Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει πλέον στον δεύτερο μήνα, όχι μόνο «σβήνουν» οι ελπίδες για γενική κατάπαυση πυρός αλλά, ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της χώρας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο του νωρίς σήμερα.

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε «ψευτοδημοψήφισμα» στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε.

Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθούν στο Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε εξάλλου «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Ντονμπάς στρέφονται οι ρωσικές δυνάμεις

Ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το Τσερνόμπιλ και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, βορειοδυτικά του Κιέβου. Στις περιοχές της πρωτεύουσας, όμως και του Τσερνίχιβ συνεχίζονται κανονικά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Τσερνίχιβ βρίσκεται, μάλιστα, υπό καθεστώς πολιορκίας δίχως τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

Στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η Μόσχα ανοίγει σήμερα έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Ζαπορίζια.

Αντιθέτως, στη Χερσώνα, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία, η κατάσταση παραμένει δραματική. Πριν τον πόλεμο ζούσαν εκεί 283 χιλιάδες κάτοικοι. Πλέον, είναι η μοναδική μεγάλη πόλη που έχει τεθεί εξολοκλήρου υπό ρωσικό έλεγχο. Το Χάρκοβο, παρά την πίεση, προσπαθεί να παραμείνει «όρθιο».

Ανασυντάσσονται οι ρωσικές δυνάμεις, έτοιμες να εστιάσουν στο Ντονμπάς, προβλέπει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δυνάμεις της Ρωσίας επικεντρώνονται στο ανατολική και στο νότιο τμήμα της χώρας

Διαμηνύει, μάλιστα, ότι είμαστε μπροστά σε έναν «παρατεταμένο» πόλεμο. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανατοποθέτηση», είπε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπό καθεστώς ανωνυμίας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ αναμένει πρόσθετες επιθέσεις από τη Μόσχα», δήλωσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν έχει ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, λέει σύμβουλος του δημάρχου

Η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον θέλει να εισέλθει και είναι «πολύ επικίνδυνη» για όποιον επιχειρήσει να φύγει, όπως είπε σήμερα ένας σύμβουλος του δημάρχου της πόλης της νότιας Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, οι ρωσικές δυνάμεις, από χθες Πέμπτη, παρεμποδίζουν ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών από το να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές ότι δεν άνοιξε «ανθρωπιστικός διάδρομος», όπως είχε σχεδιαστεί.

Oυκρανικά ελικόπτερα χτύπησαν δεξαμενές καυσίμων στη Μπελγκορόντ, λένε οι Ρώσοι

Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ότι εξαπέλυσαν επιδρομή με επιθετικά ελικόπτερα εναντίον «εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων» στην πόλη Μπελγκορόντ, στη δυτική Ρωσία, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία και 80 χιλιομέτρων από το Χάρκοβο.

Η «πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων οφειλόταν σε αεροπορικό πλήγμα δύο ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού που μπήκαν στη ρωσική επικράτεια πετώντας σε χαμηλό ύψος», ανέφερε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Μπελγκορόντ, ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Σε άλλο μήνυμά του, ανέφερε ότι πυροσβέστες επιχειρούν για να σβήσουν τις φλόγες και ότι δύο υπάλληλοι της εγκατάστασης τραυματίστηκαν.

Πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι 27 από τις δεξαμενές έχουν πάρει φωτιά και ότι ενδέχεται οι φλόγες να επεκταθούν σε ολόκληρη την εγκατάσταση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δυνάμεις της Ρωσίας επικεντρώνονται πλέον στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας

Τα παρακάτω βίντεο που κυκλοφόρούν στα social media φέρεται να αποτυπώνουν τη στιγμή της «επίθεσης», χωρίς πάντως να είναι δυνατή η επαλήθευσή τους.

Προχθές Τετάρτη, σημειώθηκαν εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών επίσης στην Μπελγκορόντ, χωρίς οι ρωσικές αρχές να δώσουν σαφή εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος.