Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως 14 Ισραηλινοί όμηροι και τρεις ξένοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της τρίτης μέρας απελευθέρωσης ομήρων από την Χαμάς και της αποφυλάκισης Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε πως παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 13 Ισραηλινούς ομήρους, 3 Ταϊλανδούς και έναν Ρώσο. Αυτή η διαφορά στον αριθμό των Ισραηλινών ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς οφείλεται στο γεγονός πως ο άνδρας ρωσικής υπηκοότητας είναι Ισραηλινορώσος, οπότε η μία πλευρά τον υπολογίζει στους Ισραηλινούς ομήρους και η άλλη πλευρά στους ξένους πολίτες.

Μία όμηρος πάντως, η Έλμα Αβραάμ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο καθώς η κατάστασή της ήταν σοβαρή, όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι 13 (σύμφωνα με τη Χαμάς) Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα/ Φωτογραφία: Jerusalem Post

 

Οι 14 (σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό) Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα/ Φωτογραφία: Times of Israel

Πόλεμος στο Ισραήλ:  Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (26/11)

Η 4χρονη Avigail

Η Avigail Idan, μια 3χρονη όμηρος, έμεινε ορφανή κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7η Οκτωβρίου, όταν οι γονείς της, Roy και Samdar, δολοφονήθηκαν. Μάλιστα, είναι ένα παιδί που ξεχώρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η Idan, η οποία έχει αμερικανική υπηκοότητα, έγινε σύμβολο για τα σχεδόν 40 παιδιά που αιχμαλώτισε η Χαμάς. Η 3χρονη κρύφτηκε στο σπίτι του γείτονά της αλλά οι τρομοκράτες της Χαμάς την βρήκαν.

Η οικογένεια Brodutch (απελευθερώθηκαν 4 μέλη της)

Η 40χρονη Hagar Brodetz, και τα παιδιά της Ofri (10 ετών), Yuval (9 ετών) και Oriya (4 ετών) αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς ενώ ο σύζυγός της και πατέρας τους, Avihai, πολεμούσε. Ο Avihai Brodutch δεν είχε νέα για την οικογένειά τους και πριν από λίγες εβδομάδες, εξέφρασε τον θυμό του για την αβέβαιη μοίρα τους. Ωστόσο τώρα επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Οι αδελφές Ella και Dafna Elyakim

Οι αδελφές Ela και Dafna Elyakim, ηλικίας 8 και 15 ετών αντίστοιχα, απήχθησαν από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από το σπίτι του πατέρα τους στο κιμπούτς Nir Oz. Οι τρομοκράτες έκαναν ζωντανή μετάδοση της επίθεσης στο Facebook. Ο πατέρας των κοριτσιών, Noam Elyakim, και η σύντροφός του, Dikla Arava, μαζί με τον γιο της Dikla, Tomer, οδηγήθηκαν έξω από το σπίτι από τους τρομοκράτες και αργότερα βρέθηκαν νεκροί κοντά στα σύνορα της Γάζας. Η μητέρα των κοριτσιών, Maayan Zin, είχε εκφράσει την ανησυχία της για όσα έζησαν οι κόρες της.

Η οικογένεια Almog-Goldstein (απελευθερώθηκαν 4 μέλη της)

Η Chen Almog-Goldstein, 48 ετών, και τα τρία παιδιά της, Agam (17 ετών), Gal (11 ετών) και Tal (9 ετών), απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επίθεσης της Χαμάς στο Kfar Aza. Ο σύζυγος της Chen, Nadav, και η μεγαλύτερη κόρη τους, Yam, δολοφονήθηκαν την ίδια μέρα ενώ βρίσκονταν σε δωμάτιο του σπιτιού τους. Η Yam παρέμεινε με τον πατέρα της καθώς ανέρρωνε από το χειρουργείο και δεν μπορούσε να κινηθεί εύκολα. Η υπόλοιπη οικογένεια θεωρήθηκε αρχικά αγνοούμενη και αργότερα χαρακτηρίστηκαν ως όμηροι.

Η 84χρονη Elma Avraham

Στις 7 Οκτωβρίου, ο Uri Rawitz μίλησε για τελευταία φορά στη μητέρα του, την 84χρονη Elma Avraham, η οποία βρισκόταν στο σπίτι της στο κιμπούτς Nir Oz κατά τη διάρκεια επίθεσης της Χαμάς. Ήταν παγιδευμένη στο δωμάτιό της και δεν μπορούσε να κλειδώσει την πόρτα. Ο άλλος της γιος και αδερφός του Rawitz βρισκόταν επίσης, στο Nir Oz αλλά δεν κατάφερε να φτάσει έγκαιρα στη μητέρα τους. Αργότερα, εμφανίστηκε μια φωτογραφία που την έδειχνε καθισμένη σε μια μηχανή περικυκλωμένη από δύο ένοπλους τρομοκράτες.

Η 62χρονη Aviva Siegel

Ο Keith (64 ετών) και η Aviva (62 ετών) Siegel ζούσαν στο κιμπούτς Kfar Aza. Ο Keith γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ζούσε στο κιμπούτς Kfar Aza για περισσότερα από 40 χρόνια. Η Aviva κατάγεται από τη Νότια Αφρική. Οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο σπίτι τους και τους άρπαξαν με τη βία, μεταφέροντάς τους στη Γάζα.

O Roni Krivoy

Ο Roni Krivoy είναι ο Ισραηλινορώσος όμηρος ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος «χάρη στην άμεση επέμβαση του Πούτιν», όπως σημείωσε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της. Τον καλωσόρισε ξανά στο Karmiel ο δήμαρχος Moshe Koninski, ο οποίος είπε: «Η πόλη Karmiel χαιρετίζει την απελευθέρωση του Roni και χαίρεται μαζί με τους γονείς του, Oleg και Marina, και τους αδελφούς του, Yulia και Igor».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν τη 2η ημέρα, Σάββατο 25 Νοεμβρίου:

Shoshan Haran, 67 ετών
Shiri Weiss, 53 ετών
Σάρον Αβιγκντόρι, 52 ετών
Adi Shoham, 38 ετών
Maya Regev, 21 ετών
Noga Weiss, 18 ετών
Noam Or, 17 ετών
Άλμα Ορ, 13 ετών
Hila Rotem, 13 ετών
Noam Avigdori, 12 ετών
Emily Hand, 9 ετών
Naveh Shoham, 8 ετών
Yahel Shoham, 3 ετών

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν την 1η ημέρα, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου:

Hanna Katzir, 77 ετών
Margalit Mozes, 77 ετών
Yafa Ader, 85 ετών
Hannah Perry, 79 ετών
Adina Moshe, 72 ετών
Danielle Aloni, 44 ετών / Emilia Aloni, 9 ετών
Ruthi Monder, 78 ετών / Keren Monder, 54 ετών / Ohad Monder, 9 ετών
Aviv Asher, 2 ετών/ Raz Asher, 5 ετών / Doron Katz-Asher, 34 ετών

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα.

Μετά, ο στρατός στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, τους υποδέχονται ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και υποβάλλονται στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τους δίνονται επίσης, τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι μεταφέρονται σε νοσοκομεία, όπου επανενώνονται με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες μεταφέρονται σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: