέχουν ενώσεις θείου, καθώς και δύσπεπτες φυτικές ίνες που μπορουν να προκαλέσουν μετεωρισμό.

Αλάτι

Μια ιδιαίτερα αλμυρή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

Η λύση για το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών είναι η αυξημένη καταναλώση νερού καθώς και φρούτων και λαχανικών που περιέχουν κάλιο, όπως οι μπανάνες.