Πάνω από 250 πολιτιστικά κέντρα έχουν «υποστεί ζημιές ή καταστραφεί» και χιλιάδες αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Μεταξύ των αντικειμένων που κατηγορούνται ότι έκλεψαν οι ρωσικές δυνάμεις είναι αρχαία χρυσά αντικείμενα της Σκυθίας, που ανήκαν σε «μία από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες συλλογές στην Ουκρανία», η οποία βρισκόταν στην κατεχόμενη Μελιτόπολη της Ζαπορίζιας, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ, τον οποίο είχαν απαγάγει οι ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαρτίου κι αργότερα τον άφησαν ελεύθερο.

Ο χρυσός της αυτοκρατορίας των Σκυθών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., «εξήχθη από έναν άνδρα με λευκό παλτό με «ειδικά γάντια και μια μακριά τσιμπίδα», ο οποίος εισέβαλε στο υπόγειο ενός μουσείου της Μελιτόπολης, συνοδευόμενος από μια ομάδα ένοπλων Ρώσων στρατιωτών», αναφέρουν οι New York Times.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη - Παγκόσμιος σάλος

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ανακοίνωσαν μέσω Telegram αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκλεψαν «περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα» από τα μουσεία της πολιορκημένης πόλης – μεταξύ των οποίων μετάλλια, έναν «μοναδικό χειρόγραφο πάπυρο της Τορά» και το «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε από το βενετσιάνικο τυπογραφείο για τους Έλληνες της Μαριούπολης».

«Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ετοιμάζει το απαραίτητο υλικό, ώστε να κινήσει ποινικές διαδικασίες και να προσφύγει στην Ιντερπόλ», ανέφεραν οι δημοτικοί αξιωματούχοι της Μαριούπολης.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη - Παγκόσμιος σάλος

 

Οι Σκύθες ήταν μια νομαδική ομάδα που κατείχε μια περιοχή από τα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την Κίνα, ο πολιτισμός της οποίας «άνθισε στις στέπες από το 800 π.Χ. έως το 300 μ.Χ. περίπου», δήλωσε στο Live Science η ιστορικός του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Αντριέν Μέιορ.

Πώς ο «χρυσός των Σκυθών» αποδόθηκε στους Ουκρανούς

Αφού το Κρεμλίνο προσπάθησε να αποκτήσει μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που είχαν δανειστεί από την Κριμαία σε ένα μουσείο στο Άμστερνταμ λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την περιοχή το 2014, ένα εφετείο στην Ολλανδία αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ουκρανία ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε τότε στο Twitter ότι η απόφαση σηματοδοτεί μια «πολυαναμενόμενη νίκη», προσθέτοντας: «Μετά τον “χρυσό των Σκυθών”, θα πάρουμε πίσω και την Κριμαία».

Παγκόσμιος σάλος

Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση και στον διεθνή Τύπο, με το Courier International να θυμίζει ότι ο χρυσός των Σκυθών της Μελιτόπολης ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο που «έπεσε» σε σπήλαιο και ότι περιλαμβάνει και μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα, στην οποία αναπαριστάται η ζωή του Αχιλλέα και η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη - Παγκόσμιος σάλος