Η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη το 2023, με απόδοση της τάξεως του 40%, έδειξε ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν μια από τις κορυφαίες αγορές για να τοποθετηθούν οι επενδυτές αυτή τη χρονιά.

Βασίλης Ψάλτης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Στάσσης, Ευτύχιος Βασιλάκης, Χρήστος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας

Παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις νομισματικές πολιτικές, οι αποτιμήσεις των μετοχών, οι επιδόσεις και οι προοπτικές της οικονομίας ήταν αναμφίβολα μεγάλος σύμμαχος στην πορεία των μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την πτώση και το υποτονικό κλίμα των τελευταίων ημερών, σημειώνει άνοδο 8% το τελευταίο τρίμηνο, όσο και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης είναι με υψηλότερα κέρδη 12% στο τελευταίο τρίμηνο.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και παρότι τα νέα για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, το μέτωπο πληθωρισμού και επιτοκίων δεν είναι ευνοϊκά, η εγχώρια αγορά μετοχών μπόρεσε να σημειώσει αξιόλογα κέρδη.

Όσον αφορά τις μετοχές, αναφέρουμε τις εξής χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Η Cenergy Holdings κινείται με άνοδο που προσεγγίζει το 130% τις τελευταίες 52 εβδομάδες, από τα 3,30 ευρώ, υψηλότερα από τα 7 ευρώ μέχρι πρότινος, ενισχυμένη πλήρως από τις συνθήκες και τη συγκυρία.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή τα αποτελέσματα και το κλείσιμο του χάσματος στα κεφάλαια με τις άλλες τράπεζες, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων.

Η Aegean Airlines, με τις επιδόσεις ρεκόρ στο εννεάμηνο και τη συμφωνία επαναγοράς των warrants από το Ελληνικό Δημόσιο υπερδιπλασίασε την τιμή της στη διάρκεια της χρονιάς και οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι και για το 2024.

Η μετοχή της Titan International “αφυπνίστηκε” πλήρως τη φετινή χρονιά, καθώς κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει για τη λειτουργική κερδοφορία τρία χρόνια νωρίτερα.

Η μετοχή της Mytilineos συνεχίζει την κούρσα και φέτος με κέρδη της τάξεως του 80% στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου με τα EBIΤDA του ενός δισεκατομμυρίου να είναι ο φετινός στόχος που οδηγεί τη μετοχή υψηλότερα εκ του ασφαλούς.

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να ξεχωρίζει και να είναι ένα βήμα μπροστά σε ποιότητα οικονομικών στοιχείων, με το άκρως επιτυχημένο Placement των μετοχών της να της δίνει αυξημένη βαρύτητα στο δείκτη MSCI Greece, ενώ και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Επιπροσθέτως, οι μετοχές των ΔΕΗJumboEurobank και Alpha Bank συμπληρώνουν την δεκάδα των μετοχών που πρωταγωνίστησαν την φετινή χρονιά με αποδόσεις άνω του 50%.

Οι αιτίες της υπεραπόδοσης

Η εγχώρια αγορά δεν μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε υπεραπόδοση, ειδικά όταν το κλίμα στο εξωτερικό και στις μετοχές είναι πτωτικό.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η προεξόφληση της αγοράς εστιάζει στο μακροοικονομικό περιβάλλον, στην επαναφορά της κανονικότητας, αλλά και στα ρεκόρ στον τουρισμό του 2023 που ξεπέρασαν κατά πολύ το έτος ορόσημο 2019.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις τοποθετούν πλέον την άνοδο του ΑΕΠ φέτος στο 2,3%, αφού η επίδοση στο πρώτο εξάμηνο ήταν πολύ υψηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη.

Το σημείο κλειδί, ωστόσο, ήταν η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από δέκα και πλέον έτη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, DBRS Morningstar, Fitch Ratings και S&P τοποθετούν τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ρίσκο της χώρας.

Ένα ακόμα στοιχείο που αρχίζει και εισέρχεται στις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις για την εγχώρια αγορά μετοχών είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Η ισχυρή κεφαλαιακή ένεση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 35 δισ. ευρώ από τη δράση «Next Generation EU», σχεδόν το 18% του ΑΕΠ είναι σημαντικό στοιχείο για τις εισηγμένες.

Η Ελλάδα υπεραπέδωσε σε μακροοικονομικό επίπεδο έναντι της Ευρώπης πέρυσι και το 2023 και αναμένεται να κάνει το ίδιο και το 2024, εξαιτίας της ανάκαμψης στον τουρισμό, αλλά την περίοδο 2024-2026 θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τυχόν παρατεταμένη άνοδο της τουριστικής κίνησης.

Τέλος το τελευταίο στοιχείο το οποίο ευνόησε τις ελληνικές μετοχές το 2023 είναι οι αποτιμήσεις, οι οποίες παραμένουν αρκετά χαμηλότερες από αυτές στις αναδυόμενες αγορές.

Οι ξένοι διαχειριστές φαίνεται να «χρηματοδοτούν» τις εγχώριες θέσεις σε μετοχές από τη μεταφορά κεφαλαίων από την Τουρκία, την οποία υποβαθμίζουν συνεχώς λόγω του πληθωρισμού και της νομισματικής αστάθειας.

Οι αποτιμήσεις της εγχώριας αγοράς δείχνουν ελκυστικές, με τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) χαμηλότερο των αναδυόμενων αγορών, με υψηλότερο ρυθμό αύξησης κερδών -αν και εφόσον οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν. Το consensus για το P/E forward διαμορφώνεται στις 7,5 φορές, ενώ η μερισματική απόδοση στο 4,33%.

Διαβάστε ακόμη: