Στο 3% πρόκειται να διαμορφωθούν από τις αρχές Φεβρουαρίου τα νέα «επικαιροποιημένα» επιτόκια καταθέσεων που θα δώσουν οι γαλλικές τράπεζες και αφορά αποταμιεύσεις μέχρι 22.950 ευρώ . Πρόκειται για το επιτόκιο του περίφημου Livret A, του δημοφιλέστερου τραπεζικού προϊόντος στη Γαλλία που αφορά πρακτικά όλους τους καταθέτες το οποίο θα φτάσει στο 3% από 2% που είναι από την 1η Αυγούστου 2022, όταν και είχε διπλασιαστεί εξαιτίας του πληθωρισμού .
Θα μπορούσε να ισχύσει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα και ο Γιάννης Στουρνάρας να αναδειχθεί στον Έλληνα Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό ; Ο ίδιος σίγουρα , πολύ θα το ήθελε. Όμως υπάρχουν, πολλά αλλά : Η ελληνική οικονομία δεν έχει τα μεγέθη της γαλλικής, η χώρα μόλις πρόσφατα εξήλθε από το μνημόνιο , οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν ακόμη να απαλλαγούν από το άγος των κόκκινων δανείων και να παρουσιάσουν κερδοφόρες χρήσεις.
Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός παράγων που μπορεί να τα αντισταθμίσει όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό : Με τη θέσπιση ενός παρόμοιου μέτρου θα επωφεληθούν τόσο οι τράπεζες όσο και η οικονομία εν γένει αφού θα μπουν στο τραπεζικό σύστημα κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται ακόμα σε θυρίδες ή …μπαούλα .
Σε ότι αφορά τη θέσπιση λογαριασμού για χαμηλά εισοδήματα που ισχύει στη Γαλλία , μάλλον η «εισαγωγή» του στην Ελλάδα είναι απαγορευτική : Όταν οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι , δηλώνουν ετήσια εισοδήματα ως 5000 ευρώ , οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να «επιδοτούν» τη φοροδιαφυγή , ισχυρίζεται γνωστός τραπεζικός παράγων.
Ο γαλλικός λογαριασμός Livret A έχει ένα ανώτατο όριο κατάθεσης. Μέχρι 22.950 ευρώ ο καταθέτης εξασφαλίζει τα ευνοϊκά του επιτόκια και 48 εκατομμύρια Γάλλοι επωφελούνται από το τραπεζικό αυτό προϊόν. Φυσικά κάθε Γάλλος πολίτης δικαιούται να έχει μόνο έναν Livret A.
Ένας ακόμα τραπεζικός λογαριασμός με συγκριτικά ευνοϊκό επιτόκιο 2% (από τον περασμένο Αύγουστο), τον οποίο προσφέρουν οι γαλλικές εμπορικές τράπεζες, είναι ο Λογαριασμός Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (LDDS). Όπως και ο Livret A, ο LDDS απευθύνεται σε όλους τους αποταμιευτές ανεξαρτήτως εισοδήματος έχει ως όριο κατάθεσης τα 12.000 ευρώ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας, ένα άλλο τραπεζικό προϊόν που επίσης ρυθμίζεται από την ανώτατη τραπεζική αρχή της χώρας, θα προσφέρει επιτόκια που θα ξεπερνούν το 6%. Σχεδόν θα αντισταθμίζουν δηλαδή τις απώλειες από το αδηφάγο «τέρας», του πληθωρισμού .
Πρόκειται για τον Λαϊκό Αποταμιευτικό Λογαριασμό (LEP), που δεν είναι τόσο ευρέως γνωστός και διαδεδομένος στους Γάλλους, καθώς απευθύνεται στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Τα επιτόκια του λογαριασμού αυτού, ο οποίος έχει ανώτατο όριο καταθέσεων τα 7.700 ευρώ (δίχως να συνυπολογίζονται οι τόκοι), είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία του πληθωρισμού και αυξομειώνονται αυτομάτως.
Ο Λαϊκός Αποταμιευτικός Λογαριασμός απευθύνεται σε όσους αντικειμενικά δυσκολεύονται περισσότερο να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια. Σκοπό έχει «να βοηθήσει τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα να προφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους κάτω από συνθήκες που διατηρούν την αγοραστική τους δύναμη», όπως σημειώνει ο γαλλικός Νομισματικός και Χρηματοοικονομικός Κώδικας του 2005, που αποτελεί τη βάση του Τραπεζικού Δικαίου της χώρας.
Έτσι, σε αντίθεση με τον Livre A στον οποίο μπορούν να καταθέσουν χρήματα (έως το όριο των 22.950 ευρώ βεβαίως) άπαντες οι αποταμιευτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, LEP μπορούν να ανοίξουν μόνο όσοι κερδίζουν έως 21.393 ευρώ ετησίως (μιλάμε για εισοδήματα του 2022). Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 32.818 ευρώ για ένα ζευγάρι και στα 38.531 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί.
Επισημαίνεται ότι η Γαλλία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στο 6,7% το Δεκέμβριο από 7,1% που ήταν το Νοέμβριο.
Διαβάστε ακόμη:
- Κλουκίνας – Λάππας: Οι ίντριγκες βασικών μετόχων και οι… προξενητές που «μύρισαν αίμα»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: 110 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις στον ανάδοχο μέχρι τώρα!
- «Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ για τους δημάρχους – Μεγάλη κόντρα και στον Δυτικό τομέα
- Μαθήματα σύγχρονης πολιτικής πρακτικής από το ΚΚΕ