Πέρα από το Qatargate, η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο επίκεντρο κι άλλης ποινικής έρευνας, για φερόμενη απάτη σε σχέση με τις απολαβές τεσσάρων πρώην βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2014 έως το 2020.
Πρόκειται για την υπόθεση η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή για εμπλοκή στο Qatargate. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης ερευνάται και η Μαρία Σπυράκη.
Για αυτή την υπόθεση, η Εύα Καϊλή– η οποία είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο Qatargate- ερευνάται για τρεις ενδεχόμενες απάτες. Αυτές αφορούν το αν παραπλάνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πού βρίσκονταν οι βοηθοί της και τις εργασιακές δραστηριότητές τους, αν έλαβε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» επαγγελματικά ταξίδια που η ίδια ενορχήστρωσε, όπως και αν πήρε προμήθεια από τους μισθούς τους, σύμφωνα με την επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Ρομπέρτα Μέτσολα, γράφει το Politico.
Αντικείμενο έρευνας στην ίδια υπόθεση είναι και η Μαρία Σπυράκη. Στη δική της περίπτωση, ερευνάται αν παραπλάνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και αν τους παρότρυνε να καταθέσουν αίτημα προκειμένου να αποζημιωθούν για «ψεύτικα» επαγγελματικά ταξίδια. Στη δική της περίπτωση, τα έγγραφα που επικαλείται το Politico δεν υποστηρίζουν ότι πήρε προμήθεια από τους μισθούς των συνεργατών της ή από τις αποζημιώσεις τους.
Συνολικά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η Εύα Καϊλή οφείλει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της υπόθεσης, γράφει το Politico.
Εύα Καϊλή: Η Νομικών Υποθέσεων συζητά σήμερα για την υπόθεση.
Η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων θα συζητήσει σήμερα για πρώτη φορά το ζήτημα της Εύας Καϊλή, σχετικά με αυτή την ποινική έρευνα και το αίτημα για άρση της ασυλίας της, σύμφωνα με το Politico. Η ευρωβουλευτής δίνει μάχη προκειμένου να αποτρέψει την άρση της ασυλίας της.
«Η τρέχουσα έρευνα σχετίζεται με ισχυρές υποψίες για επανειλημμένη απάτη ή/και άλλες σοβαρές παρατυπίες», ανέφερε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι στην επιστολή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία ζητούσε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή δήλωσε ότι η ευρωβουλευτής έχει δεσμευθεί να επιστρέψει τα όποια χρήματα οφείλει και να συμμορφωθεί με τις όποιες συστάσεις. Από την πλευρά της η Μαρία Σπυράκη δήλωσε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Εύας Καϊλή.
«Δεν έχω καμία διαμάχη για τον προϋπολογισμό με βάση την ευθύνη μου ως προϊστάμενη. Έχω ήδη πληρώσει το σχετικό ποσό και έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες να επαναξιολογήσουν οικονομικά την υπόθεσή μου».
Τυπικά, τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν αφού η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της- κάτι που έγινε στην περίπτωση της Εύας Καϊλή τον περασμένο Νοέμβριο- και ο ευρωβουλευτής επιστρέψει ό,τι οφείλει, δήλωσε ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού, Σπύρος Παππάς. Σε αυτό το πλαίσιο, διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η άρση της ασυλίας για ενέργειες που φτάνουν πίσω στον χρόνο έως το 2014.
«Δεν μπορεί κανείς παρά να αμφισβητεί τη νομιμότητα και την ευκαιρία της πρωτοβουλίας της EPPO. Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από το Δικαστήριο της ΕΕ», κατέληξε.