Συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ είχε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέμα φυσικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το νέο πακέτο στήριξης της ΕΕ για την Ιορδανία, ύψους 902 εκατ. ευρώ.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις πρόσφατες εξελίξεις και στην ανάγκη να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στην περιοχή, όπου η Ιορδανία διαδραματίζει βασικό σταθεροποιητικό ρόλο», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει: «Επανέλαβα τη θέση μου σχετικά με τον μη αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα και την υποστήριξη της ΕΕ για μια λύση δύο κρατών».

O βασιλιάς της Ιορδανίας, έχει προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου συναντήθηκε με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ιορδανία, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αφορά ποσό ύψους 902 εκατ. ευρώ (402 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 500 εκατ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε: “Ευχαριστώ τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ για τον κρίσιμο σταθεροποιητικό του ρόλο στην περιοχή. Η ΕΕ είναι ισχυρός φίλος και εταίρος της Ιορδανίας και η συνεργασία μας εκτείνεται σε πολλούς τομείς, από τον πολιτισμό έως τη διαχείριση των υδάτων, από την υποστήριξη των προσφύγων στην εκπαίδευση και γι’ αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα συνεχίσουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στη μεταρρυθμιστική διαδικασία της Ιορδανίας και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της».

Ειδικότερα, το πακέτο βοήθειας της ΕΕ που ανακοινώθηκε για την Ιορδανία περιλαμβάνει τα εξής:

– Ένα πακέτο ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της τεχνικής κατάρτισης για τους νέους, καθώς και την προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιορδανίας, καθώς επίσης βοήθεια για τους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες υποδοχής προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

– Βοήθεια, ύψους 110 εκατ. ευρώ, για την προώθηση της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα, ιδίως για την παροχή ευκαιριών εργασίας στους νέους, καθώς και για την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εστιάζοντας σε πράσινες και ψηφιακές βιομηχανίες με μεγάλες δυνατότητες στην Ιορδανία.

– Ως μέρος του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για τη Νότια Γειτονία, η ΕΕ υποστηρίζει επενδύσεις στην Ιορδανία για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης έλλειψης νερού. Η ΕΕ μόλις υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μια πρώτη συνεισφορά επιχορήγησης 50 εκατομμυρίων ευρώ στο ζωτικής σημασίας έργο για την αφαλάτωση και μεταφορά νερού της ‘Ακαμπα Αμμάν και ενέκρινε πρόσθετη συνεισφορά της ΕΕ, ύψους 47 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας νέο δάνειο με ευνοϊκούς όρους ύψους 100 ευρώ εκατομμύρια από την ΕΤΕπ. Αυτό έπεται της χρηματοδότησης 200 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο που υπογράφηκε από την ΕΤΕπ τον Δεκέμβριο του 2022, που αντιπροσωπεύει την πρώτη επίσημη δέσμευση διεθνούς στήριξης για το έργο.

Περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των απωλειών νερού και τη βελτίωση της βιωσιμότητας της παροχής νερού σε ολόκληρη την Ιορδανία θα συνεχιστούν χάρη στο υπό συζήτηση δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 400 εκατ. ευρώ.

– Πρόγραμμα για την ενεργειακή απόδοση και την προώθηση της παραγωγής βιοαερίου, ύψους 10,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ και η Ιορδανία επιβεβαίωσαν την ισχυρή και διαρκή εταιρική τους σχέση κατά τη 14η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ και της Ιορδανίας στις 2 Ιουνίου 2022, με την υιοθέτηση των νέων προτεραιοτήτων εταιρικής σχέσης που κατευθύνουν τη συνεργασία τους έως το 2027. Με βάση τις νέες προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης, η ΕΕ έχει διαθέσει 364 εκατομμύρια ευρώ για διμερή συνεργασία με την Ιορδανία για την περίοδο 2021-2024.

Την ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους στην περιοχή για την ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνάντηση  με το βασιλιά της Ιορδανίας.

Λίγο μετά τη συνάντηση, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε τα εξής:

«Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους στην περιοχή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Ευχαρίστησα την Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Αμπντάλα Β’ για τον ενεργό ρόλο της Ιορδανίας στο θέμα αυτό και επιβεβαίωσα τη θέση της ΕΕ: είτε στην Ουκρανία είτε στη Γάζα, το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρηθεί. Ζητούμε ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους για να διασφαλιστεί ότι όλη η ζωτική βοήθεια μπορεί να παραδοθεί στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους».

Διαβάστε ακόμη: