Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για μια ουκρανική επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, με πέντε αμερικανικής προέλευσης πυραύλους. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι 124 τραυματίστηκαν από την ουκρανική επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τέσσερις από τους πύραυλους ATACMS, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, εξοπλισμένοι με κεφαλές διασποράς, καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας και τα πυρομαχικά ενός πέμπτου εξερράγησαν στον αέρα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι Αμερικανοί ειδικοί είχαν ορίσει τις συντεταγμένες πτήσης των πυραύλων με βάση πληροφορίες που είχαν συλλέξει από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον είναι άμεσα υπεύθυνη για την επίθεση.

«Η ευθύνη για τη σκόπιμη πυραυλική επίθεση σε αμάχους της Σεβαστούπολης βαραίνει πάνω από όλα την Ουάσινγκτον, η οποία προμήθευσε αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, και το καθεστώς του Κιέβου, από τα εδάφη του οποίου πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πλήγμα», ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα φέτος οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές στο πεδίο της μάχης από καμία πλευρά.

Τηλεοπτικά πλάνα στη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξαν ανθρώπους να τρέχουν από μια παραλία και ορισμένους ανθρώπους να μεταφέρονται με ξαπλώστρες.

Οι διορισμένες από την Μόσχα αρχές στην Κριμαία δήλωσαν ότι συντρίμμια πυραύλων έπεσαν λίγο μετά το μεσημέρι κοντά σε μια παραλία στη βόρεια πλευρά της πόλης της Σεβαστούπολης, όπου ντόπιοι παραθέριζαν.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης είπε ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε μια «επίθεση με πυραύλους», καταστρέφοντας «πέντε εναέριους στόχους». «Αλλά τα συντρίμμια από τους καταρριφθέντες στόχους έπεσαν σε παράκτιες περιοχές», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 124 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 27 παιδιά, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ανέφεραν οι αρχές.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην σημερινή επίθεση διεμήνυσε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να επεκταθεί. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «σε συνεχή επαφή με τον στρατό» μετά την επίθεση στη Σεβαστούπολη.

Ούτε η Ουκρανία ούτε οι ΗΠΑ έχουν σχολιάσει την επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ημέρα που η Ουκρανία είπε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 10 τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να υπονομεύσουν την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας -κάτι που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αρνούνται- και έχει προειδοποιήσει για αυξανόμενους κινδύνους άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ.

Νέα έκκληση ΔΟΑΕ να σταματήσουν οι επιθέσεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Εκ νέου ζήτησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)  να σταματήσουν οι επιθέσεις στην πόλη Ενερχοντάρ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, κοντά στον ελεγχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με αφορμή τις πρόσφατες επιδρομές drones που έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο υποσταθμούς του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Κίεβο για τις επιθέσεις οι οποίες προκάλεσαν την καταστροφή ενός εκ των δύο υποσταθμών που τροφοδοτούν την πόλη Ενερχοντάρ καθώς και σημαντικές ζημιές στον άλλον, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι ανέφερε πως, παρότι δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, οι επιθέσεις στη γύρω περιοχή πρέπει να σταματήσουν. Αποφεύγοντας να κατονομάσει την Ουκρανία ως υπεύθυνη, δήλωσε πως «όποιος κι αν είναι υπεύθυνος, πρέπει να σταματήσει». «Η χρήση drones (σε επιθέσεις) εναντίον του εργοστασίου και της γύρω περιοχής γίνεται ολοένα και συχνότερη», αναφέρει δήλωση του Γκρόσι που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΔΟΑΕ. «Είναι απολύτως απαράδεκτο», υπογραμμίζει.

Η ηλεκτροδότηση στην πόλη Ενερχοντάρ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό, είχε διακοπεί για 16 ώρες, διευκρίνισε ο Γκρόσι. Ωστόσο καμία εκ των δύο επιθέσεων, που σημειώθηκαν την Τετάρτη και την Παρασκευή, δεν επηρέασε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως οι επιθέσεις είναι ενδεικτικές της αδιαφορίας που επιδεικνύει το Κίεβο για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στην περιοχή που εγείρουν φόβους για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Διαβάστε ακόμη