Η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία στην οποία κατέληξαν η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς και δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη προόδου προς μια διευθέτηση.

Νωρίς σήμερα το πρωί, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε συμφωνία με τη Χαμάς για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Αυτή είναι η πρώτη καλή είδηση από τη Γάζα εδώ και πολύ καιρό», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες έκαναν έκκληση για εκεχειρία και ανθρωπιστικές παύσεις γιατί μόνο με βάση τέτοιες παύσεις μπορούν να δομηθούν μελλοντικές απόπειρες για μια βιώσιμη διευθέτηση», σχολίασε ο ίδιος.

Η Ρωσία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το Ισραήλ, την Χαμάς και άλλους βασικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του Ιράν.

Από την έναρξη της σύγκρουσης ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένως τονίσει τα δεινά των παλαιστίνιων αμάχων, έχει χαρακτηρίσει την κρίση αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής και έχει καλέσει το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Η Ρωσία εξάλλου προκάλεσε την οργή του Ισραήλ φιλοξενώντας τον περασμένο μήνα στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Χαμάς.

Διαβάστε ακόμη: