«Παρελθόν» αποτελεί από σήμερα το lockdown με μεγάλο μέρος δραστηριοτήτων να ανοίγουν κι άλλες να έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στον μήνα. Παρόλα αυτά, η διατήρηση απαγόρευσης κυκλοφορίας σημαίνει ότι πολλοί θα εξακολουθούν να χρειάζονται βεβαίωση μετακίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα 14 Μαΐου καταργούνται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα SMS μετακίνησης στο 13033 και στο 13032 και οι μέθοδοι click in shop και click away. Διαβάστε εδώ πιο αναλυτικά τι αλλάζει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης δραστηριοτήτων που ακολουθεί.

Βεβαίωση μετακίνησης: Ποιοι πρέπει να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν

Από σήμερα, με την κατάργηση των SMS, απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις εργαζομένων οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν βεβαιώσεις μετακίνησης για τις μετακινήσεις τους από και προς την εργασία τους.

Παρόλα αυτά, η διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με μειωμένο ωράριο από σήμερα (η απαγόρευση ξεκινάει στις 00:30 και τελειώνει στις 05:00) δημιουργεί ένα μικρό «εμπόδιο».

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα κινούνται στο διάστημα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας (00:30 με 5:00) θα πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδουν βεβαίωση μετακίνησης.

Οι βεβαιώσεις θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την εκτέλεση εργασίας εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιτηδευματιών, εφόσον εργάζονται κατά τις ώρες απαγόρευσης.

Ποιοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν βεβαίωση μετακίνησης

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στους οποίους δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης είναι όσοι βρίσκονται σε:

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  • τηλεργασία και
  • νόμιμη άδεια.

Οι εργαζόμενοι που απαιτείται να έχουν βεβαίωση μετακίνησης θα κυκλοφορούν με έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς, οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.