Οι βομβαρδισμοί από το πυροβολικό συνεχίζονταν και σήμερα (06/01) στη Μπαχμούτ, το επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι προχωρά σε μονομερή εκεχειρία 36 ωρών, την οποία το Κίεβο και οι δυτικοί του σύμμαχοι θεωρούν «ελιγμό» του Κρεμλίνου.

Δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι άκουσαν πυρά τόσο από την ουκρανική όσο και τη ρωσική πλευρά, αφού τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία, στην πόλη που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και οι δρόμοι, παραμένουν έρημοι. Ωστόσο, η ένταση των βομβαρδισμών ήταν σχετικά περιορισμένη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Δεκάδες άμαχοι είχαν συγκεντρωθεί σε ένα κτήριο, όπου μοιράζεται ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους· εθελοντές είχαν οργανώσει μία μικρή χριστουγεννιάτικη γιορτή και μοίραζαν μανταρίνια, μήλα και μπισκότα.

Ο Πάβλο Ντιατσένκο, ένας αστυνομικός της Μπαχμούτ, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία είναι «προβοκάτσια» των Ρώσων και δε θα βοηθήσει τους κατοίκους της πόλης. «Βομβαρδίζονται νυχθημερόν και σχεδόν καθημερινά υπάρχουν νεκροί», τόνισε.

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι τηρεί την εκεχειρία, όμως, κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ρωσικές πόλεις και θέσεις». Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι αναφέρθηκαν δύο ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ. Χτυπήθηκε ένα κτήριο κατοικιών, χωρίς να τραυματισθεί κανείς. Νωρίτερα, πριν από την εκεχειρία, είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν τη Χερσώνα.

Στην περιοχή του Λουχάνσκ, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για δεκατέσσερα πλήγματα του πυροβολικού και τρεις ρωσικές επιθέσεις. Οι πολίτες «έμειναν όλη την ημέρα στα υπόγεια των σπιτιών τους». Από την άλλη, οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές της ανατολικής Ουκρανίας, υποστήριξαν ότι σημειώθηκαν πολλοί ουκρανικοί βομβαρδισμοί στο προπύργιο εκείνων στο Ντονέτσκ, πριν και μετά τη θεωρητική έναρξη της εκεχειρίας, το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμη: