Οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά την επίθεση που πραγματοποίησαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν υπό την επήρεια του ναρκωτικού captagon. Σύμφωνα με την «Jerusalem Post» «οι τρομοκράτες της Χαμάς «πήραν την κοκαΐνη του φτωχού» που ονομάζεται Captagon προκειμένου να τονώσουν την εγρήγορσή τους και να αισθάνονται ανίκητοι πριν από τη σφαγή των αμάχων στο Ισραήλ.

Μάλιστα στις τσέπες πολλών από τους τρομοκράτες της Χαμάς βρέθηκαν χάπια του ναρκωτικού captagon, ενώ υπάρχει και βίντεο που δείχνει μικρές σακούλες λευκής ουσίας στο κάθισμα ενός φορτηγού που φέρεται να ανήκει στη Χαμάς.

To captagon που αποκαλείται και «κοκαΐνη των φτωχών» έδινε την δυνατότητα στους τρομοκράτες δολοφονούν άμαχους με μια αίσθηση ηρεμίας, ενώ τους κρατούσε και σε εγρήγορση.
Το 2015 όταν ανακαλύφθηκε ότι οι μαχητές του ISIS το χρησιμοποιούσαν το captagon προκειμένου να καταστείλουν τον φόβο πριν πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια ο Λίβανος και η Συρία άρχισαν να παράγουν και να διανέμουν το ναρκωτικό σε μεγάλη κλίμακα. Η Γάζα έγινε δημοφιλής αγορά για το ναρκωτικό, ειδικά μεταξύ των νεαρών εξαρτημένων.

Τι είναι το captagon

Το «captagon» είναι ένα από τα ονόματα του ναρκωτικού «συνθετική υδροχλωρική φαινεθυλλίνη». Αρχικά, το «captagon» ήταν νόμιμο φάρμακο. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 στο πλαίσιο θεραπείας για την ελλειμματική προσοχή/υπερκινητικότητα (ADHD) και τη ναρκοληψία.
Ωστόσο, κατέστη παράνομο στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1980, όταν η εθιστικότητά του έγινε εμφανής.
Το «captagon» ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των αμφεταμινών. Τα συγκεκριμένα ναρκωτικά παρασκευάζονται από τον άνθρωπο και συνδέονται με φυσικούς νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη.

Όταν ένας άνθρωπος πάρει την ουσία, ο μεταβολισμός του διαλύει το φάρμακο σε αμφεταμίνη και θεοφυλλίνη, μια ουσία που μοιάζει με την καφεΐνη, η οποία χαλαρώνει τους μύες γύρω από τους πνεύμονες και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών και επίσης έχει ισχυρή καρδιοτονωτική λειτουργία.

Η αμφεταμίνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την εγρήγορση και τις φυσικές λειτουργίες.

Captagon: Ανησυχία στην Ευρώπη από το ναρκωτικό των 3 δολαρίων που κερδίζει συνεχώς έδαφος

Διαβάστε ακόμη: