Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής Ουκρανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού στο Κίεβο.

Ο αντιαεροπορικός συναγερμός επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχεται τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Επέστρεψα στο Κίεβο για τη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-ΕΕ με τη συμμετοχή του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φιν ντερ Λάιεν και του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ. Η αποφασιστικότητά μας δεν θα εξασθενήσει. Θα σας στηρίξουμε επίσης σε κάθε σας βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ» έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες από το Κίεβο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων», ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά», δήλωσε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της.

Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή στα 60 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: