Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι το πρωί της Τετάρτης στο Πολυτεχνείο, για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν» τόνισε σε δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου.

«Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει στο δικό του μήνυμα: 

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!

Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Ας υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας ν’ απαντούν στο πρόταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. Άλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα. Που, ήδη, αλλάζει και ακμάζει!»

Στεφάνι από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στεφάνι κατέθεσε στο Πολυτεχνείο αντιπροσωπεια του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Χριστοδουλάκης: Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου οδηγός μας για μια κοινωνία όρθια, περήφανη, δίκαιη

Στο χώρο του Πολυτεχνείου προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής, βρέθηκε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Στο μήνυμά του ανέφερε ότι «το όχι των νέων στα κατεστημένα, η πίστη στην δημοκρατία, ο αγώνας για ελευθερία, η απαίτηση για μια καλύτερη ζωή. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πάντα οδηγός μας».

Όπως είπε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής «οι σημερινές απειλές, η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι ανισότητες που διευρύνονται, η ποιότητα της δημοκρατίας μας, αποτελούν τα πεδία των νέων μας αγώνων». 

«Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει και πάλι ως ο εκφραστής των ελπίδων του λαού μας, για μια κοινωνία όρθια, περήφανη, δίκαιη. Μια κοινωνία αξιοπρέπειας, χωρίς φόβο, διχασμό και διακρίσεις. Με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Βαρουφάκης: «Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη δεξιά και την ολιγαρχία»

«Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη δεξιά, είναι αγκάθι για την ολιγαρχία γιατί τους θυμίζει τη δυνατότητα αυτού του λαού την ώρα που νομίζουν ότι τον έχουν του χεριού τους». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Ο λαός αυτός να βρει τις αστείρευτες δυνάμεις να εξεγερθεί, τόσο για την απεξαρτησή του από την ελληνική ολιγαρχία όσο και από τη διεθνή εξάρτηση. Ζήτω το Πολυτεχνείο, ζήτω τα Πολυτεχνεία του μέλλοντος, ζήτω τα Πολυτεχνεία της νέας γενιάς», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Παπανδρέου για Πολυτεχνείο: Οι αγωνιστές διακινδύνευσαν τη ζωή τους, ενώ κάποιοι σιωπούσαν

O πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε:

«Σήμερα όλοι τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. 

Τους τιμούμε, γιατί τόλμησαν να βγουν μπροστά και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, όταν η χούντα καταπατούσε τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια ενός λαού, ενώ κάποιοι σιωπούσαν.

Αυτό το παράδειγμα δεν πρέπει να το ξεχνάμε. 

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.»

Δένδιας: Με εθνική ενότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών

«Σήμερα, τιμάμε όσους αγωνίσθηκαν για τη Δημοκρατία και με εθνική ενότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών», τονίζει, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως η εξέγερση στο Πολυτεχνείο ένωσε τους πολίτες στον κοινό αγώνα κατά της δικτατορίας.

Βαρβιτσιώτης: Ιστορικό σημείο αναφοράς

«Ενα ιστορικό σημείο αναφοράς στον αγώνα του λαού μας κατά της δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας», τονίζει, σε μήνυμά του για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«17 Νοεμβρίου 1973. Ημέρα μνήμης της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ένα ιστορικό σημείο αναφοράς στον αγώνα του λαού μας κατά της δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Το Πολυτεχνείο Ζει», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης.