Στην Ιορδανία θα πραγματοποιηθεί αύριο τετραμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ θα φιλοξενήσει αύριο τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Γάζα, τον περιφερειακό αντίκτυπό τους και τη διασφάλιση της παροχής βοήθειας στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν «θα επαναλάβει ότι η Χαμάς δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και θα συζητήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα», δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με το Reutrers, στόχος του Τζο Μπαίντεν θα είναι να δείξει την αμερικανική αλληλεγγύη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στον οποίο θα εμπλέκεται το Ιράν, η Χεζμπολάχ καθώς και η Συρία.

Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την τελευταία εβδομάδα.  Εκατοντάδες τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες περιμένουν εδώ και μέρες στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή της στη Γάζα και την εκκένωση ορισμένων κατόχων ξένων διαβατηρίων μέσω του περάσματος της Ράφα.

«Θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να παράσχουμε κάποιο είδος ασφαλούς διέλευσης για να βγουν οι πολίτες», δήλωσε επίσης ο Κίρμπι χθες.

Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Η τεράστια διπλωματική κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα με πρωταγωνιστές από την μια πλευρά τις ΗΠΑ αλλα και αραβικές χώρες που έχουν ειδικό ρόλο όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ, αλλά και από την άλλη πλευρά το Ιράν, κινούνται από διαφορετική αφετηρία με στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Όμως είναι εξαιρειτκά δύσκολη η εξεύρεση της «χρυσής τομής», καθώς από μονη της η απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και η επιστροφή στο status quo ante θα εκλαμβάνονταν ως ήττα και ταπείνωση για το Ισραήλ, που έχει θέσει ως στόχο την παραδειγματική τιμωρία για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την εξόντωση της Χαμάς από την Γάζα.

Μια βασική αιτία ενδεχόμενης κλιμάκωσης θα ήταν μια γενικευμένη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας που θα είχε ως συνέπεια τεράστιες απώλειες μεταξύ αμάχων, την κινητοποίηση του Αραβικού Κόσμου ώστε να σταματήσει η «σφαγή» και η έξοδος των Παλαιστινίων από την Γάζα, την εμπλοκή σε πρώτη φάση και της Χεζμπολάχ με την στήριξη του Ιράν στην διένεξη και φυσικά την αμηχανία των υποστηρικτών του Ισραήλ που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τις εικόνες της καταστροφής της Γάζας.

Οσο κι αν το Ιράν έχει επιδείξει για σειρά ετών αυτοσυγκράτηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τεχεράνη θεωρώντας ότι το Ισραήλ έχει αποδυναμωθεί από την επίθεση της Χαμάς και ακόμη περισσότερο από μια ενδεχόμενη επίθεση της Χεζμπολάχ να θελήσει να πιέσει περαιτέρω με την εμπλοκή και ιρανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Συρία.

Ακόμη και ένα Ισραήλ που έχει δεχθεί τον αιφνιδιασμό και έχει κινητοποιήσει τις δυνάμεις του σε έναν δύσκολο πόλεμο στην Γάζα, παραμένει ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος για την Τεχεράνη. Οι δολοφονίες Ιρανών αξιωματούχων και επιστημόνων που εργάζονται στο μυστικό ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχουν δώσει ένα δείγμα των δυνατοτήτων των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών ενώ κανείς δεν υποτιμά το ενδεχόμενο το Ισραήλ ευρισκόμενο σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, που διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη του, να οδηγηθεί στην χρήση των στρατηγικών όπλων που όλοι γνωρίζουν ότι διαθέτει. Κάτι που θα σημάνει μια σύγκρουση με παγκόσμιες διαστάσεις.

Διαβάστε ακόμη: