Ένας Νιγηριανός πολιτικός συνελήφθη για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αφού συνελήφθη με 498.100 δολάρια (414.000 £) σε μετρητά μια ημέρα πριν από τις γενικές εκλογές.

Οι σωροί των δολαρίων ΗΠΑ βρέθηκαν από την αστυνομία μέσα στο αυτοκίνητο του Chinyere Igwe.

Ο κ. Igwe, μέλος του αντιπολιτευόμενου PDP της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνελήφθη επίσης με μια λίστα με άτομα στα οποία έπρεπε να δώσει τα χρήματα, λέει η αστυνομία.

Σε προηγούμενες εκλογές, οι πολιτικοί έχουν κατηγορηθεί για νοθεία στις δημοσκοπήσεις μέσω της αγοράς ψήφων.

Η Νιγηρία εξέδωσε πρόσφατα νέα τραπεζογραμμάτια, εν μέρει για να καταστήσει δυσκολότερο για τους πολιτικούς να συγκεντρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να δωροδοκήσουν τους ψηφοφόρους.

Ωστόσο, δεν κυκλοφορούν αρκετά από τα νέα χαρτονομίσματα, οδηγώντας σε εκτεταμένο θυμό και απογοήτευση. Ο κόσμος έχει κάνει ουρές για ώρες έξω από τις τράπεζες για να πάρει μετρητά, συχνά χωρίς επιτυχία, ενώ κάποιοι έχουν επιτεθεί σε τράπεζες.

Περίπου το 40% των Νιγηριανών δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και επομένως βασίζονται σε μετρητά για να αγοράσουν τρόφιμα και για άλλες καθημερινές χρήσεις.

Μέσω Twitter, η αστυνομία στο Rivers State, όπου συνελήφθη ο κ. Igwe, προέτρεψε “όλους τους διαγωνιζόμενους και τα πολιτικά κόμματα να συμμορφωθούν αυστηρά με τις διατάξεις του εκλογικού νόμου και άλλους σχετικούς νόμους”.

Ο κ. Igwe, ο οποίος εκπροσωπεί τμήμα της νότιας πόλης Port Harcout, δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα.

Οι εκλογές προβλέπεται να είναι οι πιο ανταγωνιστικές από το τέλος της στρατιωτικής διακυβέρνησης το 1999, με τρεις υποψήφιους – τον Atiku Abubakar του PDP, τον Peter Obi του Εργατικού Κόμματος και τον Bola Tinubu του κυβερνώντος APC – όλοι να θεωρούνται πιθανοί νικητές.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της χώρας, Inec, είπε στον Peter Okwoche του BBC ότι οι αρχές είναι προετοιμασμένες για την ψηφοφορία του Σαββάτου.

Διαβάστε περισσότερα