Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη αρχίζουν να εκφράζονται, όπως εξελίσσονται μέρα με την ημέρα τα πράγματα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ευθέως ότι θα χτυπήσει τις χώρες της Δύσης, που στέλνουν στρατιωτικό υλικό στη δοκιμαζόμενη χώρα, ενώ τα τελευταία 24ωρα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο αναγορεύοντας την κατάληψη της πόλης σε κεντρικό στρατηγικό στόχο στρατιωτικής επικράτησης, πολιτικής αλλαγής (με την απομάκρυνση Ζελένσκι), αλλά και προσωπικού γοήτρου.

Ανησυχία υπάρχει για τη Χερσώνα καθώς βίντεο που κυκλοφορεί στο Telegram δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν μπει στην πόλη.

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο:

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!». Επίσης συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Εφιαλτική νύχτα έζησε και η Μαριούπολη καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν την πόλη, η οποία έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Το διαδίκτυο δεν λειτουργεί ενώ παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στις υποδομές.

Η νύχτα ήταν και πάλι εφιαλτική, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν το Κίεβο και να προελαύνουν αργά, αλλά σταθερά για την κατάκτηση της πόλης, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντιμίρ Ζελένσκι να απευθύνει έκκληση για παρέμβαση της Δύσης ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός.

Ωστόσο το αίτημά του για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Ουκρανία, απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η Τζένιφερ Ψάκι ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια κίνηση θα απαιτούσε στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγούσε σε «απευθείας σύγκρουση και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε».

Η αίσθηση και ο φόβος περί ανεξέλεγκτης τροπής, κυριαρχούν μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις, παρότι υπήρξε πρωτοβουλία Μακρόν και συνομιλία του με τον Πούτιν, αλλά και κόντρα στη διάθεση Μόσχας και Κιέβου να συνεχιστούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, οι πρώτος γύρος των οποίων πάντως δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Η διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των συμμάχων να εντείνουν τις κυρώσεις και την πίεση προς τη Ρωσία, αλλά και η πρόθεση του Κρεμλίνου να απαντήσει με σκληρό τρόπο, διαμορφώνουν, ενώ ξημερώνει η έκτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων και σαφώς το χειρότερο σκηνικό από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Οι δε πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρατεύουν βαριά όπλα, όπως θερμοβαρικές βόμβες και είναι έτοιμες (σύμφωνα με κάποιες πηγές) να χρησιμοποιήσουν στο πεδίο έστω και περιορισμένης ισχύος πυρηνικά, εάν θεωρήσουν ότι απειλούνται, προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χλμ.

Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Ρωσική ρουκέτα ανατινάζει κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο έρχεται στο φως από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και συγκεκριμένα από επίθεση με ρουκέτα στο Χάρκοβο.

Στο βίντεο, από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που αναδημοσίευσε ο ανταποκριτής του Economist, Oliver Carroll, φαίνεται ένα κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο και να προκαλείται μια ισχυρότατη έκρηξη. Το βίντεο προκαλεί σοκ.

Θα χτυπήσουμε στόχους στο Κίεβο – Εγκαταλείψτε την περιοχή, προειδοποιούν οι Ρώσοι

Επίθεση στο κέντρο υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας και στο κέντρο πληροφόρησης και ψυχολογικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων  με όπλα υψηλής ακριβείας στο Κίεβο για να καταστείλει τις επιθέσεις εναντίον διαφόρων κρατικών θεσμών και Ρώσων πολιτών, προαναγγέλλει  το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μάλιστα η Μόσχα προειδοποίησε τους κατοίκους που ζουν κοντά σε πύργους επικοινωνιών κοντά στο αρχηγείο στο κέντρο του Κιέβου να εκκενώσουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια.

Εγκαταλείπουν το Κίεβο πανικόβλητοι οι Ουκρανοί 

Ο απόλυτος τρόμος επικρατεί από το πρωί στο Κίεβο μετά τις δορυφορικές εικόνες που αποκάλυψαν την ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων να βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα.

Βίντεο που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στο διαδικτύου αποτυπώνουν τον πανικό που επικρατεί  στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό όπου Ουκρανοί μαζικά επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη υπό τον φόβο μίας ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής.

Ο Ιταλός Πρέσβης διέσωσε 20 ανήλικες, εκ των οποίων 6 νεογέννητα

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, με την μεταφορά της Ιταλικής Πρεσβείας από το Κίεβο στο Lviv, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο Ιταλός Πρέσβης κ. Zazo κατάφερε να σώσει περίπου 20 ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων 6 νεογέννητα.

Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν από την πρεσβεία αυτές τις μέρες, επειδή δεν είχαν ασφαλές μέρος διαμονής.

Ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο


Δυνατές εκρήξεις ακούγονται εδώ και λίγη ώρα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν από αέρος την περιοχή γύρω από τον τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο.

Πέντε νεκροί από τη ρωσική επίθεση στον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου

Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη ρωσική επίθεση στον πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης του Κιέβου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία «βάρβαρη» για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν την ομάδα Τσετσένων που είχαν σταλεί για να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα ότι εξοντώθηκαν τα μέλη της επίλεκτης ομάδας των Τσετσένων, οι οποίοι είχαν σταλεί για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Οκτώ νεκροί μετά την επίθεση στο Χάρκοβο

Σκληρές εικόνες έρχονται από το Χάρκοβο της Ουκρανίας, με τον απολογισμό, σύμφωνα με πληροφορίες να είναι οκτώ νεκροί και έξι τραυματίες.

Νωρίτερα, σημειώθηκε αεροπορική  επίθεση στην πόλη, με την ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών να αναφέρει στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν», μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων.

Ο ρωσικός στρατός μπήκε στην πόλη Χερσώνα 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βόμβες στο Κίεβο - Στη Χερσώνα εισήλθε ο ρωσικός στρατός
Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη νότια πόλη Χερσώνα, όμως η Ουκρανία έχει ακόμα τον έλεγχο του διοικητικού κτηρίου της πόλης, είπε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο.

Η Μόσχα ετοιμάζει την είσοδο λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο, λέει το Κίεβο

Σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου 300 άρματα μάχης της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι καμία από τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας του δεν έχουν μετακινηθεί από τις βάσεις τους, αλλά συμπλήρωσε ότι η χώρα του μπορεί να κινητοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες σε περίπτωση κινδύνου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Τηλεφωνική συνομιλία Ζελένσκι – Μπάιντεν

«Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο (…) Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.