Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησαν χιλιάδες νέοι και νέες στο μουσικό φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο, περιγράφονται σε βίντεο του CNN.

Η φρίκη ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου στις 7 Οκτωβρίου. «Όλα έμοιαζαν ειρηνικά και ήρεμα, διασκεδάζαμε ακούγαμε μουσική, χορεύαμε, υπήρχε καλή ατμόσφαιρα», περιγράφει επιζών της μεγάλης σφαγής.

Ξαφνικά η μουσική σταματά. Αρχικά, υπάρχει δυσαρέσκεια αλλά κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.

Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν και τότε οι περισσότεροι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, όλοι άρχισαν να τρέχουν έντρομοι προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να σωθούν. Πολλοί έπεσαν στο έδαφος, άλλοι έψαξαν για καταφύγιο, πολλοί προσπάθησαν να βρουν προστασία πίσω και κάτω από δέντρα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έτρεξαν προς τα οχήματα τους.

Δεκάδες νέοι επέλεξαν να μείνουν στα καταφύγια. Κάτι που τελικά αποδείχθηκε μοιραία απόφαση.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, τα καταφύγια γύρω από το φεστιβάλ ήταν τέσσερα. Οι τρομοκράτες της Χαμάς, όμως, είχαν μπλοκάρει τις τρεις εισόδους του φεστιβάλ, είχαν περικυκλώσει όλη την έκταση και ακολούθησαν τους τρομοκρατημένους νεαρούς που κατευθύνονταν προς τα καταφύγια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CNN (@cnn)

Τότε έριξαν χειροβομβίδες και αυτό που ακολούθησε ήταν πραγματική σφαγή. Δεκάδες νέοι έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Η μόνη διέξοδος ήταν προς τα ανατολικά… Οι πιο τυχεροί έτρεξαν προς τα κει, ωστόσο και εκεί υπήρχαν τρομοκράτες, αν και λιγότεροι.

«Είδα πολλούς να πεθαίνουν από πυροβολισμούς», περιγράφει ο Ισραηλινός επιζών.

Ο τραγικός απολογισμός της αιματοχυσίας στο φεστιβάλ ήταν 260 νεκροί. Κάποιοι μέχρι και σήμερα αγνοούνται, μπορεί είτε να είναι νεκροί είτε να έχουν απαχθεί.

Ρουκέτες στο Ισραήλ – Πλήγματα στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του νοτίου Ισραήλ.

Επίσης, συνεχίστηκαν οι «επιχειρήσεις γύρω και εντός του βορείου τμήματος της Γάζας», όπου το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε στις 07:00 το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), Τζόναθαν Κόνρικους.

Στις αεροπορικές επιδρομές που έγιναν τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε μεταξύ άλλων ο Μπιλάλ αλ- Κέντρα, διοικητής ομάδας της Χαμάς που έκανε δολοφονική επίθεση σε κιμπούτς, σύμφωνα με τις IDF.

Το Ισραήλ επιτέθηκε σε «πάνω από 100 στρατιωτικούς στόχους» στη Γάζα μέσα στη νύχτα, μεταξύ των οποίων ήταν εκτοξευτές ρουκετών, παρατηρητήρια, αρχηγεία και άλλες «υποδομές τρομοκρατών».

IDF: Να φύγουν οι πολίτες, ετοιμαζόμαστε για το επόμενο στάδιο

Ο εκπρόσωπος των IDF κάλεσε ξανά τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να απομακρυνθούν από την περιοχή «για τη δική τους ασφάλεια».

«Ακούστε τις προειδοποιήσεις μας, θα υπάρξουν σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Θέλουμε να φύγουν για τη δική τους ασφάλεια», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους. «Έχουμε αναπτυχθεί κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Την Παρασκευή χτυπήθηκε κονβόι αμάχων που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για αυτό, κάνοντας λόγο για δεκάδες νεκρούς.

Ο εκπρόσωπος των IDF, προβάλλοντας ένα βίντεο από την έκρηξη, είπε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «δεν χτύπησαν εσκεμμένα» σε αυτή την περιοχή. «Δεν μπήκαν στο στόχαστρο άμαχοι ή αυτοκίνητα. Δεν χτυπάμε αμάχους, θέλουμε να πάνε στον νότο», είπε.

«Μπορεί να υπήρξε ένα φριχτό ατύχημα, αλλά αμφιβάλλω. Ποιος ήθελε να τους σταματήσει; Αυτοί που έκαναν τα μπλόκα, η Χαμάς», συμπλήρωσε.

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Το Ιράν προειδοποιεί για εκτεταμένες συνέπειες

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ προειδοποίησε ότι αν «τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία» του Ισραήλ δεν σταματήσουν αμέσως «η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου» και να έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, στο Κατάρ. Οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία» για να επιτευχθούν οι στόχοι της οργάνωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς.

Σήμερα το πρωί, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε πως το Ιράν προσπαθεί να μεταφέρει στρατηγικά όπλα μέσω της Συρίας ή σε αυτή τη χώρα, για να ανοίξει νέο μέτωπο στον πόλεμο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε με «καταστροφή του Λιβάνου», αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί στον πόλεμο με τη Χαμάς, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι χτύπησε πέντε ισραηλινά φυλάκια σε διαφιλονικούμενη περιοχή, με ρουκέτες και όλμους. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως απέτρεψε απόπειρα εισβολής από τον Λίβανο.

Ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ εκτοξεύτηκαν και από τη Συρία, σύμφωνα με τις IDF, που απάντησαν και πάλι με πυρά. Η Συρία ανακοίνωσε ότι εξαιτίας πλήγματος από το Ισραήλ τέθηκε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο στο Χαλέπι.

Εν μέσω ανησυχιών για επέκταση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει να μην εμπλακούν άλλες χώρες στη σύγκρουση.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο- και τη δύναμη κρούσης του- στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για το USS Eisenhower, ενώ το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford ήδη βρίσκεται στην περιοχή, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Αυτό αποφασίστηκε «στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ ή όποια προσπάθεια διεύρυνσης αυτού του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Επίσης, οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων εξελιγμένα πυρομαχικά.

Δεύτερο αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ

Δεύτερο αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ.

Πρόκειται για το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του, το οποίο θα ενωθεί με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που βρέθηκε στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ και την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαζί με το αεροπλανοφόρο και την ομάδα κρούσης στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο πόλεμος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Μέσω αυτής της κίνησης οι ΗΠΑ αποδεικνύουν την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο Λόιντ Όστιν σε σχετικό δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των αμάχων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με δελτία Τύπου του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου. Να σημειωθεί πως στον πόλεμο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 130 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα.

Αντίστοιχα, πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ισραήλ: Ετοιμάζεται για τη νέα φάση του πολέμου – Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Διαβάστε ακόμη: