Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Ζελένσκι κατά την διάρκεια της παρέμβασής του βίντεο με Ελληνοουκρανό στρατριώτη ο οποίος ανέφερε ότι υπηρετεί στο τάγμα του Αζόφ, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και απειλεί να «σκεπάσει» επικοινωνιακά την στιβαρή ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας προς την Ελληνική Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη» την παρουσία μέλους του τάγματος του Αζόφ στην παρέμβαση Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή»

H δήλωση Οικονόμου

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.

Δυσαρέσκεια Σαμαρά

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά του μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναρωτιόνταν κατά πόσον ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζε εκ των προτέρων για την πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την παρουσία του μέλους του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ανάρτησή του, αναφέρει ότι «την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι «οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή»

O πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας

Σε εξέλιξη είναι η Συνδιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αυτή την ώρα. Στον απόηχο των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εμφάνιση μαχητή με το Τάγμα Αζοφ, η συνεδρίαση έχει ιδιαίτερη ένταση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής για το βίντεο με τον μαχητή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλευρά του Κυριάκου Βελόπουλου έθεσε ζήτημα ακόμη και παραίτησης του κ. Τασούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε ότι ενημερώθηκε λίγα λεπτά πριν από την παρέμβαση Ζελένσκι ότι θα υπήρχε ένα βίντεο με δύο στρατιώτες ελληνικης καταγωγής, χωρίς να του δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Δεν είχαμε ενημέρωση για το περιεχόμενο των βίντεο που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική βουλή, εξήγησαν πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως είπαν, ευθύνη είχε η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για όλη την σύνδεση με την Ουκρανία και οι ίδιοι πάτησαν το play για το βίντεο. Η ίδια εταιρεία ήταν υπεύθυνη και για τους μεταφραστές καθώς η Αθήνα δεν μπόρεσε να βρει μεταφραστή που να μπορεί να μεταφέρει απευθείας από τα Ουκρανικά στα Ελληνικά.

Ο Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

Η παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής σήμερα στην ολομέλεια ήταν μια αυτονόητη πράξη τιμής προς τον Ουκρανικό λαού$ που αντιστέκεται στην ρωσική εισβολή. Μια πράξη τιμής που αποδόθηκε στο πρόσωπο του προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι.Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο,και αναφέρομαι σε μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά$ δυσάρεστα.Το σαφές μήνυμα συμπαράστασης του Ελληνικού λαού προς το λαό της Ουκρανίας Που υπερασπίζεται τη χώρα του είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες.Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα οφείλουν να το περιφρουρήσουν όλοι.

Τι είπε ο Ελληνοουκρανός του Τάγματος Αζόφ

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».

Την ώρα που έγινε η αναφορά από την αίθουσα αποχώρησαν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Φίλης, Δρίτσας, Γκιόλας και Βαρεμένος. Πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ήταν απαράδεκτο και πρωτοφανές αυτό που συνέβη.