Ρωσική φρεγάτα επλήγη από πύραυλο και πήρε φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα

Την Παρασκευή Ουκρανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση ότι η φρεγάτα Ναύαρχος Μακάροφ του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού επλήγη από ουκρανικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας Neptun κι έπιασε φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Νησί των Φιδιών, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ούτε από το Κίεβο ούτε από τη Μόσχα μέχρι στιγμής.

Το συγκεκριμένο πολεμικό είναι σύγχρονο, τέθηκε σε υπηρεσία το 2016. Πιστεύεται ότι άλλες τρεις φρεγάτες της ίδιας κλάσης είναι ανεπτυγμένες στη Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Πλήγμα στη ρωσική φρεγάτα Admiral Makarov στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει το συμβάν. Ωστόσο το γενικό επιτελείο μιλά πλέον για 11 ρωσικά πολεμικά –συμπεριλαμβανομένων μικρών ταχύπλοων– που έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου. Ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ντούμσκαγια ανάρτησε δορυφορική φωτογραφία η οποία απεικονίζει τη φρεγάτα στις φλόγες, κάτι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες για τη διάσωση των μαχητών στο Azovstal

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azofstal στη Μαριούπολη, αφού χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

Οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Azovstal έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

50 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Παρασκευή από το εργοστάσιο

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή απομακρύνθηκαν από το Azovstal 50 άμαχοι, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο πολιορκείται επί εβδομάδες.

Η Μαριούπολη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία. Σε διάγγελμά του αργά χθες τη νύκτα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται πάνω σε μια διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να σωθούν οι μαχητές που υπερασπίζονται το Azovstal,

«Συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι απομακρύνσεις των εκατοντάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ, όμως χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της επανέναρξης των μαχών.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 50 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Azovstal, δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ αντιπρόεδρος της ουκρανικύς κυβέρνησης. Η ίδια πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί σήμερα, όμως κατηγόρησε τους Ρώσους ότι παραβιάζουν συνεχώς την εκεχειρία και κατά συνέπεια η επιχείρηση εκκένωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Azovstal επισημαίνοντας: «Η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Azovstal θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου». Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 11 παιδιά, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε εκτιμήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 200 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο, έχοντας λίγες προμήθειες σε νερό και τρόφιμα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι παραμένουν σε αυτό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γερμάκ, ανέφερε στο Telegram ότι 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη χθες, ανάμεσά τους και κάποιοι που βρίσκονταν στο Azovstal.

Ο Γερμάκ έκανε λόγο «για ένα ακόμη στάδιο απομάκρυνσης» το οποίο «θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες» και ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθειά τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο και κάλεσε τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι την επίθεση εναντίον του Azovstal.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Περιορισμένες κινήσεις στα μέτωπα, νέες απόπειρες εφόδου στην Αζοφστάλ

Τα πράγματα ήταν ήρεμα στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ «απωθήθηκαν οκτώ επιθέσεις του εχθρού» και καταστράφηκαν τρία άρματα μάχης, οκτώ πυροβόλα, επτά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ένα αυτοκίνητο και τρία μηχανήματα» του Μηχανικού του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το επιτελείο.

Την ίδια ώρα στον νότο, έγιναν νέες ρωσικές προσπάθειες να καταληφθούν οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, του μόνου τομέα της Μαριούπολης όπου απομένουν ουκρανοί στρατιωτικοί.

Σε άλλα μέτωπα, η ρωσική δραστηριότητα περιορίστηκε σε βολές του πυροβολικού και πτήσεις αναγνώρισης, πάντα σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Στην περιοχή της Ιζιούμ, από όπου η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση προς την Κραματόρσκ, ώστε να περικυκλώσει τις ουκρανικές μονάδες στο Ντονμπάς, καταγράφηκαν πτήσεις UAVs με σκοπό τον εντοπισμό αμυντικών θέσεων.

Εξάλλου στο Χάρκοβο, που είχε 1 εκατ. κατοίκους πριν από τον πόλεμο, και σε περιοχές έξω από τη Ντανιέτσκ αναφέρθηκαν βολές του πυροβολικού και πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας, πάντως όχι χερσαίες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εκτιμήσεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κάνει επίδειξη δύναμης στις 9 Μάϊου

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση για τη Δευτέρα 9 Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο β’ παγκόσμιο πόλεμο. Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν λόγο για τις δηλώσεις που θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος για την εισβολή που συνεχίζει χωρίς τέλος στην Ουκρανία.

Στην Ευρώπη κυρίως, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες εκδηλώνεται έντονη ανησυχία για νέες απειλές από τον Ρώσο πρόεδρο, ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Κι αυτό παρά τις νέες διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι δεν πρόκειται η Ρωσία να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια και ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση την πρόθεσή του να κατοχυρώσει τα εδαφικά κέρδη που έχει με τον πόλεμο, τόσο στις περιοχές του Ντονμπάς, όσο και στο μέτωπο της χώρας αυτής στη Μαύρη Θάλασσα.

Reuters: Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει για τη «συντέλεια του κόσμου»

Οι δραματικές απώλειες για τη Ρωσία στο πεδίο συνεχίζονται, καθώς ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι βύθισε και νέο ρωσικό πλοίο, αυτή τη φορά τη φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ». Μόσχα και Κίεβο δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία, ωστόσο ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ διόρισαν πρεσβευτές στη Ρωσία

Περίπου δυόμιση μήνες αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αυτές διόρισαν πρεσβευτές στη Μόσχα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον τα συμφέροντά τους στη Μόσχα θα εκπροσωπεί η Όλγκα Μακέγεβα, ενώ οι αρχές του Λουχάνσκ θα στείλουν στη Ρωσία τον πρώην δημοσιογράφο Ροντιόν Μιροσνίκ. Ο Μιροσνίκ πριν χρόνια είχε εργαστεί για τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τρεις ημέρες αφού αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ικανότερες μονάδες του ρωσικού στρατού υφίστανται βαριές απώλειες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί βαριές απώλειες σε ορισμένες από τις πιο ικανές και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Τουλάχιστον ένα T-90M καταστράφηκε σε μάχη, πρόσθεσε το βρετανικό υπουργό Άμυνας μέσω Twitter. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο άρμα μάχης της Ρωσίας, με θωράκιση σχεδιασμένη για να αντέχει πλήγματα από τα περισσότερα αντιαρματικά όπλα.

Σε υπηρεσία στις καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, ανάμεσά τους αυτές που πολεμούν στην Ουκρανία, έχουν τεθεί περίπου 100 T-90M, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας, που τονίζει ότι η αντικατάστασή τους είναι δύσκολη, με δεδομένες τις δυτικές κυρώσεις που στερούν από τη Μόσχα την πρόσβαση κυρίως σε μικροηλεκτρονικά.