Με …στάνταρ το δήμο Πάτρας και με τέσσερις άλλους δήμους στην τελική ευθεία, το ΚΚΕ φιλοδοξεί αύριο το βράδι να κάνει το δικό του απολογισμό των δημοτικών εκλογών και να πανηγυρίσει για την εκλογή κομμουνιστών δημάρχων στη χώρα .

Η επικράτηση στους πέντε συγκεκριμένους δήμους αποτελεί το βασικό στόχο του ΚΚΕ για αυτό το λόγο άλλωστε και το σύνθημα για την εκλογή τους , κυριάρχησε σε όλα τα πρωτοσέλιδα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ την τελευταία κρίσιμη προεκλογική εβδομάδα.

Το ΚΚΕ θα διεκδικούσε με σημαντικές πιθανότητες και το δήμο Νίκαιας- Ρέντη αλλά κυριολεκτικά στο παρά – πέντε και κατά την επανακαταμέτρηση του πρώτου γύρου ο κοινός υποψήφιος ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ( ναι , υπήρξε και τέτοια περίπτωση !) Κ. Μαραγκάκης εκλεκτός του πρώην δημάρχου και υποψήφιου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ιωακειμίδη εξασφάλισε το 43% ( συν 27 ψήφους ) κερδίζοντας στο νήμα από τον υποψήφιο της «Λαϊκής Ενότητας» Παν. Κατηφέ που είχε λάβει 22,22% των ψήφων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΚΚΕ μέτρησε τις δυνάμεις του τόσο στις περιφέρειες ( κυρίως) όσο και στους δήμους ( όπου διέθετε ισχυρές οργανώσεις ) μέσω των «μετωπικών- ενωτικών» σχημάτων της Λαϊκής Ενότητας εξ ου και το συμπέρασμα πολλών αναλυτών ότι αύξησε τα ποσοστά του κατά 20% και πλέον, έναντι των εθνικών εκλογών του Ιουνίου.

Άλλοι αναλυτές πάντως παρατηρούν ότι ανέκαθεν η Αριστερά με όλες τις εκφράσεις της διατηρούσε σημαντική απήχηση σε τοπικό επίπεδο, πράγμα όμως που δεν διαπιστωνόταν όταν ερχόταν η ώρα των ευρύτερων εκλογών ( εθνικών και ευρωπαϊκών ).

Ούτως ή άλλως οι αυριανές εκλογές και οι επιδόσεις των υποψηφίων του ΚΚΕ αποκτούν ενδιαφέρον για έναν κυρίως λόγο, δηλαδή κατά πόσον αυτές θα έχουν αντίκτυπο στα τελικά αποτελέσματα μετά τη σύσταση- υπόδειξη του κόμματος για άκυρο-λευκό ή και αποχή στους δήμους που δεν υπάρχει κομμουνιστής υποψήφιος.

Από την άποψη αυτή η πρωτεύουσα της Αχαΐας, θα δείξει πολλά: Ο σημερινός δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Πελετίδης είναι κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής συγκέντρωσε το 39,95% των ψήφων έναντι 25,57% του υποστηριζόμενου από την ΝΔ Κ. Σβόλη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν υποστηρίξει τον Βασίλη Αϊβαλή που έλαβε 19,73%. Αφού τα δύο κόμματα υποδεικνύουν στους ψηφοφόρους τους τον «δημοκρατικό» υποψήφιο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι την Πάτρα θα την κερδίσει ο κ. Πελετίδης. Όμως το ποσοστό του θα έχει σημασία αν δεν επαναλάβει το θριαμβευτικό 70% του 2019 , το ΚΚΕ πως θα δικαιολογήσει τη φθορά;

Ενδιαφέρον έχουν για το κομμουνιστικό κόμμα τέσσερις ακόμη δήμοι:

Στην Πετρούπολη ο υποψήφιος του Ευάγγελος Σίμος ( 28,3%) έχει να αναμετρηθεί με το υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ Στ. Βλάχο ( 36,73%). Την απάντηση πρόκειται να δώσουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που στον πρώτο γύρο συντάχθηκαν με τους άλλους υποψηφίους που συνολικά έλαβαν περί το 30% των ψήφων.

Στο Χαϊδάρι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Ντηνιακός ( 31,11%), αντιμετωπίζει τον κομμουνιστή Μιχάλη Σελέκο (27,16) . Εδώ την πλάστιγγα θα γείρουν οι ψηφοφόροι του τρίτου υποψηφίου Άρη Πανόπουλου.

Στην ιστορική Καισαριανή το έργο του Ηλία Στάμελου ( 35,31%) υποψηφίου του ΚΚΕ , μοιάζει εύκολο απέναντι στον «ενωτικό» σημερινό δήμαρχο Χρήστο Βοσκόπουλο ( 30,56%) , αλλά μένει τελικά να επιβεβαιωθεί αν είναι και έτσι .

Τέλος στον Τύρναβο οι πιθανότητες του υποψηφίου του ΚΚΕ Αστ. Τσικριτσή ( 32,49%) είναι περιορισμένες λόγω του υψηλού ποσοστού του συνυποψηφίου του Αμάρι Σάμερ – Αθανασίου ( 42,68%), αλλά το κόμμα επιχειρεί να κάνει την έκπληξη.

Διαβάστε ακόμη: