Το 1898, στις ΗΠΑ συντελέστηκε ένα ‘’κοσμοϊστορικό’’ γεγονός που λίγοι κατάλαβαν τη σημασία του. 100 αρτοποιεία από όλη τη χώρα, ενώθηκαν σε μία μεγάλη εταιρεία, τη National Biscuit Company. Από τον σιδηρόδρομο αυτό κράτησαν πολύ σωστά 7 γράμματα, καταλήγοντας σε μια λέξη που σήμερα βρίσκεται πίσω από διάσημα προϊόντα που φτάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας. NABISCO.

Θα μπορούσε άραγε να φανταστεί κάποιος από τους ανθρώπους της Nabisco την πορεία και τη σημασία που θα είχε για ολόκληρη την εταιρεία, η κυκλοφορία το 1912 ενός περίεργου μπισκότου με το όνομα Oreo; Δύο σοκολατένιοι δίσκοι, με πλούσια κρέμα βανίλιας ανάμεσά τους που έκαναν τον κόσμο να τους κοιτάει με περιέργεια, αναζητώντας τον σωστό τρόπο να το καταναλώσουν.

Ποιος είναι ο δημιουργός του ‘’Oreo’’, του πιο διάσημου μπισκότου του κόσμου;

Όχι, το Oreo δεν ήταν το πρώτο αυτού του είδους στη χώρα. Είχε προηγηθεί και προφανώς εμπνεύσει, μια δημιουργία της Sunshine Bisuit Company, 4 ολόκληρα χρόνια πριν. Αυτό που έκανε τα Oreo να ξεχωρίσουν και να ξεπεράσουν τον ανταγωνιστή τους, ήταν μακράν το όνομα. Από τη μία είχες μια εύκολη και εύηχη λέξη που κοιτώντας τη, ήταν σαν να βλέπεις το ίδιο το προϊόν. Δύο δίσκοι ‘’Ο’’ σε αρχή και τέλος, και το ‘’re’’ στη μέση, που παραπέμπει στο ‘’cream’’ που βρίσκεται στη μέση. Από την άλλη, ο ανταγωνισμός έβγαινε με τη λέξη Hydrox, καθόλου φιλικό, καθόλου γλυκό, καθόλου παιδικό. Σαν βγαλμένο από διαφήμιση καθαριστικών, τρομερά ισχυρών μάλιστα, το Hydrox αν και είχε πρώτο την ιδέα, δεν κατάφερε να καρπωθεί το όφελος.

Ποιος είναι ο δημιουργός του ‘’Oreo’’, του πιο διάσημου μπισκότου του κόσμου;

Μια γρήγορη αναζήτηση στη Google για τον ‘’πατέρα’’ των Oreo, φέρνει πίσω το όνομα Sam Porcello. Εμπιστευόμαστε τη Google; Όχι πάντα; Πολύ καλά κάνουμε. Ο Sam Porcello μπήκε στο δυναμικό της Nabisco το 1959. Εργάστηκε στο R&D της εταιρείας και ήταν ένας από τους ειδικούς στο κακάο και τη διαχείρισή του. Ήταν τότε 24 ετών, πράγμα που σημαίνει πως το 1912 όταν τα Oreo κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, δεν είχε καν γεννηθεί. Πάει η πατρότητα!

Ποιος είναι ο δημιουργός του ‘’Oreo’’, του πιο διάσημου μπισκότου του κόσμου;

Η Nabisco δεν έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα αρχεία της και να βρει τα ονόματα όσων συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του μπισκότου, ή για την αντιγραφή της ιδέας κάποιου άλλου. Την ίδια στιγμή, ο John H. Wiles, συνιδιοκτήτης της Sunshine Biscuits, ήταν ο άνθρωπος που μαζί με τους ζαχαροπλάστες της εταιρείας τους κατέληξε στην τελική μορφή του μπισκότου που τα Oreo φαίνεται να αντέγραψαν.

Ποιος είναι ο δημιουργός του ‘’Oreo’’, του πιο διάσημου μπισκότου του κόσμου;

Ο Porcello είναι ο πατέρας της νέας μορφής του Oreo. Είναι ο άνθρωπος που τροποποίησε με τέτοιο τρόπο τη συνταγή, ώστε ή κρέμα να στέκεται σε κάθε περιβάλλον και να λιώνει μόλις φτάσει στους 36,6 βαθμούς κελσίου, όταν μπαίνει στο στόμα. Και άλλος να ήταν, σημασία έχει πως από το 1912 και μέχρι σήμερα, περισσότερα από 450 δισεκατομμύρια μπισκότα Oreo έχουν παραχθεί και φτάσει σε σπίτια όπου τα απόλαυσαν με λαχτάρα μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι.